Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Σχετικά με τη διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV Πελοποννήσου - Κρήτης



Ερώτηση με θέμα σχετικά με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για τη Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Πελοποννήσου - Κρήτης (Υ/Σ ΜΟΛΑΩΝ - Υ/Σ ΧΑΝΙΩΝ) κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:  
«Στα τέλη Σεπτέμβρη, το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για τη "Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Πελοποννήσου - Κρήτης (Υ/Σ ΜΟΛΑΩΝ - Υ/Σ ΧΑΝΙΩΝ)" που περιλαμβάνει προσαιγιάλωση του καλωδίου διασύνδεσης στα Βάτικα σε περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Νatura 2000, διέλευση του εντός του Όρμου Βατίκων, μια περιοχή προτεινόμενη ως θαλάσσια ζώνη NATURA 2000, εναέριο δίκτυο με πυλώνες συνολικού μήκους 27,5 χιλιομέτρων έως τους Μολάους, απαρτιζόμενο από 16 ιστούς και 65 πυλώνες υψηλής τάσης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ΚΑΙ σε ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ εκτάσεις και τη διάνοιξη 59 δρόμων (!) συνολικού μήκους 18,8 χιλιομέτρων στη χερσόνησο του Μαλέα, για να υπηρετηθεί η κατασκευή του δικτύου υψηλής τάσης.
Το εναέριο δίκτυο με τους 16 ιστούς και τους 65 πυλώνες διέρχεται από ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Πάρκο Αγίου Νικολάου Μονεμβασίας, παραδοσιακός οικισμός Κουλεντίων κ.α.) ενώ διέρχεται από περιοχές κατοικίας, οδηγώντας σε έντονες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, σε δραματική υποβάθμιση της περιοχής των Βατίκων και ολόκληρου του Δήμου Μονεμβασίας, σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
Η απόφαση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το κοινό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής, που έχουν με πάνω από 3.000 υπογραφές τοποθετηθεί αρνητικά στο έργο, και προωθείται πριν ακόμα συζητηθεί στο ΣτΕ σχετική προσφυγή φορέων των κατοίκων της περιοχής.
Οι πραγματικοί λόγοι για την προώθηση του εν λόγω έργου γίνονται ακόμα πιο ασαφείς αν συνδυαστεί το έργο αυτό με την ταυτόχρονη προώθηση της άλλης, μεγαλύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, που επίσης θα ολοκληρωθεί με μικρή χρονική διαφοροποίηση, καθιστώντας την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Λακωνίας τουλάχιστον πλεονάζουσα.
Δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι πραγματικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να αξιοποιήσει τη κατασκευή του ηλεκτρικού δικτύου διασύνδεσης με την Κρήτη προκειμένου να προωθήσει την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Μαλέα, μετατρέποντας μια περιοχή ειδικού φυσικού κάλλους, στην οποία ζουν χιλιάδες κάτοικοι, σε βιομηχανική ζώνη, με τεράστια επίπεδα θορύβου, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οπτική όχληση. Σημειώνουμε πως η κορυφογραμμή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από τους ορεινούς οικισμούς του βουνού και λιγότερο από 2.000 από την πόλη της Νεάπολης, που θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα από τις ανεμογεννήτριες.
Το είδος του ηλεκτρικού δικτύου που προτείνεται, η όδευσή του, που διατρέχει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου της χερσονήσου του Μαλέα, και τα συνοδά οδικά έργα μαρτυρούν αυτήν την πραγματική στόχευση. Ο σχεδιασμός του δεν σχετίζεται με τη σύνδεση με την Κρήτη, αλλά με την προώθηση των ανεμογεννητριών.
Τα εκτεταμένα οδικά έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι την κορυφογραμμή, όπως και η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την περιοχή δύο χρόνια νωρίτερα, έρχονται να διευκολύνουν αυτήν την εξέλιξη.
Δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη. Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Ενέργειας συνίσταται στη διαμόρφωση κατάλληλων όρων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο, με την προώθηση της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, την προώθηση ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, την αμέριστη στήριξη των λεγόμενων ΑΠΕ.
Η πολιτική αυτή επιδεινώνει την κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οι λεγόμενες ΑΠΕ, η απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση της Ενέργειας μεταφράζονται στη δραστική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή οικογένεια, στην καταστροφή τοπικών οικονομιών και του τοπικού περιβάλλοντος από τα λεγόμενα φιλοπεριβαλλοντικά έργα με μοναδικό ωφελημένο τους μεγάλους ομίλους που κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πατώντας πάνω στην ενεργειακή φτώχεια των κατοίκων, στο κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον.
Αποδεικνύεται πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν οδηγεί στη βελτίωση της ζωής του λαού. Η ικανοποίηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια απαιτεί το ριζικά διαφορετικό δρόμο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
  1. Τι οικονομικό νόημα έχει η ταυτόχρονη διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα με δύο διαφορετικά καλώδια. Ποιο το κόστος αυτής της λύσης που θα επιβαρύνει δυσβάστακτα τον ελληνικό λαό.
  2. Τι απαντά στο ερώτημα των κατοίκων πως ο σχεδιασμός του έργου στο Μαλέα γίνεται για την εξυπηρέτηση των αιολικών πάρκων που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή.
  3. Τι μέτρα θα λάβει για την ακύρωση της υλοποίησης του έργου στο Μαλέα και τον επανασχεδιασμό του στη βάση κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τις πραγματικές ανάγκες διασύνδεσης με την Κρήτη.
  4. Τι μέτρα θα λάβει για την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή, στη βάση του φυσικού περιβάλλοντος και της σημαντικής πυκνότητας πληθυσμού.
  5. Τι μέτρα θα λάβει για τη διασφάλιση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών, εξασφαλίζοντας φθηνή ηλεκτρική Ενέργεια, προστασία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, ενεργειακό μείγμα και σχεδιασμό του στη βάση αυτών των αναγκών, διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων».    https://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου