Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Βυζαντινά Κύθηρα. Στον Άγιο Δημήτριο στο Πούρκο.

Βυζαντινά Κύθηρα.
Στον Άγιο Δημήτριο στο Πούρκο.

"Το μεγάλο οικοδόμημα της Ορθοδοξίας δεν αποτελείται μόνο από δόγματα και μοναστικούς κανονισμούς. Το 'χτισαν ποιητάδες, μουσικοί, ζωγράφοι, κεντηστάδες, χρυσικοί και καλαϊτζήδες, χτίστες και αρχιτέκτονες. Όλοι αυτοί με τον τρόπο τους εκφράσανε το συνδυασμό του πνεύματος με τη σάρκα, τη θεϊκή ισορροπία ανάμεσα στα δύο που αποτελεί την ουσία του ορθόδοξου χριστιανισμού. Όλοι αυτοί ήταν μυημένοι σ'αυτή την ισορροπία ".
Η παραπάνω ρήση του Γιάννη Τσαρούχη, από το βιβλίο του " Ως στρουθίον μονάζον επί δώματος", επιβεβαιώνεται πλήρως στον υπέροχο βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο Πούρκο των Κυθήρων και στον οποίο, απόψε, ψάλλαμε κατανυκτικά τον Εσπερινό για τον Μεγαλομάρτυρα, Μυροβλύτη Άγιο.
Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του νησιού μας που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Είναι συγκρότημα τεσσάρων ναών και διακοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες διαφόρων εποχών. Η σύνθετη μορφή του πρωτότυπου αυτού συγκροτήματος, όπως μας λένε οι ειδικοί, δεν έχει παράλληλό της στα Κύθηρα - μόνο στη Δροσιανή της Νάξου βρίσκεται κάτι ανάλογο.
Χρόνια Πολλά!





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου