Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΚΩΝΙΑ.Στα 4 ευρώ η τιμή ελαιολάδου στην περιοχή της Μονεμβάσιας

Σηµαντικές πλέον είναι οι ποσότητες του φετινού ελαιολάδου που πωλούνται στα 4 ευρώ το κιλό από τους παραγωγούς, καθώς, τα επίπεδα αυτά αφορούν και ποσότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μονεµβασιάς, πέρα από το έξτρα παρθένο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων (Αθηνοελιάς και κορωνέικο), που εξακολουθεί να πωλείται έναντι 4,05 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου.
Οι τιµές φαίνεται να κυµαίνονται σε αυτά τα επίπεδα αυτόν τον µήνα, τουλάχιστον όσον αφορά την Αθηνοελιά, ενώ όταν µπει σε µεγάλο ποσοστό το κορωνέικο στην αγορά, εκτιµάται ότι θα επέλθει κάποια πτώση, αλλά όχι σηµαντική λόγω της έλλειψης φέτος, εκτιµά, µεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, Σωτήρης Κρητικός.
Έτσι, όποιος έχει ποιοτικό ελαιόλαδο φέτος µε χαµηλές οξύτητες, θα ανταµειφθεί, υποστηρίζουν οι συντελεστές της αγοράς.
Η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 15% από µία κανονική σεζόν λόγω της ξηρασίας και του δάκου, σηµειώνει ο διαχειριστής της Συκιάς Λακωνίας, Σωτήρης Μπατσάκης.
Όπως προσθέτει, το ελαιόλαδο κάτω από 3 γραµµές δύσκολα να πέσει κάτω από 3,70 - 3,80 ευρώ το κιλό στο άµεσο µέλλον λόγω της έλλειψης που παρατηρείται σε αυτό τόσο εγχώρια όσο και στην Ιταλία, όπου λόγω της έντονης δακοπροσβολής, η παραγωγή αναµένεται σηµαντικά µειωµένη.
Ωστόσο, σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου η µείωση της παραγωγής είναι µεγαλύτερη, πάνω από 50% από µία κανονική σεζόν, λόγω του δάκου.
 Εµείς που εδώ και 20 χρόνια είχαµε µέχρι 3 γραµµές έξτρα παρθένο, φέτος ένα µεγάλο ποσοστό είναι πάνω από 4 γραµµές, υπογραµµίζει ο κ. Κρητικός από τον Αγ. ∆ηµήτριο Μονεµβασιάς.
 http://dimotikiagoratislakonias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου