Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ(ΦΩΤΟ)

 ΦΩΤΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, εγκαινίασαν σήμερα τον Διατηρητέο Φάρο της Μονεμβασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών Στερέωσης και Αποκατάστασής του.
Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε τον αγιασμό από τον Πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτό, ομιλία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, καθώς και επίσκεψη στο μικρό εκθετήριο.


Ο κος Καμμένος έφτασε στην Μονεμβασία με Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και τον υποδέχτηκε το Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κος Τζανέτος Φιλιππάκος.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2015, καθιστώντας τον ξανά λειτουργικό. Από την Υπηρεσία Φάρων τοποθετήθηκε νέος φαροφύλακας με στόχο τη συστηματική υποστήριξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας και της συντήρησής του.
Ο Φάρος της Μονεμβασιάς κατασκευάστηκε το 1896. Είναι εγκατεστημένος στο Κάστρο της Μονεμβασίας, στο άκρο Μίνωα έξω από τα τείχη. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος, 17 μέτρα. Μέχρι την αποκατάσταση του, το φαρικό συγκρότημα παρουσίαζε εκτεταμένες φθορές λόγω των δύσκολων περιβαλλοντικών συνθηκών. Σε έναν από τους βοηθητικούς χώρους, δημιουργήθηκε και λειτουργεί καθημερινά μικρό εκθετήριο με θέμα το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο και το Φάρο της Μονεμβασιάς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση του Υπουργού ότι το Καλοκαίρι θα φροντίσει για την πραγματοποίηση εκδήλωσης της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στον Φάρο, έτσι ώστε περισσότεροι επισκέπτες να εκτιμήσουν την διαχρονική αξία αυτών των Μνημείων και παράλληλα να απολαύσουν την υπέροχη θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος.

Σπυριδάκου Θεοδούλη












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου