Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ο Λάμπρος Κατσώνης στα Κύθηρα.Του Γιώργου Λουράντου


Ο Λάμπρος Κατσώνης στα Κύθηρα.
Ο Λάμπρος Κατσώνης ήταν Έλληνας αξιωματικός στην υπηρεσία της Ρωσίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι παράτολμες ναυτικές καταδρομές, που επεχείρησε κατά των Οθωμανών στα ελληνικά πελάγη, τον κατέστησαν λαϊκό θρύλο για τους υπόδουλους Έλληνες. Ο ξακουστός αυτός θαλοσσομάχος πέρασε και από τα ενετοκρατούμενα τότε Κύθηρα. Ο χρονικογράφος της εποχής ιερέας Γρηγόριος Λογοθέτης, εφημέριος Μυλοποτάμου, στα περίφημα Χρονικά του, στα οποία υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες για την περίοδο 1780-1817, αναφέρει σχετικά:
"1792 τον Μάιον. Ήλθε κάποιος άνθρωπος Ρουμελιώτης, λεγόμενος Λάμπρος Κατσώνης, πολυθρύλητος εκ Λειβαδίας κλεπτοπειρατής, ωσάν γενεράλες, με αρμάδα ειδικήν του, με σημαίαν Ρωσικήν και έκαμε μεγάλας ανδραγαθίας δια θαλάσσης, όπου εκαταχάλασε πολλά καράβια των Τούρκων.
Ύστερα επήγε εις την Μάνην, εις το Πόρτο Κάγιο, δια να κτήση καστέλλι και εκεί έστειλεν ο Τούρκος την αρμάδα ενωμένη με φρατζέζικα καράβια και τον απέκλεισαν. Με το να τον τραιτορευθούν (διαπραγματευθούν) οι Μανιάτες δια να τον παραδώσουν εφοβήθη και αφήσας εκεί την αρμάδα έφυγε με ένα μικρό καϊκάκι την νύχτα από την μέση της αρμάδας με 14 ανθρώπους και ήλθεν εδώ εις το Τζιρίγο και πηγαίνοντας εις το Καψάλι επήρε ένα πλοίον εδικό του και έφυγε. Ευθύς ύστερα έστειλε ο Πασάς ένα Τσαούση με άλλους και τον εγύρευαν να τον δώση ο Πρεβεδούρος, όμως ήτον φευγάτος".
( Η φωτογραφία από το Ιστορικό Μουσείο Αθηνών που πρόσφατα επισκέφθηκα).
Γιώργος Λουράντος



Και η λεζάντα της φωτογραφίας:
Η ΕΝ ΤΑΙΝΑΡΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1792 ΕΙΚΩΝ ΕΥΡΕΘΕΙΣΑ ΕΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΕΝ ΤΗ ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΑΥΛΕΙ ΤΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου