Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Συμμετοχή του Δήμου Μονεμβασίας στο 1ο Θεματικό Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας


Ο Δήμος Μονεμβασίας συμμετείχε στο 1ο Θεματικό Συνέδριο των ΚΕΠ Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δήμο Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου  και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, με τη δημοσίευση του παρακάτω άρθρου στο 1ο τεύχος του περιοδικού των ΚΕΠ Υγείας
ΤΙΤΛΟΣ : ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας. Δράσεις Πρόληψης
Εισαγωγή: Ο Δήμος Μονεμβασίας, μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), προχώρησε τον Οκτώβριο του 2015 στη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας).
Σκοπός: Η διατήρηση της υγείας των «υγιών» πολιτών μέσω ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση διεθνή Πρωτόκολλα.
Υλικό – Μέθοδος – Αποτελέσματα : Για την οργάνωση του ΚΕΠ Υγείας απαιτήθηκαν Εκπαίδευση, δημιουργία Δικτύου Γιατρών, κωδικοποιημένοι κατάλογοι δημοτών, Ομάδες – Στόχοι για καθένα από τα 7 επικίνδυνα νοσήματα, σχετικά έντυπα, κατάλογοι επικοινωνίας, εγκατάσταση του λογισμικού του ΕΔΔΥΠΠΥ- μεταφορά αποτελεσμάτων και δημιουργία ειδικού Τμήματος για το ΚΕΠ Υγείας στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Υλοποιήθηκαν τα Προγράμματα Πρόληψη Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Μέτρηση της γλυκόζης στο Γενικό Πληθυσμό, “Παιδιατρικός – Οδοντιατρικός Έλεγχος – Εμβόλια”, “Αγωγή Υγείας για τη Σύγχρονη Γυναίκα” με pap test και Doppler αγγείων κάτω άκρων, Πρόληψη της Οστεοπόρωσης, Πρόληψη για τον Καρκίνο του Μαστού (κλινική εξέταση/ υπερηχογράφημα) , Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ , Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης  με θέμα “Μύθοι & Αλήθειες για τα  Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια” , Πρόληψη του Καρκίνου του παχέος εντέρου, Τριήμερο Εκδηλώσεων με : ομιλία με θέμα «Υγεία στην Εφηβική ηλικία» στους μαθητές των Γενικών Λυκείων Μολάων, Μονεμβασίας και  Νεάπολης και των ΕΠΑΛ Μολάων και  Νεάπολης – ομιλία με θέμα «Αγωγή υγείας για τη Σύγχρονη Γυναίκα» στο κοινό της Δημοτικής Ενότητας Βοιών -Προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο και Doppler αγγείων κάτω άκρων, και τέλος Πληθυσμιακός έλεγχος διάρκειας 25 ημερών με μαστογραφίες και pap test σε 4 σταθμούς της Ειδικής Κινητής Μονάδας,  όπου εξετάστηκαν δωρεάν 435 γυναίκες από το Δήμο μας και 12 γυναίκες από όμορους δήμους. Συνολικά εξετάστηκαν μέσω των Προγραμμάτων 1572 δημότες. Τα αποτελέσματα δεν έχουν επεξεργαστεί επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο Λογισμικό.
Το 2018 πραγματοποιήθηκαν Διήμερο Εκπαίδευσης πολιτών στις Πρώτες Βοήθειες, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.) και 2 Εκδηλώσεις ενημέρωσης με θέμα «Η σημασία του τρόπου ζωής στην πρόληψη και την υποτροπή του καρκίνου» σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας).
Το ΚΕΠ Υγείας συμμετέχει επίσης στην 5η Εκστρατεία Ενημέρωσης του Κοινού για την Ορθή Κατανάλωση Αλκοόλ, στις Συναντήσεις Εργασίας και τα Συνέδρια του ΕΔΔΥΠΠΥ.

από το Δήμο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου