Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Την εναρξη εργασιών του ευρωπαϊκού προγράμματος Designscapes πραγματοποίησε ο Σ. Σπυρίδων


Την έναρξη των εργασιών της συζήτησης για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Designscapes πραγματοποίησε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων την Παρασκευή 17/5 στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Ο στόχος του παραπάνω προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό των έργων που αφορούν στην πόλη τους και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή που ζουν κι εργάζονται.
Ο κ. Σπυρίδων καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των 70 φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Σήμερα, οι πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις:
Προκλήσεις όπως η αστική κινητικότητα, τα έργα υποδομής, η διαχείριση των υδάτων, η διαχείριση της ενέργειας, η ασφάλεια, τα θέματα υγείας και ευημερίας των πολιτών, η χρήση των τοπικών φυσικών πόρων, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αποτελεσματικότητα της κρατικής κυρίως διοίκησης.
Από την άλλη πλευρά οι πολίτες , ολοένα και περισσότερο, αμφισβητούν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι επιτακτικό λοιπόν, τώρα περισσότερο από ποτέ, η τοπική Αυτοδιοίκηση να καλύψει αυτό το κενό και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι πόλεις να συναποφασίζουν μαζί με τους πολίτες το σχεδιασμό της διαμόρφωσης του μέλλοντός τους και να ζητούν την πραγματική συμβολή τους στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων που τους αφορούν.
Και αυτό γιατί εκείνοι πρέπει, ως τελικοί χρήστες και αποδέκτες των επιπτώσεων των πολιτικών που ασκούνται στην πόλη τους , να μπορούν να προτείνουν τις καταλληλότερες λύσεις.
Οι πόλεις είναι εκείνες που πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την άνθηση νέων ιδεών. Που πρέπει να υποστηρίξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες με έναν δομημένο και οργανωμένο τρόπο. Που πρέπει να εντοπίσουν και να υλοποιήσουν τους τρόπους σύνδεσης των πολιτών με τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις στα προβλήματά τους. Και εκείνες που θα τα καταφέρουν, θα είναι και αυτές που θα χαρακτηριστούν ως βιώσιμες και ανθεκτικές.
Οι κύριοι στόχοι μας της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν με το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, επικεντρώνονται στη δημιουργία:
Μιας πιο έξυπνης Ευρώπης, μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, του οικονομικού μετασχηματισμού και της υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
Μιας Ευρώπης απαλλαγμένης το δυνατόν από τις εκπομπές του άνθρακα, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία των Παρισίων και επενδύοντας στη μετάβαση της ενέργειας και την άντλησή της από ανανεώσιμες πηγές καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Μιας Ευρώπης περισσότερο συνδεδεμένης. Με στρατηγικές για τις μεταφορές και ψηφιακά δίκτυα. Μιας περισσότερο κοινωνικής Ευρώπης, παρέχοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και υποστηρίζοντας την ποιοτική απασχόληση, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την κοινωνική ένταξη και την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Μιας Ευρώπης πλησιέστερη στους πολίτες, που θα υποστηρίζει τις τοπικά επιλεγμένες αναπτυξιακές στρατηγικές και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε Περιφέρεια των Κρατών Μελών της.»
Σπύρος Σπυρίδων, Διδάκτορας Δημόσιας διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, πρώην Περιφερειάρχης και Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου