Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Μάνης: Πολιτιστικό ολίσθημα η κατάργηση των άρθρων του Π.Κ. για την θρησκευτική ειρήνη


Του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'
Ως Ιεράρχης μιας ιστορικής Μητροπόλεως θλίβομαι βαθύτατα για το νομικό, ηθικό και κατ’ επέκτασιν πολιτιστικό ολίσθημα, το οποίο υφίσταται η χώρα μας με την ψήφιση της κατάργησης των άρθρων 198, 199 και 201 του Ποινικού Κώδικα στο Ζ’ κεφάλαιο «Επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης».
Πρόκειται για την αποποινικοποίηση της κακόβουλης βλασφημίας, της καθύβρισης θρησκευμάτων και της περιύβρισης νεκρών.
Δεν είναι λογικό και δίκαιο, η απεμπόλιση του έννομου αγαθού της θρησκευτικής ειρήνης, καθ’ ότι η σπουδαία νομοθεσία υπάρχει ακριβώς για την ανάσχεση ενός μελλοντικού κακού.
Ιδιαίτερα, η κατάργηση του άρθρου 201 Π.Κ. για την περιύβριση νεκρών τυγχάνει βαρύτατο σφάλμα γιατί αντιβαίνει προς τις πατροπαράδοτες αρχές περί αιδούς, ευπρέπειας, τιμής και σεβασμού αναφορικά με τους νεκρούς μας.
Εύλογος είναι ο προβληματισμός μας. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας αντί να στερεώνουμε το οικοδόμημα της κοινωνίας φθάσαμε εκεί, όπου οι νόμοι διασείουν τα θεμέλιά του;
Ωστόσο αξίζει να σκεφθούμε τα σοφά λόγια: «Κρείσσων σοφός ισχυρού» (Παροιμ. Σολ. 24,5) και «ευσέβεια προς πάντα ωφέλιμός εστιν» (Α’ Τιμ. 4,8).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου