Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Πολύκαρπος στις Φοινικίες: άλλο ένα βυζαντινό κόσμημα των Κυθήρων.


Άγιος Πολύκαρπος στις Φοινικίες: άλλο ένα βυζαντινό κόσμημα των Κυθήρων.
Με άσχημες καιρικές συνθήκες αλλά σε κλίμα κατάνυξης, ετελέσθη απόψε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ και τους Ιερείς π. Παναγιώτη Διακόπουλο και π. Πέτρο Μαριάτο ο Εσπερινός στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Φοινικίες Λογοθετιανίκων.
Η ονομασία της περιοχής μας παραπέμπει στους Φοίνικες, τους πρώτους κατοίκους των Κυθήρων, που ήλθαν στο νησί να εκμεταλλευτούν την πορφύρα, το κοχύλι με την κόκκινη χρωστική ουσία, από όπου και η παλαιά ονομασία του νησιού "Πορφυρούσα" .
Ο Άγιος Πολύκαρπος, είναι ένα από τα πολλά βυζαντινά μνημεία του νησιού και χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Ο ναός κοσμείται με αξιολογότατες βυζαντινές (13ου) και μεταβυζαντινές (17ου) τοιχογραφίες. Στο Ιερό Βήμα του, που είναι μεγαλύτερο από τον κυρίως ναό, βρίσκεται κιονίσκος μαρμάρινος με ραβδώσεις, ίσως αρχικό στήριγμα της Αγίας Τραπέζης.
Οι φιλόξενοι κάτοικοι των Λογοθετιανίκων, σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα, προσέφεραν σπιτικό άρτο και πλούσια κεράσματα στους προσκυνητές του Αγίου . Και του χρόνου!

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ
Γιώργος Λουράντος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου