Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ.ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΥΘΗΡΑ, 29-10-2018
ΤΚ 80200 Αρ.Πρωτ.:16/2018
ΤΗΛ. 27360-33476 Προς: κ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
FAX. 2736033404 Κοιν: 1. κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
e-mail agrosynpotamou@yahoo.gr 2. κ.ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΡΕΝΤΟΥ ΜΑΡΙΑ 3. κ.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΤΗΛ.6978291228 4. κ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
5. ΑΝΤΙΠ/ΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
6. κ.ΓΓ ΑΠΟΚ/ΗΣ Δ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
7. ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
8 .ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
9. ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ
10. Μ.Μ.Ε, ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Κύριε Πρόεδρε,
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, συνήλθε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ποταμού Κυθήρων, στην οποία ομόφωνα αποφασίσθηκε να αποσταλλεί η παρακάτω διαμαρτυρία προς εσάς και να κοινοποιηθεί στους λοιπούς αποδέκτες αποβλέπουσα στην άμεση ανάκληση της υπ'αρ.49611/1665/14-06-2018 «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως» για τους λόγους που αναφέρονται στην εν λόγω διαμαρτυρία.
Κατ’ αρχήν πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Απαγορεύει ουσιαστικά την καλλιέργεια γεωργικής γης και την υποχρεώνει να μετατραπεί υποχρεωτικά σε δασική. Η νομοθετική της εξουσιοδότηση βασίζεται σε έναν «Χουντικό» Νόμο (Ν. 86/1969), ο οποίος δίδει μεν την εξουσιοδότηση για έκδοση τέτοιων Αστυνομικών Δασικών Διατάξεων, πλην όμως ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε τολμήσει κανείς να εκδώσει τέτοιου είδους Διατάξεις. Έρχεται, βασικά, αντιμέτωπη με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι
οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών. Επίσης, έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση και με την υφιστάμενη Δασική Νομοθεσία και την κρατούσα Νομολογία, καθότι τα φρύγανα δεν αναγνωρίζονται ως «δασικά φυτά», γεγονός το οποίον έχει αποδεχτεί και η νομολογία των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Χώρας. Δεν υπολογίζει καν την συγκόμοση των δασικών φυτών, βασική αρχή για να θεωρηθεί κάποια έκταση ως δασική και στην συνέχεια να προστατεύεται από τον Δασικό Νόμο. Και τέλος, απαγορεύει τη συλλογή ακόμη και αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.
Έτσι, ευθέως βάλλει και ενάντια βασικών Συνταγματικών Αρχών, όπως η αξία της ζωής και της ιδιοκτησίας, καθότι στερεί από τον αγροτικό πληθυσμό ένα κύριο και βασικό διατροφικό στοιχείο του οποίου η συλλογή εθιμικά έχει επικρατήσει ανα την Επικράτεια (δηλ. το να μαζεύουμε χόρτα τόσον από τις γεωργικές όσον και από τις δασικές εκτάσεις).
Η διάταξη αυτή είναι βαθειά «πολιτική απόφαση» και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πλήττει καίρια τον μικρό αγροτικό κλήρο και τον υποχρεώνει αναιτιολόγητα και αντισυνταγματικά να μεταβάλει τον ουσιαστικό του χαρακτήρα, παραγνωρίζοντας τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που θα επέλθουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού.
Ο αγροτικός πληθυσμός των Κυθήρων και η αγροτική του ιδιοκτησία έχει υποστεί τα πάνδεινα από τις κατά καιρούς παράνομες και καταχρηστικές εφαρμογές κατά το δοκούν του Δασικού Νόμου. Αγαπούμε το Δάσος και το προστατεύουμε, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της λογικής. Η εν λόγω καταστρατήγηση των προστατευτικών διατάξεων του Δάσους θα αποβεί μοιραία και γι’ αυτήν ακόμη την προστασία του. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Αγροτικός Συνεταιρισμός, να υποστηρίξουμε την ζωή μας, τις ιστορικές και εθιμικές διατροφικές μας αξίες και εν τέλει την αγροτική μας ιδιοκτησία.
Ζητούμε άμεσα την ανάκληση της ανωτέρω Διατάξεως και σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα αμελήσουμε, ούτε θα παραβλέψουμε και δεν θα φεισθούμε κόπων και θυσιών μέχρις ότου γίνει αντιληπτό από τους αρμοδίους ότι τέτοια νομοθετήματα, στρέφονται αποκάλυπτα εναντίον της αγροτικής μας ιδιοκτησίας αλλά και αυτής ακόμη της ζωής μας.
Επιφυλασσόμεθα δε, ρητώς να επιδιώξουμε την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών από τους συντάκτες και εμπνευστές της υπό κρίσιν Διατάξεως, ως και από κάθε αρμόδιο Όργανο της Διοίκησης.
Με τιμή
Για το Δ.Σ. του Συν/σμού
Ο Πρόεδρος
Σουρής Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου