Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Το Σουλτανάτο των Κυθήρων του Γιώργου Καλοβυρνά

Το Σουλτανάτο των Κυθήρων έβγαλε φιρμάνι:
Απαγορεύονται ο γυμνισμός και οι ελεύθεροι σκηνίτες.
Επιτρέπονται μόνο η κακογουστιά και η προχειρότητα.
Και για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, τα πράγματα έχουν ως εξής.
Σε πόσα διαφημιστικά φυλλάδια, τουριστικών προορισμών, έχουμε διαβάσει ότι απαγορεύεται ο γυμνισμός και το ελεύθερο κάμπινγκ; Προσωπικά δεν είχα την τύχη να το διαβάσω σε κανένα. Πιθανόν επειδή κάτι τέτοιο είναι ευνόητο. Εφόσον το ορίζει ο νόμος, είναι υπερβολή να τονιστεί η απαγόρευση αυτή.
Είναι όμως η αναγκαία μια τέτοια επισήμανση; Το νησί μας έχει αρκετές παραλίες για να φιλοξενήσει πολλές κατηγορίες ανθρώπινων συμπεριφορών. Και προφανώς δεν απαιτώ αποκλειστική χρήση κάποιας παραλίας για γυμνισμό ή για ελεύθερο κάμπινγκ. Οι άνθρωποι που διαπράττουν τέτοια ανήκουστα εγκλήματα έχουν την ευαισθησία να σεβαστούν την ελευθερία των άλλων.
Έχω κάνει γυμνισμό σε παραλία που συνήθως είναι πολυσύχναστη. Το έγκλημα αυτό το έχω διαπράξει όμως όταν η παραλία ήταν άδεια. Έχω επίσης τύχει να βρεθώ σε παραλία που υπήρχαν γυμνιστές, οι οποίοι φρόντισαν να ντυθούν όταν διαπίστωσαν την ενδεδυμένη παρουσία μου.
Ελεύθερο κάμπινγκ, δυστυχώς, δεν έχω κάνει. Αλλά ειλικρινά δεν κατανοώ ποιο είναι το πρόβλημα με τους ελεύθερους σκηνίτες. Πιστεύετε ότι η απαγόρευση θα τους αναγκάσει να μεταφέρουν τα μπογαλάκια τους σε κάποιο “νόμιμο” κατάλυμα (με σφραγίδα Ε.Ο.Τ. και απόδειξη παροχής υπηρεσιών – λέμε τώρα); Πολύ σωστά το είπε η Κατερίνα: «Θα μαζέψουν τα κουβαδάκια τους και θα πάνε σε άλλο νησί.» Και αν πιστεύετε ότι δεν χάσατε και τίποτα σημαντικό, τότε ίσως θα πρέπει να ρωτήσετε τα παρακείμενα μαγαζιά (εστιατόρια, καφέ, μπαρ). Μπορεί να μην “αφήνουν λεφτά” σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά τα αφήνουν αλλού. Εξάλλου δεν μπορούν να πάνε και πουθενά αλλού! Δημόσια συγκοινωνία δεν υπάρχει στο νησί. Εμείς είμαστε και τα Κουφονήσια. Αλλά στα Κουφονήσια διασχίζεις το νησί σε 15 λεπτά.
Όσο για την κακογουστιά και την προχειρότητα, δεν χρειάζεται να πω πολλά. “Αποφασίσαμε” να φτιάξουμε σκάλα για την διευκόλυνση των επισκεπτών στο Καλάμι. Επισκέπτες συρρέουν για να θαυμάσουν την ομορφιά της παραλίας αυτής. Ωραία ιδέα πράγματι. Μια σιδερένια σκάλα ταιριάζει αρμονικά σε αυτό το τοπίο. Εεεεε; Νομίζω ότι έχουμε την υπομονή να φτιαχτεί μια πέτρινη σκάλα (σαν του Καλαδίου) η οποία θα είναι κάπως πιο καλόγουστη (εφόσον είναι τόσο αναγκαία). Προς τι η βιασύνη, η προχειρότητα και η κακογουστιά;
Υ.Γ. Τουλάχιστον οι σκηνίτες θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα να ξεβρομίσουν. Σε αντίθεση με εμάς που δεν θα έχουμε νερό για να πλυθούμε.
Πηγή http://dragonerarossa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου