Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΞΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ-ΚΑΡΜΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ.


Ο Δήμος Μονεμβασίας έρχεται να εγκρίνει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.Είναι σχέδιο στα χαρτιά.
Καρμπόν με τα σχέδια άλλων Δήμων.
Το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα του δημάρχου των αντιδημάρχων και τα τηλέφωνα.
Τέτοια σχέδια στο παρελθόν δε μας έσωσαν από καταστροφικές φωτιές όπως του 2015 στην περιοχή της Νεάπολης.
Είναι σχέδια που αφήνουν ολάνοιχτες τις πόρτες στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στο κομμάτι της πυροπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.Από την οργάνωση την εκπαίδευση την έρευνα την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση των δασικών συστημάτων.

Η περιοχή μας έχει τραγική εμπειρία των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής.Στα καμμένα φυτρώνουν τα τεράστια αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα, θα φυτευτούν φωτοβολταικά, περνούν γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης  Πελοποννήσου και το ρεύμα που παράγουν τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα.Αυτές οι συνέπειες στο περιβάλλον και οχι μόνο αλλά και στην αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή στη μελισσοκομία στην οικογενειακή μικρή επιχείρηση στον τουρισμό και στην εστίαση.Θα είναι πιο οδυνηρό τα επόμενα χρόνια με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις θέλουν και μεταφέρουν αρμοδιότητες πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε δήμους περιφέρειες,ιδιώτες,εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προυπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες των δημοτών  του λαού μας γενικά.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων στους Δήμους στην Πυροσβεστική και στις Δασικές υπηρεσίες είναι η πραγματικότητα που μαρτυρά την αποτυχία των όποιων σχεδίων που πάντα και παντού μένουν στα χαρτιά.
Απαιτείται σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προυπολογισμό για μια συνολική διαχείρηση των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών ημιορεινών περιοχών.
Χρειάζεται να διατεθεί από την κεντρική διοίκηση στη Δασική υπηρεσία ώστε να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις,καθαρισμοί και αραιώσεις δασικών περιοχών.
Τοποθέτηση υδατοδεξαμενών στα κατάλληλα σημεία,συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων παρεμβάσεων για την αποτροπή και τον περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 ΕΛΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου