Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ελένη Σταματάκη Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Αντιθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά 20/12/2017


Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης  «Αντιθέσεις»,  που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και  την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 - 18 με τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ.
 
Επίσης, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης, οι Αντιπεριφερειάρχες,  Πειραιά και Νήσων Γιώργος Γαβρίλης και Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι Βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη  και Θοδωρής Δρίτσας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Νίκος Διαμαντής καθώς και τοπικοί παράγοντες.

 
Πρόκειται για μια σημαντική, περιοδική έκθεση που έρχεται να συμπληρώσει τη βιογραφία της πόλης του Πειραιά  από την ίδρυση της τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό την «επανίδρυση» τον 19ο αι.  Η μοναδικότητα του μεγάλου λιμανιού που είναι μαζί πέρασμα, τόπος εγκατάστασης, καταφύγιο και ευκαιρία παρουσιάζεται μέσα από τις ποικίλες εκδοχές ταυτότητας που συνυπάρχουν στην πόλη. 

 
Από τους μέτοικους της αρχαιότητας στους πρόσφυγες του Μεσοπολέμου, από τους μεγαλοαστούς του 19ου αιώνα που «…με μια λέξη, διαμόρφωναν τον κόσμο σύμφωνα με τη δική τους εικόνα…» στον «όχλο» του λιμανιού του Πλάτωνα, από τα «καταγώγια» του 1920 στις ρωμαϊκές επαύλεις, από το Νεοκλασικισμό στην Ιπποδάμεια πολεοδομία η Αντίθεση στον Πειραιά υπήρχε πάντα για να αναπλάθει τους ανθρώπους και να ανανεώνει την ελπίδα για το μέλλον.

«Αντιθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
20 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου