Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Υπ. Εσωτερικών: Στους δημότες ο λογαριασμός των δήμων που δεν ανακυκλώνουν.

Κυρίαρχη πολιτική η ανταποδοτική ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία.
 

Από τον  Ιανουάριο 2020 διπλασιάζεται το κόστος της ταφής των δημοτικών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, ενώ αρχίζει παράλληλα η επιβολή τέλους κυκλικής οικονομίας στους δημότες των δήμων που δεν κάνουν ανακύκλωση.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος τονίζει «οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες….’’
Το εγχείρημα συναντά δυσκολίες καθώς η ανακύκλωση στο σύνολο των δήμων σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Στην Ελλάδα σήμερα το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας και δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα
-Η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη κατέχοντας την 24η θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε ποσοστό ανακύκλωσης 45%.
–  Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το 2020 θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Τα πρόστιμα αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι μας, ως Έλληνες πολίτες, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.
–   Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι ότι το 2025 η ανακύκλωση πρέπει να ανέλθει στο 55% και προοδευτικά μέχρι το 2035 στο 65%.
–    Ειδικότερα για τα πλαστικά μπουκάλια (που ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών μίας χρήσης) το ποσοστό ανακύκλωσης θα πρέπει να ανέλθει σε 77% το 2025 και σε 90% το 2029.
 .dimotikiagoratislakonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου