Σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/3 στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης, στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος “SUPREME”. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας με 2,5 εκατομμύρια ευρώ και στόχος του είναι η υλοποίηση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε χώρες κυρίως του νότου.
Το πρόγραμμα εξειδικεύει τη δράση του σε πέντε πιλοτικές περιοχές, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα: 1) Βόρεια Αδριατική Θάλασσα, 2) παράκτιος χώρος Σλοβενίας, 3) θαλάσσιος χώρος του Dubrovnik, 4) εσωτερικό Ιόνιο και Κορινθιακός Κόλπος, 5) Μυρτώο Πέλαγος – πέρασμα Κυθήρων Κρήτης.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος (για την Ελλάδα), με εταίρους πλήθος πανεπιστημίων και άλλων επιστημονικών φορέων.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας - Χερσονήσου Μαλέα «Άρτεμις», η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας και ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή», που όχι μόνο παρακολούθησε την εκδήλωση αλλά συμμετείχε ενεργά, καταθέτοντας στοιχεία από τις δράσεις και τις προτάσεις του.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τις δράσεις του συλλόγου για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα θαλάσσια είδη και από τις συνεργασίες του με τους φορείς: ΑΡΧΕΛΩΝ (Προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta), ΔΕΛΦΙΣ, ΑΡΙΩΝ (Ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (θαλάσσια θηλαστικά), ΠΕΛΑΓΟΣ (Ινστιτούτο κητολογικών ερευνών) Mom (Εταιρία για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας ), ISEA (προστασία των Υδάτινων οικοσυστημάτων, καρχαρίες σελάχια). Επίσης, παρουσιάστηκαν τα περιστατικά που έχει καταγράψει ο σύλλογος στην περιοχή και για τα οποία υπάρχει ήδη μια βάση δεδομένων που ετέθη υπόψη του Υπουργείου.
Κατά τη συζήτηση για το Μυρτώο Πέλαγος και το πέρασμα προς Κρήτη, κυρίαρχα θέματα αναδείχτηκαν το αγκυροβόλιο του όρμου, το Παυλοπέτρι, η όδευση του δικτύου διασύνδεσης και η ασφάλεια ναυσιπλοΐας του στενού Ελαφονήσου – Κυθήρων και το απολιθωμένο δάσος του Αγ. Νικολάου. Επίσης, τέθηκε επί τάπητος η σημαντικότητα του Μυρτώου και του Καβομαλιά για τα θαλάσσια θηλαστικά, ενώ έγινε ειδική αναφορά στην ύπαρξη του μεγαλύτερου και σημαντικού δελφινιού των ελληνικών θαλασσών, του σταχτοδέλφινου (Grampus griseus), ένα εκ των οποίων βρέθηκε πρόσφατα νεκρό στα Βελανίδια.
ΠΗΓΗ http://www.lakonikos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου