Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.Αναβίωσε μετά από 192 χρόνια η Μάχη του Διρού (ΦΩΤΟ)

Εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Μάχης του Διρού διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, τιμώντας τις δρεπανηφόρες Μανιάτισσες, οι οποίες με μοναδικό όπλο το δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν, στο διάστημα 22- 26 Ιουνίου 1826, τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά, στο ακρογιάλι του Διρού.
Το απόγευμα του Σαββάτου 23/6 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «Αναπαράσταση της απόκρουσης του Ιμπραήμ» στο γραφικό ακρογιάλι του Διρού. Στην αναπαράσταση συμμετείχαν και φέτος μέλη της Ομάδας Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αν. Μάνης.
Στην επιτυχία της εν λόγω αναπαράστασης συνέβαλαν οι ιππείς του Συλλόγου Φιλίππων Μάνης, οι οποίοι  ίππευσαν τα άλογά τους και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην εν λόγω αναπαράσταση που είχε ως αποτέλεσμα να ενθουσιάσουν τους θεατές. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στο ακρογιάλι, υπό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος.
Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν κληρικοί της Μητρόπολης Μάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Ηλίας Αξιοτόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των μεταλλίων στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων που διοργανώνονται κάθε χρόνο, με αφορμή την επέτειο της Μάχης του Διρού, από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης «Το Ταίναρο», τον Αθλητικό Όμιλο Μάνης «Ο Νίκανδρος», τον Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου, υπό την εποπτεία της ΣΚΟΕ.
Την Κυριακή (24/6), στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, πλαισιωμένος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Μετά την επίσημη δοξολογία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού και ακολούθησε η κατάθεση τιμητικών  στεφάνων στο άγαλμα της δρεπανηφόρου Μανιάτισσας, ενώ άγημα του 3ου Τάγματος του ΚΕΕΜ Γυθείου απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αν. Μάνης. Στη συνέχεια, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος και ακολούθησε η ομιλία από την φιλόλογο -ποιήτρια πεζογράφο Αικατερίνη Καρβούνη-Γκατζή.
Το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων.
Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου
Φωτο: MANINEWS






























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου