Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Τον πρωτομάρτυρα της Ορθοδοξίας Άγιο Στέφανο τον αρχιδιάκονο τιμούν τα Φράτσια

Τον πρωτομάρτυρα της Ορθοδοξίας Άγιο Στέφανο τον αρχιδιάκονο τιμούν τα Φράτσια στο ομώνυμο ναΰδριο προς τιμήν Του στην πλατεία του χωριού (Τσιγγούρα) στην είσοδο της παλαιάς γειτονιάς των Καλλινικιανίκων.

Ο Ναός μαρτυρείται το 1697 στον αρχιερατικό κώδικα του Επισκόπου Κυθήρων Νεκταρίου Βενιέρη. Αρχικά νοικοκύρης του Ναού αναφέρεται ο Κοσμάς Στάθης από τα γειτονικά Σταθιάνικα, ενώ το 1751 νοικοκύρης είναι ο Μάρκος Στάθης. Έκτοτε ο ναός αποκτά ακόμα ένα βήμα προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου di Padova.
Ο Ναός είναι μικρών διαστάσεων με αψίδα εξέχουσα και είσοδο από τη Βόρεια πλευρά. Το τέμπλο είναι κτιστό με 4 αγιογραφίες, εκ δεξιών του Χριστού και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και εξ αριστερών της Παναγίας και του Αγίου Στεφάνου. Στην αψίδα του Ιερού Βήματος η Πλατυτέρα και στην Ιερά Πρόθεση η Άκρα Ταπείνωσις.
Η εικόνα του Αγίου Αντωνίου επιχρυσωμένη με αργυρή επένδυση αναφέρει:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΑΣ Ν. ΠΑΥΛΑΚΗ ΕΚ ΣΜΥΡΝΗΣ.
ΕΡΓΟΝ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ.
Τον Ναό επί σειρά ετών πανηγύριζε η αείμνηστη συγχωριανή μας Σταματική Κ. Παυλάκη (Λεβένταινα) ταγμένη για τον γιο της Απόστολο που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του ως νεαρός ύστερα από ασθένεια. Μετά την εκδημία της συγχωριανής μας Σταματικής τον ναό ευτρέπιζαν οι αξιοσέβαστες συγχωριανές μας Λαμπρινή Δ. Παυλάκη, Ευγενία Σ. Παπαδημητρίου (+ 2014) και Ειρήνη Ι Λεονταράκη (+2017).
Εδώ και 15 περίπου χρόνια τον ναό με προσωπική της εργασία και πολλές φορές δι'εξόδων της περιποιήται η ευλαβέστατη και φιλαγία συγχωριανή μας Βασιλική Π. Γλυτσού-Σκοτίδα η οποία διατηρεί το μνημείο σε άριστη κατάσταση. Ο Ναός αξίζει προσκυνηματικής επισκέψεως ενώ αποτελεί εξαίρετο τόπο ψυχικής χαλάρωσης.
Φέτος η θεία λειτουργία ετελέσθη στον Ι.Εν.Ν. Παναγίας Ελεούσης Φρατσίων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους όσους εορτάζουν και καλή αντάμωση με το νέο έτος στα πεζούλια τ'Αγιού Στεφάνου.
Υ.Γ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φιλακόλουθο και ευλαβή εφημέριο του χωριού μας πατέρα Ιωάννη ( πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος ) για την παροχή του πλούσιου φωτογραφικού υλικού.
ΠΗΓΗ















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου