Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», εγκαινιάστηκαν στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπη Παυλόπουλο.

«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», εγκαινιάστηκαν στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπη Παυλόπουλο. Τον Πρόεδρο, που τιμά τη Λακωνία όσο κανένας προγενέστερος του. Δεν ξεχνάμε ότι στα Παλαιολόγεια, παρίσταται κάθε χρόνο, από την ανάδειξη του ως Πρώτου Πολίτη. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του εγκαινίασε την έκθεση που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με εκπροσώπηση των φορέων στο ανώτατο επίπεδο, ήταν μια σημαντική ημέρα για τα πολιτισμικά δρώμενα της Λακωνίας. Παρούσα και η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. και φίλη, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Θα κρατήσω δύο σημεία από την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο αναφέρεται στον πολιτισμό, «έχουμε ανάγκη από τον πολιτισμό μας, …για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και για να εμπνεόμαστε εμείς οι ίδιοι από αυτά που ο πολιτισμός αναδίδει, να διδασκόμαστε δηλαδή για πράγματα που είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες».
Το δεύτερο αναφέρεται στην ταύτιση της ελιάς με τη φυσική της γη, τη Λακωνία και τον συμβολισμό της: «Δεν υπάρχει άλλο δέντρο, που να συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή την ίδια, από την ελιά που είναι δεμένη με τον δικό μας πολιτισμό… διότι η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε.»
Το κάλλος του πνεύματος και της αισθητικής διατρέχει τους αιώνες. Σήμερα στη Σπάρτη ξεκίνησε τη διαδρομή της μια έκθεση με πολλαπλή σημασία και αξία.
Καλή Σαρακοστή!

Fevronia Patrianakou





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου