Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Με αφορμή το περιστατικό της Σκάλας: Νοσεί η παιδική προστασία λόγω της υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών

Τη βαθύτατη θλίψη του για το αποτρόπαιο γεγονός της κακοποίησης του τρίχρονου παιδιού στη Σκάλα εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ). Παράλληλα όμως, με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, βρίσκει την ευκαιρία να αναδείξει τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του νομού μας, αλλά και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά στον ανεύθυνο και επιφανειακό τρόπο που κάποια ΜΜΕ αντιμετώπισαν την είδηση. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ΣΚΛΕ:
“Με αφορμή δημοσιεύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τοπικής κι εθνικής εμβέλειας για το θλιβερό γεγονός, αλλά και σχετικής δημοσίευσης – ανακοίνωσης συγκεκριμένης ΜΚΟ, θέλουμε να καταγγείλουμε τη δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή ανακριβών και ψευδών πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά στην αναφερθείσα, κατά το έτος 2006, καταγγελία περί κακοποίησης, οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο και την επαγγελματική δεοντολογία, συνεργαζόμενες με τις εισαγγελικές αρχές, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία για λόγους απορρήτου δεν μπορούν να αναφερθούν δημοσίως.
Εξάλλου, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους περιστατικά αντιμετωπίζονται με τη δέουσα ευαισθησία και προσοχή που απαιτείται από τους αρμόδιους επαγγελματίες που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αυτές και δεν «μένουν στα συρτάρια κάποιων», όπως αναφέρθηκε.
Επιπλέον, ανακριβές και αναληθές είναι δημοσίευμα το οποίο αναφέρει πως, πριν από ένα χρόνο, υπηρεσία της Πρόνοιας δέχθηκε σχετική καταγγελία η οποία αφορούσε σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας.
Παρά το γεγονός ότι το επιστημονικό προσωπικό βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή με τα μέσα που διαθέτει, την ευαισθησία και την υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, αλλά και τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, περιστατικά όπως αυτό γίνονται αφορμή να τονίσουμε προς όλους τους συναρμοδίους φορείς και υπουργεία το σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του νομού Λακωνίας, για την οποία σπάνια γίνεται αναφορά από τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, σε καταγεγραμμένο από την τελευταία απογραφή πληθυσμό 89.138 χιλιάδων κατοίκων στο νομό, οι υπηρεσίες που έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα για διερεύνηση συνθηκών παραμέλησης/κακοποίησης ανηλίκων διαθέτουν μόνο 1 κοινωνικό λειτουργό.
Αναλυτικά, η στελέχωση των υπηρεσιών έχει ως εξής:
> Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας – Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας: Μία κοινωνική λειτουργός, επιφορτισμένη παράλληλα με πολλά διοικητικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των δήμων.
> Δήμος Σπάρτης – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας (χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): Ανάθεση ορισμένων αρμοδιοτήτων σε τρεις από τους πέντε κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
> Δήμος Ευρώτα (χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): Δύο κοινωνικοί λειτουργοί από πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με παράλληλη εργασία σε δύο δήμους.
> Δήμος Ανατολικής Μάνης (χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): Κανένας κοινωνικός λειτουργός.
> Δήμος Μονεμβασίας (χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): Δύο κοινωνικοί λειτουργοί από πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
> Δήμος Ελαφονήσου (χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): Κανένας κοινωνικός λειτουργός.
> Νοσοκομείο Σπάρτης: Μία κοινωνική λειτουργός.
> Κέντρο Υγείας Νεάπολης: Μία κοινωνική λειτουργός.
> Νοσοκομείο Μολάων: Μία κοινωνική λειτουργός.
> Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων: Κανένας κοινωνικός λειτουργός.
Στις σημερινές συνθήκες δραματικής όξυνσης των κοινωνικών αναγκών και υποστελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, οι κοινωνικοί λειτουργοί της χώρας συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και να αγωνίζονται για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη δίπλα στους πολίτες της χώρας.
Για ακόμη μια φορά καλούμε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα με τη δέουσα σοβαρότητα και ανάληψη αποφάσεων το μεγάλο ζήτημα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας με νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες ένα δίχτυ ασφάλειας για τα παιδιά, μέσα από την οργάνωση και στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο”.
ΠΗΓΗ  http://laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου