Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ADELIN WEB TV.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM) ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ .



 Η Μονεμβασιά είναι από μόνη της ιστορία ,όμως δίπλα της υπάρχουν πολλά χωριά που έχουν το καθένα την δική του ιστορία ! Ταξίδι στο όμορφο παραδοσιακό χωριό Κουλέντια. Χτισμένο ανατολικά ,στην πλαγιά του βουνού ,σε ίση απόσταση σχεδόν από Νεάπολη και Μονεμβασιά,περίπου σε 20 λεπτά βρεθήκαμε εκεί.
Το όνομα Κουλέντια αναφέρεται κατά την βυζαντινή περίοδο ως Κουλενδία από τον Ανδρόνικο B΄ Παλαιολόγο (1282-1328 μ.Χ σε χρυσόβουλο όπου εκχωρεί προνόμια στον μητροπολίτη Μονεμβασίας Νικόλαο (1283-1325 μ.Χ). Στην αρχή του εγγράφου, υπάρχει μικρογραφία με τον αυτοκράτορα να παραδίδει το χρυσόβουλο στον Xριστό.Το συγκεκριμένο χρυσόβουλο αναφέρεται και στο χωριό με το όνομα Κουλενδία.
Όμορφα πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές , σοκάκια με ξερολιθιές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια ,ασπρισμένες αυλές , όπου συναντάς χαμογελαστούς ανθρώπους!
Πνιγμένο μέσα στο πράσινο ,με ρεματιές γεμάτες πλατάνια και καρυδιές ,το χαρακτηρίζουν σαν το "δροσερό χωριό" του δήμου Μονεμβασιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες του καύσωνα όλοι οι ντόπιοι λένε τη φράση "σήμερα είναι για τα Κουλέντια "!!
Ακολουθώντας τον δρόμο από Κουλέντια προς Φούτια .συναντάς μια από τις ομορφότερες διαδρομές του Δήμου Μονεμβασιάς ! Πρώτη στάση η πηγή του "Μπαμπαλή"με τρεχούμενο νερό εδώ και αιώνες ! Το χαρακτηριστικό της το κόκκινο ρυάκι που οφείλεται στο σιδηρομετάλευμα που βρίσκεται στα έγκατα της γης! Πλούσια βλάστηση ,πανύψηλα δέντρα και τιτιβίσματα πουλιών ,είναι από τα λίγα πράγματα που απολαμβάνει ο επισκέπτης σ αυτό το σημείο.
Συνεχίζοντας την περιήγηση προς Φούτια ,η θέα προς την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς ,προκαλεί θαυμασμό ! Ελαιώνες και αμπέλια δεξιά και αριστερά του δρόμου απλώνονται μέχρι κάτω στη θάλασσα ! Η πολυχρωμία του πράσινου που συναντά ο ταξιδιώτης από τους ελαιώνες, τα πλατάνια ,τις καρυδιές και τα πανύψηλα κυπαρίσσια ,ξεκουράζει το βλέμμα και την ψυχή.
Κατηφορίζοντας μετά από μια στροφή μπαίνουμε Φούτια !
Ένα μικρό χωριό ,πέτρινο με όμορφη θέα ! Τα τελευταία χρόνια τα Φούτια έχουν αλλάξει εικόνα .Πεντακάθαρο χωριό με όμορφες κατοικίες χτισμένες σε αρμονία με το περιβάλλον ,αυλές με πολλά λουλούδια ,κληματαριές και βουκαμβίλιες και χώρους εστίασης με θέα προς την καστροπολιτεία ,προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης!
Η όμορφη διαδρομή καταλήγει στην θάλασσα με κατεύθυνση προς Άγιο Φωκά ! Πεντακάθαρα νερά ,παραλίες βοτσαλωτές ,μικροί ορμίσκοι με κόκκινη άμμο και μικρά φυσικά λιμανάκια , συναντάς περνώντας μέσα από μικρούς όμορφους οικισμούς.
Βουνό και θάλασσα ,χωριά με ιστορία ,άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με την γη είναι το χαρακτηριστικό αυτής της όμορφης περιήγησης στα χωριά της Μονεμβασιάς !

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου