Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Η "Γύρα" της Μυρτιδιώτισσας διεκόπη μόνο την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1940-1944).

Η "Γύρα" της Μυρτιδιώτισσας στην εποχή του κορωνοϊού....
Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, όπως ήταν αναμενόμενο, η λιτάνευση ("Γύρα") της Ιεράς Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας στα χωριά των Κυθήρων λόγω της φοβερής πανδημίας του κορωνοϊού. Θα παραμείνει για ένα ακόμη δεκαπενθήμερο στο Μητροπολιτικό Ναό και θα επιστρέψει στο θρόνο της την Κυριακή των Μυροφόρων.

Ας σημειωθεί ότι το γραφικότατο αυτό έθιμο των Κυθήρων διεκόπη μόνο την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1940-1944). Η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας, κατά την περίοδο αυτή, παρέμεινε "... περιορισμένη εις τον ναόν της, μετέχουσα τρόπον τινά εις την γενικήν θλίψιν των Ελλήνων" όπως αναφέρει ο αείμνηστος Δημοδιδάσκαλος Ιωάννης Κασιμάτης στο πολυτιμότατο σύγγραμμά του "Από την παλαιά και σύγχρονη κυθηραϊκής ζωή".
Είναι ευκαιρία όμως να δούμε κάποιες, πασίγνωστες βέβαια, εικόνες από την περιφορά της Μυρτιδιώτισσας, (η οποία υπό άλλες συνθήκες θα ξεκινούσε σήμερα) και οι οποίες προέρχονται από τα αρχεία του Ιατρού Κοσμά Μεγαλοκονόμου, του εκδότη των "Κυθηραίκών" Μανώλη Καλλίγερου, το βιβλίο "Παναγιώτης Φατσέας-Πρόσωπα των Κυθήρων 1920-1938, το βιβλίο" Ένας αιώνας Κύθηρα", το Αρχείο της Φιλαρμονικής του Ποταμού Κυθήρων και το βιβλίο-αφιέρωμα στο Μητροπολίτη Κυθήρων Μελέτιο Γαλανόπουλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου