Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Περιφερειάρχη


Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης 12/05/2020 σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΕΝ κα. Χριστιάνα Καλογήρου και κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βάσω Μπόγρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης και οι Δήμαρχοι Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος, Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, Τροιζηνίας-Μεθάνων κ. Σπύρος Πολλάλης και Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα ακόλουθα:
  1. Η ανάγκη αυστηρής τήρησης των όρων και κανόνων υγιεινής στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές προς τα νησιά και κυρίως η υποχρέωση θερμομέτρησης των επιβατών με ευθύνη των εταιρειών. Τα πλοία θα ταξιδεύουν με το 50% του πρωτοκόλλου επιβατών, μετά από εντολή του ΕΟΔΥ και εκ μέρους των Δημάρχων ζητήθηκε αύξηση των δρομολογίων.
  2. Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο μεταφορικό ισοδύναμο και κυρίως στην τιμή των καυσίμων, που στα νησιά παραμένει υψηλή παρά τις διεθνείς πτώσεις των τιμών.
  3. Η ανάγκη ενίσχυσης των Λιμενικών Αρχών σε προσωπικό.
  4. Τέθηκε το ζήτημα των υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων και των τοπικών εορτών (εκδηλώσεις συλλόγων κ.λπ.) καθώς και του τρόπου λειτουργίας των επισκέψιμων σπηλαίων (π.χ. Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου) και ζητήθηκε η έκδοση σχετικών οδηγιών από τα αρμόδια Υπουργεία.
  5. Η ανάγκη εξαιρετικά προσεκτικών βημάτων στην άρση των περιορισμών μετακίνησης προς τα νησιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τους και κυρίως της έλλειψης πλήρως οργανωμένων υγειονομικών δομών. Ακόμα και στην περίπτωση των Κυθήρων όπου υπάρχει οργανωμένο Νοσοκομείο, αυτό δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόνομα πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού καθώς δεν διαθέτει εξειδικευμένες υπηρεσίες και προσωπικό για τον Covid 19 (π.χ. ο έλεγχος των δειγμάτων γίνεται στην Αθήνα, δεν υπάρχει ΜΑΦ ή ΜΕΘ, απουσία λοιμοξιωλόγων κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, τα νησιά της Αττικής δεν δύνανται να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία με την Κρήτη ή τη Ρόδο, καθώς δεν αποτελούν συγκρίσιμα μεγέθη με αυτά κυρίως λόγω των υγειονομικών και λοιπών υποδομών.
Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τις σχέσεις Περιφέρειας – Δήμων, όπως:
  1. Οι προγραμματικές συμβάσεις έργων που βρίσκονται στο στάδιο εισαγωγής τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην περίπτωση του Δήμου Κυθήρων πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα, όπως οι 3 μονάδες αφαλάτωσης (1.720.000€), ο δρόμος του Μόρμορη (500.000€), ο νέος παιδικός σταθμός στα Λογοθετιάνικα (300.000€) κ.λπ.
  2. Η παράδοση στους νησιωτικούς Δήμους εσωτερικών κάδων ανακύκλωσης και εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων που σύμφωνα με δέσμευση του Περιφερειάρχη προγραμματίζεται εντός του επομένου έτους.
  3. Ζητήματα πολιτικής προστασίας εν γένει.

Τέλος, ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας να υπάρχει διαρκής συνεργασία προκειμένου να ενσωματωθούν οι θεσμικές προτάσεις των νησιωτικών Δήμων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Εθνική Νησιωτική Πολιτική, που στόχο έχει να αποτελέσει πολύπλευρο εργαλείο ανάπτυξης για τα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου