Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος Βουλευτής Λακωνίας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής  Λακωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2016


Ο βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση με αρ. πρωτ. 436 από 17-10-2016 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα προβλήματα στην πληρωμή ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους αγρότες του νομού Λακωνίας, λόγω σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση. 

Τα ερωτήματα που θέτει στον Υπουργό, μετά από σχετικές καταγγελίες, αφορούν στην παροχή διευκρινήσεων για το μέγεθος των σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση ή στο γενικότερο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ που εντοπίστηκαν στο νομό Λακωνίας καθώς και στον αριθμό των ενστάσεων που έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των όσων κατατέθηκαν. 

Για το λόγο αυτό, με την ερώτηση του, ο κ. Γρηγοράκος ζητά να πληροφορηθεί εάν η απόρριψη των υπόλοιπων ενστάσεων έγινε για λόγους ουσιαστικού περιεχομένου ή για τυπικούς και διαδικαστικούς. Επιπλέον, εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να αρθούν τα προβλήματα της τηλεπισκόπησης και να δικαιωθούν οι αγρότες που έχουν δίκαια αιτήματα και έχουν υποστεί την συγκεκριμένη ταλαιπωρία.


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Α.Π. 436/17/10/2016

          ΕΡΩΤΗΣΗ

17 Οκτωβρίου 2016


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου

Θέμα: «Προβλήματα στην πληρωμή ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους αγρότες του νομού Λακωνίας, λόγω σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αγροτικός κόσμος της Λακωνίας έχει έρθει αντιμέτωπος με το οξύ πρόβλημα της λανθασμένης αποτύπωσης αγροτεμαχίων, μέσω του συστήματος τηλεπισκόπησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων σφαλμάτων τηλεπισκόπησης είναι οι αγρότες του νομού, να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τις πληρωμές της ενιαίας αλλά και της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Αρχικός στόχος χρήσης της εφαρμογής της τηλεπισκόπησης ήταν η γρήγορη και διαφανής διασταύρωση των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων από τους παραγωγούς, ώστε να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος ελέγχου. Δυστυχώς, όμως, τα αποτελέσματα του όλου εγχειρήματος μόνο θετικά δεν μπορούν να αποτιμηθούν για το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.
Σε συνέχεια των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε επικάλυψης των αγροτεμαχίων τους είτε λανθασμένης εμφάνισής τους, από το σύστημα, ως «ασκεπή» ενώ στην πραγματικότητα είναι καλλιεργημένα δεν μπορούν να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, γιατί πλέον το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται ως κλειστό. Την ίδια στιγμή οι περισσότερες ενστάσεις, που κατατέθηκαν από τους αγρότες απορρίφθηκαν.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1.    Πόσα λάθη λόγω σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση ή στο γενικότερο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίστηκαν στο νομό Λακωνίας;
2.    Πόσες συνολικά ενστάσεις έγιναν αποδεκτές, από το σύνολο όσων κατατέθηκαν και για ποιο λόγο;
3.    Η απόρριψη των υπόλοιπων ενστάσεων έγινε για λόγους ουσιαστικού περιεχομένου ή για τυπικούς και διαδικαστικούς;
4.    Τι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να αρθούν τα προβλήματα της τηλεπισκόπησης και να δικαιωθούν οι αγρότες που έχουν δίκαια αιτήματα και έχουν υποστεί την συγκεκριμένη ταλαιπωρία;


Ο  Βουλευτής,

Λεωνίδας  Γρηγοράκος



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου