Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Η Μητρόπολη Κυθήρων διεκδικεί… του Γιώργου Καλοβυρνά

Συνήθως, η Μητρόπολη των Κυθήρων δεν μας εκπλήσσει με τις αποφάσεις της ή με τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς δημοσιεύει. Κρατά σταθερή στάση και βρίσκεται πάντα στην πρωτοκαθεδρία του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης και της αναίτιας παρέμβασης σε θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά της. Έχει άποψη και επεμβαίνει σε όλους τους τομείς τις καθημερινότητας των Κυθηρίων, είτε πρόκειται για την παιδεία, την υγεία, τις παρελάσεις, ακόμα και… για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες!
Και αυτή την φορά δεν μας εξέπληξαν η ενέργειες της. Δυστυχώς. Και αυτή την φορά αποφάσισε να πράξει όπως έπρατταν, ανά τους αιώνες, οι εκκλησιαστικές αρχές. Αποφάσισε να να ενεργήσει ιδιοτελώς, αδιαφορώντας για το ποίμνιό της, θεωρώντας τον εαυτό της ανώτερο και ιδιάζουσα περίπτωση. Τόσο ιδιάζουσα ώστε να διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία του Κυθηραϊκού λαού.
Οι ενέργειες της Μητρόπολης, για την διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων των Ιερών Προσκυνημάτων, βάλλουν κατά του θεσμού της «Εγχωρίου Περιουσίας». Τα Κύθηρα είναι το μόνο νησί από τα Ιόνια στο οποίο συνεχίζει να ισχύει ο θεσμός της «Εγχωρίου Περιουσίας». Και η Μητρόπολη δείχνει να αδιαφορεί για τον θεσμό αυτό και τις συνέπειες της πράξης της.
Προφανώς, όταν πρόκειται για κινητή ή ακίνητη περιουσία, η Μητρόπολη Κυθήρων και γενικότερα η Εκκλησία, ξεχνά τα Χριστιανικά καλέσματα και τις διδαχές και λειτουργεί ως κοράκι. Προκειμένου να κατοχυρώσει δικαιώματα κυριαρχίας στην Κυθηραϊκή γη, είναι ικανή να ανασύρει από το συρτάρι της Βυζαντινά χρυσόβουλα, αποφάσεις του Προβλεπτή Βενιέρη ή Τούρκικα φιρμάνια. Αρκεί να επιτύχει τον σκοπό της. Ανάλογα παραδείγματα αλαζονικής και άπληστης συμπεριφοράς εκ μέρους της Εκκλησίας υπάρχουν αρκετά ανά την Ελληνική επικράτεια και τις ιστορικές καταγραφές. Σίγουρα σε αυτόν τον τομέα δεν είναι πρωτοπόροι, ούτε μας εκπλήσσουν με την συμπεριφορά τους.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι, μέχρι πρόσφατα, η Μητρόπολη δεν αρνήθηκε την χρηματοδότηση των έργων συντήρησης, των Ιερών Προσκυνημάτων, από τον προϋπολογισμό της Εγχωρίου Περιουσίας.
Περιμένουμε με αγωνία την αντίδραση του, κατά τα άλλα θέματα, πολυγραφότατου Δημάρχου, αλλά και των κληρικών που φροντίζουν να μας διδάξουν τον λόγο του Θεού.
Ο καθείς λοιπόν ας αναλάβει τις ευθύνες του.
ΠΗΓΗ  http://dragonerarossa.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου