Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

2020: Η Χρονιά των Αντικυθήρων! O Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τα κάλαντα από τους (3) μαθητές

 


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:

2020: Η Χρονιά των Αντικυθήρων!

Το 2020 που φεύγει, θα το χαρακτήριζα επάξια ως τη «Χρονιά των Αντικυθήρων»! Και αυτό γιατί μέσα στο 2020 το μικρό μας νησί βίωσε πολλές καλές στιγμές που θα ήθελα να αναφέρω συνοπτικά.
1. Στο επίκεντρο της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας
Η ίδρυση της εθνικής ερευνητικής δομής «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ)» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι η εμβληματικότερη δράση που έχει γίνει ποτέ στο νησί. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει η πληθυσμιακή συρρίκνωση των Αντικυθήρων και να τονωθεί η μόνιμη κατοίκηση.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου το 25% θα χρηματοδοτηθεί από την ελληνική πολιτεία και το υπόλοιπο 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλύψει την ανάγκη για κτιριακές υποδομές, ενισχύοντάς τες με προηγμένο, καινοτόμο εξοπλισμό. Σκοπός του έργου αυτού είναι, μεταξύ άλλων:
- Να αποτελέσει κεντρικό σταθμό παρακολούθησης κλιματικών, ατμοσφαιρικών και γεωφυσικών παραμέτρων, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κατανόηση των κλιματικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή.
- Να παρέχει έγκαιρη ενημέρωση στην Πολιτεία για ακραία φυσικά φαινόμενα.
- Να βελτιώσει τις κλιματικές προγνώσεις σε περιφερειακή κλίμακα, για τον αποτελεσματικό μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
- Να συμβάλει στην εκπλήρωση των εθνικών μας υποχρεώσεων, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, για το κλίμα.
- Να αναδείξει το νησί των Αντικυθήρων ως επιστημονικό πόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην ανάπτυξη επιστημονικού τουρισμού, στην ανάσχεση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των Αντικυθήρων και γενικότερα στην ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών.
Το «ΠΑΓΓΑΙΑ» θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις που δωρήθηκαν στο Αστεροσκοπείο από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. Τα οριστικά συμβόλαια χρηματοδότησης του έργου υπογράφτηκαν στις 9 Ιουλίου 2020 από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
2. Αλλάζει όψη η παλαιά Μονή του Πολιούχου των Αντικυθήρων Αγ. Μύρωνος
Με χορηγία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, Πολιτικού Διοικητή του Αγ. Όρους, ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2020 οι εργασίες της εκ βάθρων αναστήλωσης, ανακαίνισης και αποκατάστασης όλων των κτισμάτων της παλαιάς Μονής του Αγ. Μύρωνος, πολιούχου του νησιού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα διαρκέσουν σχεδόν 1 έτος, αποκαλύφθηκε χαρακτή χρονολογία 1695 ή 1625, που δημιουργεί νέα ιστορικά δεδομένα για το νησί. Μετά το πέρας των εργασιών, η Μονή θα μπορεί να φιλοξενήσει 10 περίπου άτομα, ο Ναός θα αποκατασταθεί και θα συντηρηθεί το τέμπλο με τις παλαιές εικόνες, ενώ θα διαμορφωθεί Ηγουμενείο-Συνοδικό αγιορείτικου τύπου. Παράλληλα θα αποκατασταθούν όλα τα παλαιά κτίσματα και θα δημιουργηθούν νέοι χώροι υγιεινής. Η μεγάλη αυτή ανακαίνιση, μπορεί να σταθεί η αφορμή προκειμένου να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί και μια μικρή μοναστική αδελφότητα δίνοντας ζωή στον τόπο μας.
3. Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη του δρόμου προς τον Φάρο Απολυτάρας
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της οδού πρόσβασης προς τον ιστορικό Φάρο Απολυτάρας, στο νότιο άκρο των Αντικυθήρων, που πραγματοποιήθηκε από τα μηχανήματα και το προσωπικό του Στρατού Ξηράς (ΜΟΜΚΑ) μετά από Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Κυθήρων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έγινε διάνοιξη χωμάτινης οδού σε μήκος περίπου 2,5 χλμ και συνολική βελτίωση επιπλέον 3 χλμ ήδη διανοιγμένου χωμάτινου δρόμου, προκειμένου να δημιουργηθεί ασφαλής οδική πρόσβαση στο Φάρο, τόσο για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού της Υπηρεσίας Φάρων, όσο και ευρύτερα για λόγους τουριστικής αξιοποίησης. Τα συνεργεία της ΜΟΜΚΑ εργάστηκαν στο νησί σχεδόν επί τρεισήμισι μήνες, υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου και των κλίσεων της περιοχής επέμβασης.
Πέραν όλων, όμως, η διάνοιξη του δρόμου προς το Φάρο των Αντικυθήρων ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για την συντήρηση του σημαντικού αυτού ιστορικού μνημείου που κινδυνεύει με κατάρρευση. Ήδη ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» έχει ολοκληρώσει με δαπάνες του την πλήρη αποτύπωση του μνημείου και την αρχική μελέτη αποκατάστασης.
Το έργο αυτό αποτελούσε ένα όνειρο και ένα αίτημα δεκαετιών για το νησί και τους κατοίκους του.
4. Σημαντικά δημοτικά έργα
Το νησί εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Δημοτικής μας Αρχής. Το μεγάλο έργο του περιφερειακού δρόμου του Ποταμού, προϋπολογισμού 285.000€ συνεχίζεται, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Την άνοιξη θα ολοκληρωθεί ο δρόμος προς την Καμαρέλα, ενώ διάφορα μικροέργα εκτελούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Σύντομα ολοκληρώνεται και ο σύγχρονος ΧΥΤΥ του νησιού και αναμένεται η αποστολή 2 press containers από τον ΕΔΣΝΑ.
Στην αποδρομή αυτού του δύσκολου έτους, την παραμονή Χριστουγέννων 24-12-2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέθηκε ζωντανά με το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων και άκουσε τα παραδοσιακά κάλαντα του νησιού (κρητικής προέλευσης) από τους 3 μαθητές.
Αυτή την αισιοδοξία που μετέφεραν μέσω του διαδικτύου οι μαθητές των Αντικυθήρων, ας έχουμε μέσα στο 2021!







3 σχόλια :

  1. Ακόμα και τα ( αυθόρμητα ) κάλαντα από του τρεις μαθητές των αντικυθηρων τα εκμεταλλεύεται για να προβάλει τον εαυτό του και τα (έργα) του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον αυτός έχει έργα να δείξει και για αυτό τον ψηφίσαμε. Εσύ που είσαι συνταξιούχος από τα 40σου και κοθρεύεις όλη μέρα έχεις να δείξεις πράμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να χαρω εγω το παπαγαλακι και το τρολ του βεζυρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή