Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΒΑΤΙΚΑ :Οικολογική μάστιγα τα Λαγόψαρα στις ελληνικές θάλασσες??

Κραυγές αγωνίας από τους αλιείς προς την κυβέρνηση για την μάστιγα των λαγόψαρων.
Από όλη την Ελλάδα οι ψαράδες κρούουν τον κώδωνα της ανεξέλεγκτης κατάστασης αύξησης του λαγόψαρου στα ελληνικά νερά. Ένα ψάρι που δεν έχει φυσικούς εχθρούς και αναπαράγεται ραγδαία ,δημιουργεί πολλά προβλήματα προς το παρόν αλλά και μελλοντικά περισσότερα, αν δεν λάβει η πολιτεία κάποια μέτρα ,όπως επισημαίνουν οι αλιείς. 
Παράλληλα τα λαγοκέφαλα επειδή τρώνε τα πάντα έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, όπως για παράδειγμα τις σουπιές, τα χταπόδια , τα καλαμάρια και πολλά άλλα ακριβά είδη . Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός ενός είδους, πάντα μειώνεται ο πληθυσμός κάποιου άλλου είδους, μας είπαν ψαράδες από τα Βάτικα Λακωνίας .όπου και εκεί έκανε την εμφάνιση του το λαγόψαρο.
Στην Κύπρο η κυβέρνηση το έχει επικηρύξει και επιδοτείται η αλιεία του και η καταστροφή του. Αυτό θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας , να επιδοτήσουν το ψάρεμα τους και να αποζημιώσουν τον αλιέα για το κάθε λαγοκέφαλο που θα ψαρεύει και θα κατστρέφει, για να μειωθεί ο πληθυσμός του προοδευτικά . Το κυρίως πρόβλημα είναι η ενημέρωση των ψαράδων που πρέπει άμεσα να μεριμνήσει η πολιτεία γι αυτό,για να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να δηλώνουν την ποσότητα που έχουν αλιεύσει με λαγόψαρα , που θα πρέπει να δηλώνετε στην οικεία Λιμενική Αρχή και κατόπιν να καταστρέφονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα ρίχνουν ξανά στη θάλασσα.
Η αύξηση τους είναι τέτοια που πλέον τα λαγόψαρα αλιεύονται και κοντά σε ακτές.
Ο Λαγοκέφαλος, είναι μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, στην οποία ανήκουν 121 είδη από 19 γένη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας φθάνοντας τουλάχιστον τα 110 εκ. σταθερό μήκος και τα 7 κιλά βάρος.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
Ο Λαγοκέφαλος όπως και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας Tetraodontidae, περιέχει τετροδοτοξίνη που μπορεί να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τετροδοτοξίνη (TTX) είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που φράζει το δυναμικό δράσης στα νεύρα. Η ΤΤΧ μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος. Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Ο Λαγοκέφαλος δε φαίνεται να έχει θηρευτές στη Μεσόγειο, παρόλο που σε άλλες περιοχές μερικά μεγαλύτερα ψάρια τρέφονται μ΄αυτόν, προφανώς χωρίς παρενέργειες από την τοξίνη.


Συμβαίνει Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου