Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΕΡΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ ΣΑΡΙΓΚΑΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΜΑΛΙΑ

πειρατικό κανόνι - βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2013
 κατά τις εργασίες κατασκευής του νέου αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων
Ένα μέρος στον Κάβο Μαλιά λέγεται Σαρίγκαλης. Το όνομα αυτό, έμεινε από τον αρχικουρσάρο Σαρίγκαλη, ο οποίος είχε τα λημέρια του πάνω στα απόκρημνα βουνά του κάβου.
Την εποχή που ήταν τα πειρατικά και τα κουρσάρικα, ο Σαρίγκαλης με το κουρσάρικο του, εγκαταστάθηκε στα ψηλά και απότομα βράχια του Κάβου Μαλιά και από εκεί λήστευε, μαζί με τους συντρόφους του, όλα τα καράβια που θα τολμούσαν να περάσουν από τον κάβο.
Πάνω στο βουνό είχε τα παλάγκα και τους γάντζους του και σ' αυτά κρεμούσαν τις βάρκες του.
Μόλις έβλεπε καράβι στα γιαλό, τότε έριχνε τις βάρκες στην θάλασσα και μαζί με το τσούρμο του λήστευε το καράβι και σκότωνε τους ναύτες και τον καπετάνιο του. Ότι πολύτιμο έπαιρνε το έκρυβε  στο καταφύγιο του, πάνω στο βουνό. Κάποια εποχή όμως ο Σαρίγκαλης αρρώστησε βαριά και τότε έστειλε τον υπαρχηγό του μαζί με το τσούρμο για να κουρσέψουν το καράβι που περνούσε, ενώ εκείνος παρακολουθούσε από ψηλά την μάχη. Για μια στιγμή όμως βλέπει το καράβι να φεύγει και τις βάρκες του να βυθίζονται.

   Όλα πια τελείωσαν για τον Σαρίγκαλη. Έτσι απελπισμένος όπως ήταν από αυτή την καταστροφή και άρρωστος, πέφτει από το βουνό και πνίγεται στην θάλασσα, στην ίδια θάλασσα που τόσους ναύτες είχε σκοτώσει και είχε πνίξει ο ίδιος.
Σήμερα ακόμα σώζονται τα παλάγκα και τα ράουλα που είχε βάλει στους βράχους ο Σαρίγκαλης για να δένει τις βάρκες του. Από τότε το μέρος εκείνο ονομάστηκε Σαρίγκαλης.
 
http://velanidia-baladis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου