Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στην Βραΐλα και το Βουκουρέστι της Γκέλυς Φράγκου

Στις 20-22 Μαΐου 2016 στη Βραΐλα της Ρουμανίας στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου* «Ταφικής Αρχαιολογίας», μέλη της αρχαιολογικής ομάδας που εργάστηκε στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Ανατολική Αττική υπό την διεύθυνση του Άρη Τσαραβόπουλου (συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι Γκέλυ Φράγκου, Ευάγγελος Κρουστάλης, και Ντίνα Παπαθανασίου) παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν στο Παλιόκαστρο των Κυθήρων το 2010 και 2011 με τον τίτλο «Excavations on the Acropolis of Paliocastro on the Island of Kythera, Greece: Investigating the Relation between the Settlement and the Cemetery». καθώς και «Discussion on Burial Customs in a “Cemetery” of South-Eastern Attica, Greece». Οι ελληνικές συμμετοχές σε παρόμοια συνέδρια συνήθως συναρπάζουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, πόσω μάλλον όταν προβάλλεται ένα νησί με τις αρχαιότητες και την γαλάζια του θάλασσα. Στην δική μας περίπτωση, η εστίαση στην ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, καθώς με την ευκαιρία του Συνεδρίου, ο επικεφαλής της ομάδας μας αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος τιμήθηκε από τον πρόεδρο του συνεδρίου Dr. Valeriu Sirbu, Αρχαιολόγο, υποδιευθυντή του Μουσείου της Βραΐλας και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Βουκουρεστίου, για την προσφορά του στην αρχαιολογία και την πολυετή συμμετοχή του στο συνέδριο της Ταφικής Αρχαιολογίας.
2016.06.04.2. (1)
Στη συνέχεια, στο Βουκουρέστι, στις 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ρουμανοελληνική ημερίδα με τον τίτλο «Ιστορικές και Αρχαιολογικές Έρευνες στην Ελλάδα και τη Ρουμανία» για να τιμηθεί ο ευεργέτης Ελλάδας – Ρουμανίας (καθώς επίσης και του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης) και πρέσβης πολιτισμού, Ευαγγέλης Ζάππας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου νοτιοανατολικών σπουδών, της ελληνικής κοινότητας και της Εταιρείας Βυζαντινού Πολιτισμού, στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Ένωσης της Ρουμανίας (και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ρήγα!) στο πλαίσιο των 150 χρόνων από την ίδρυση της Ρουμάνικης Ακαδημίας. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι πρώτος χρηματοδότης στην ίδρυση της Ρουμάνικης Ακαδημίας ήταν ο Ευαγγέλης Ζάππας (γνωστός, εκτός όλων των άλλων, από το Ζάππειο της Αθήνας), ο οποίος έζησε στη Ρουμανία. Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση από τον Άρη Τσαραβόπουλο της ζωής και του έργου του Ζάππα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στην συνέχεια, ο Άρης Τσαραβόπουλος και η ομάδα του με τους αρχαιολόγους Vasilica Lungu, Γκέλυ Φράγκου, Ευάγγελο Κρουστάλη και Cătălin Bojică παρουσίασαν τις ανασκαφές που διενεργούνται στο Κάστρο των Αντικυθήρων. Παρουσιάστηκε η ελληνορουμανική συνεργασία που πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στην ανασκαφή του Κάστρου των Αντικυθήρων, οι ανασκαφές στο νησί, οι οχυρώσεις, η βυζαντινή ιστορία του νησιού και τέλος συζητήθηκε ο πόλεμος και η πειρατεία που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.

2016.06.04.2. (2)
Μετά την εκδήλωση ο Άρης Τσαραβόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ρουμάνικο πολιτιστικό ιστότοπο Europunkt.ro, η οποία δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο: Ζήσαμε μαζί -και ως φιλοξενούμενοι και ως γείτονες- εκατοντάδες χρόνια, καιρός να γραφτεί μια μη-εθνικιστική ιστορία του βαλκανικού χώρου στην οποία επαναλήφθηκε η πρόταση ίδρυσης μιας ομοσπονδίας των αρχαιολόγων των Βαλκανικών χωρών (ή, καλύτερα, των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης).
2016.06.04.2. (3)
Τέλος, επανέρχομαι στη Βραΐλα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, όπου ζούσαν πολλοί Έλληνες και Κυθήριοι. Στην ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού βρήκαμε εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με λεπτομέρειες για την εύρεση της πρωτότυπης εικόνας στα Κύθηρα!

* Το Συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ρουμανία ή σε άλλη Βαλκανική χώρα.
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου