Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΛΑΚΩΝΙΑ:Σε αυστηρό lockdown ο Δ. Σπάρτης!

Ανεξέλεγκτη μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Εκτός από το Νοσοκομείο Σπάρτης και τη δομή φιλοξενίας μεταναστών της πόλης, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά, ο Covid-19 διαδίδεται ευρέως και στην κοινότητα. Σε δύο μόνο ημέρες (Δευτέρα 11 και Τρίτη 12/1), καταγράφηκαν συνολικά 36 κρούσματα στον νομό, ωστόσο τα στοιχεία αποτυπώνουν πολλή μεγαλύτερη εξάπλωση, που καλλιεργεί κλίμα ανησυχίας και φόβου.

Έτσι, προκειμένου να ανακοπεί το τοπικό «κύμα» και να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την επιβολή αυστηρού τοπικού lockdown στην επικράτεια του Δ. Σπάρτης από την Πέμπτη 14/1 έως τη Δευτέρα 18/1.

Το πρωί της Τετάρτης 13/1 υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας και τοπικών φορέων, όπου καταγράφηκε η επιδημιολογική εικόνα κι επιβεβαιώθηκαν οι αυξητικές τάσεις του ιού.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», από τις 7:30΄ το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θ. Βερούτη και ακολούθησαν συσκέψεις με όλους τους φορείς για να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα.

Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, ενώ κατακόρυφη φέρεται η αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών.

Τα μέτρα
Τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. Έτσι, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κλπ).

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.

Επίσης προβλέπεται:
-H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του Δήμου Σπάρτης.
- H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.

https://www.lakonikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου