Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Ουσιαστική ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας στα Κύθηρα μέσα από το πρόγραμμα CLLD/LEADER

 


Η απόφαση της Δημοτικής μας Αρχής για συμμετοχή στο Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής, έχει ήδη αποφέρει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας. Μέσα από το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής, στο οποίο πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Δήμαρχός μας κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, υλοποιείται για την περιοχή μας το πρόγραμμα CLLD/LEADER που ενισχύει σημαντικά τόσο το Δήμο και τους κοινωνικούς φορείς, όσο και τους ιδιώτες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της μεταποίησης.

Μόλις 4 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής έχει ήδη συμβάλει στην χρηματοδότηση σημαντικών δημοσίων έργων στο Δήμο μας, όπως για παράδειγμα το Αστικό Σχολείο Ποταμού με 350.000€ ή η ενίσχυση της Φιλαρμονικής και η αίθουσα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Δημαρχείο Ποταμού.

Πλέον, ξεκινούν οι χρηματοδοτήσεις και των ιδιωτικών έργων, μετά την οριστικοποίηση και δημοσίευση του πίνακα κατάταξης. Για το νησί των Κυθήρων θα χρηματοδοτηθούν αρχικά 15 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2.987.310,58€ και δημόσιας δαπάνης (επιχορήγηση) 2.042.889,43€. Τα σχέδια αυτά αφορούν στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, του τουριστικού κλάδου και της μεταποίησης. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές υλοποιείται και η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την γενναία οικονομική ενίσχυση των 2 Ελαιουργικών Συνεταιρισμών (Ποταμού και Λιβαδίου) που θα επιχορηγηθούν με το ποσόν των 428.000€ για την εκ βάθρων αναβάθμιση των ελαιουργικών τους υποδομών και την ανάπτυξη προϊόντων με ισχυρό brand name, αλλά και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κυθήρων που επιχορηγείται για την δημιουργία σύγχρονου τυποποιητηρίου, εκθετηρίου μελιού και πολυχώρου εκπαίδευσης και παρουσιάσεων με 212.000€. Επιπλέον 

ενισχύεται σημαντικά και ο κλάδος της οινοποίησης με 157.000€. Μέσω των σημαντικών αυτών ενισχύσεων, θα βελτιωθεί η ποιότητα αλλά και η ανταγωνιστικότητα των βασικών τοπικών μας προϊόντων (λάδι, μέλι, κρασί και παράγωγά τους), κάτι που αποτελεί πάγια στόχευση της Δημοτικής Αρχής.

Το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής έχει ήδη αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιπλέον χρηματοδότηση (β΄ φάση υπερδέσμευσης) από την οποία θα χρηματοδοτηθούν προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν στην παρούσα φάση λόγω υπερκάλυψης της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης. Κατά την β΄ φάση των χρηματοδοτήσεων, για το νησί των Κυθήρων έχουν αξιολογηθεί θετικά και θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον 6 επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, την εστίαση και τον πρωτογενή τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 1.122.756,05€ και δημόσιας δαπάνης (επιχορήγηση) 768.000€.

Η συνολική δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση), δηλαδή, για τη χρηματοδότηση 21 συνολικά επενδυτικών προτάσεων, θα ανέλθει για τα Κύθηρα σε 2.800.000€, ποσό εξαιρετικά σημαντικό για την περίοδο κρίσης που διανύουμε και η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή την οριστικοποίηση των εντασσόμενων πράξεων, ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων Νήσων Αττικής κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την χρηματοδότηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων στο νησί μας, μέσα από το πρόγραμμα CLLD/LEADER. Αποδεικνύεται το πόσο ορθή ήταν η κίνησή μας να δημιουργήσουμε μαζί με άλλους 7 Δήμους το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής, που παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το 2016, κατάφερε μέσα σε μόλις 4 χρόνια να ενισχύσει τους νησιωτικούς Δήμους της Αττικής με σημαντικές χρηματοδοτήσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της χρηματοδότησης 15 ιδιωτικών επενδυτικών προτάσεων για τα Κύθηρα (που θα ανέλθουν σύντομα σε 21), αποτελεί σημαντική εξέλιξη καθώς μέσα από τις επενδύσεις αυτές θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων, θα ενισχυθεί ο τουριστικός κλάδος και θα δημιουργηθούν σταθερές και βιώσιμες – και όχι ευκαιριακές – θέσεις εργασίας. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, που δυστυχώς απουσίαζαν επί χρόνια από τον τόπο μας, είναι πλέον παρούσες και θα συνεχίσουν να ενισχύουν την τοπική κοινωνία και οικονομία».

 kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου