Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Λιτανείες ιερών εικόνων σε περιόδους επιδημίας στα Κύθηρα. Του Γιώργου Λουράντου

 

Λιτανείες ιερών εικόνων σε περιόδους επιδημίας στα Κύθηρα.

Η πάνδημη παράκληση με λιτανείες θαυματουργών εικόνων σε περιόδους επιδημιών ήταν κάτι το συνηθισμένο στα Κύθηρα. Από τον κώδικα του Επισκόπου Ευγενίου Μαχαιριώτη (1857-1877), που εκδόθηκε πρόσφατα από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, σταχυολογώ άδειες του Επισκόπου για την λιτάνευση Αγίων εικόνων σε τέτοιες περιόδους.
-Τη ζ' Φεβρουαρίου αωνθ'.
Εδόθη άδειαν τω Ιερεί Θεοδώρω Τζημέρη εφημερίω του Ιερού Ναού//του Αγίου Σπυρίδονος εις χωρίον Καλοκαιριναίς να λειτανεύση τον άγιον την Ερχομένην Κυριακή θέλει είσται η Ογδόη του ισταμένου Ένεκα επιδημίας.
-Τη δ' Σεπτεμβρίου αωξ'.
Εδόθη άδεια εις τον Επίτροπον της Περιοχής Λογοθετιανίκων Γεωργίω ιερέως Μουλό ίνα λειτανεύσει τον Άγιον Χαράλαμπο εις τας οκτώ του οδεύοντος ήτις είναι η Εορτή το γενέθλιον// της Θεοτόκου εις το αυτό χωρίον και Κατζουλιάνικα. Ένεκα της θανατηφόρου Νόσου όπου εξακολουθή εις τα αυτά δύο χωρία ομού με όλους τους Ιερείς της Περιοχής του.
-Τη κδ' Νοεμβρίου αωξγ'
Εδόθη άδεια εις τον Ιερέα Νικόλαον Κουκούλη Εφημέριον του Ιερού Ναού της αγίας Τριάδος εις χωρίον Κατσουλιάνικα Περιοχή Ποταμού, ίνα λειτανεύσωσι τον άγιον Χαράλαμπον εις το ίδιον χωρίον Ένεκα Ασθενείας της Ευλογίας.
Βασίλειον της Ελλάδος
-Εν Κυθήροις την 27ην Σεπτεμβρίου 1866.
Εδόθη άδεια εις τον Επίτροπον της Περιοχής Λογοθετιάνικα ίνα λειτανεύση την Εικόνα του Αγίου Βασιλείου εις το αυτό χωρίον, Ενεκα της ασθενείας όπου Εξακολουθεί εις το αυτό χωρίων.
-Τη 5 Ιουνίου 1867
Εδόθη άδεια εις τον Επίτροπον Φρατσίων ίνα λιτανεύσουν τον Αγιον Χαράλαμπον εις το αυτό χωρίον δια την ασθένειαν όπου εξακολουθή εις το αυτό χωρίον.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου