Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΒΑΤΙΚΑ-Χρυσό βραβείο για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Νικολάου

Γράφει ο/η Delacovias Ioannis   

aristoilΣτην χρυσή κατηγορία ελαιόλαδων με υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών  το ελαιόλαδο που παρήχθη για το ελαιοκομικό έτος 2016-2017 από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Νικολάου Βοιών «Ο Μαλέας».Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2017 η εκδήλωση για την απονομή των OLYMPIA AWARDS HEALTH & NUTRITION 2017.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικές με την υγειοπροστασία που παρέχουν τα ελαιόλαδα και συγκεκριμένα όσα εξ' αυτών είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

Καθηγητής κ. Προκόπης Μαγιάτης, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Συντονιστής του Διακρατικού έργου ARISTOIL Δρ Νίκος Κρημνιανιώτης, Καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Μάγδα Τσολάκη, Καθηγητής του Πανεπ. DAVIS της Καλιφόρνιας κ. Dan Flynn, Ερευνήτρια του Παν. Αθηνών Δρ. Ελένη Μέλλιου, Καθηγητής του Northeastern University Διομήδης Λογοθέτης και Καθηγητής του Harvard University Στέφανος Καλές.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Κόκκαλης, ο Βουλευτής κος Κασαπίδης, ο Πρέσβης του Κατάρ και εκπρόσωπος από την Πρεσβεία της Κύπρου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Νικολάου Βοιών «Ο Μαλέας» , πήρε το  βραβείο GOLD STANDARD OF EXCELLENCE for High Phenolic Extra Virgin Olive Oil.
Το βραβείο παρέλαβε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Ιωάννης Δελακοβίας.
scan_20170521
Στη συγκεκριμένη τελετή παρουσιάστηκε για πρώτη παγκόσμια αποκλειστικότητα η ίδρυση , του Παγκοσμίου Κέντρου ελαιολάδου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο να παρέχει πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου ως προς την προστασία της υγείας, να προβάλλει και να ενισχύει την έρευνα για την ελιά και το λάδι, όπως και την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών.
 

Να σημειώσουμε ότι , σχεδόν 2 χρόνια έπειτα από το καταστροφικό συμβάν της πυρκαγιάς που συντελέστηκε στην περιοχή των Βοιών  , η οποία στέρησε σημαντικούς πόρους από τους αγρότες και βύθισε το προσδοκώμενο αγροτικό εισόδημα σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Νικολάου κέρδισε χρυσό βραβείο στην κατηγορία του Υγειοπροστατευτικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η σημαντικότατη αυτή διάκριση αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για όλη την περιοχή μας, και απόδειξη ότι όταν υπάρχει προσήλωση σε υψηλό στόχο, επιμονή και υπομονή, έρχεται στο τέλος η επιβράβευση, η οποία ανήκει σε όλους όσους πίστεψαν, προσπάθησαν, βοήθησαν και πέτυχαν να γευτούν όχι μόνο  τις υψηλότερες τιμές πώλησης για την κατηγορία του χύμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου,  αλλά και την επίγνωση της αξίας του «χρυσού» που κρατάει στα χέρια του ο κάθε παραγωγός.


Και ορισμένα στοιχεία για συγκριτική αξιολόγηση:

Α) στην κατηγορία αυτή βραβεύθηκαν συνολικά 65 δείγματα από την Ελλάδα , την Κύπρο , την Ισπανία , την Ιταλία, την Κροατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Β) η παρτίδα από την οποία ελήφθη το δείγμα ήταν η μία και μοναδική δεξαμενή που περιείχε την ελαιοκομιδή 14,5tn εξτρα παρθένου ελαιολάδου από παραγωγούς της Τ.Κ Αγίου Νικολάου αλλά και άλλους όπως ο παραγωγός Τσάκος Χαράλαμπος του Αντωνίου (Νεάπολη).
Μια συγκομιδή 14,5tn μόλις από μια ελαιοκομική περιοχή που άλλοτε αριθμούσε τους 300 τν μ.ό (προ πυρκαγιάς).
Γ) Ισάξια διάκριση επετεύχθη από την παραγωγό Σταματική Κοντάκου (σύζ.Φάββα Παναγιώτη) η οποία βραβεύθηκε επίσης με χρυσό βραβείο στην ίδια κατηγορία, με δείγμα που προήλθε από την παρτίδα ελαιολάδου single estate  και προϊόν σημαντικής στήριξης για την βιωσιμότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Νικολάου Βοιών.
http://www.agiosnikolaos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου