Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΦΡΑΤΣΙΑ:Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΟΥ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΟΥ.


Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΟΥ.
Με ευλάβεια και λαμπρότητα και τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων εορτάσαμε χθες και σήμερα τον έφορο και πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο τον μεγαλομάρτυρα!
Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους είναι ο ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού μας. Είναι γνωστός ναός ήδη από το 1760 κι ανήκε στην οικογένεια Σκολινού που είναι ένας κλάδος των Πετρόχειλων. Το 1786 κτήτορας του ναού αναφέρεται κάποιος Ιωάννης Σκολινός του Εμμανουήλ Πετρόχειλου. Το 19ο αιώνα ο ναός ανακαινίζεται και επεκτείνεται προς τα δυτικά. Είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, κεραμοσκεπής, με είσοδο από την νότια πλευρά. Πάνω από το πώρινο περιθύρωμα μέσα σε καλλιτεχνικότατο πώρινο πλαίσιο δεσπόζει μαρμάρινη εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους με επιγραφή " ΑΝΑΚΕΝΙΣΘΗ Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΕΙΣ ΒΟΗΘΙΑΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΚΟΛΗΝΟΣ ΧΑΤΖΗ ΙΩΑΝΝΟΥ 1870". Πάνω από την είσοδο υπάρχει σκαλιστό και επιβλητικό δίλοβο πώρινο κωδωνοστάσιο. Η χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου μας είναι έργο κάποιου τεχνίτη από τα Βιαράδικα περί το 1816 και καλύπτεται από ασημένια επένδυση. Το τέμπλο του Ναού είναι μαρμάρινο έργο του Τηνιακού καλλιτέχνη Γεωργίου Καπαριά, όπως και πολλά άλλα αριστουργήματα στο νησί, με επιγραφή "ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 1802". Στην ωραία Πύλη δεσπόζει η καλαίσθητη σκαλιστή ξύλινη πόρτα με επιγραφή "ΔΙ ΕΞΟΔΩΝ Χ. ΣΚΟΛΙΝΟΥ" ενώ οι εικόνες του Τέμπλου είναι έργα του γνωστού Κυθηρίου Αγιογράφου Ιωάννου Στάη και χρονολογούνται στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα.
Στην νεότερη ιστορία τον ναό υπηρέτησαν ευλαβέστατοι πνευματικοί πατέρες τόσο από τα Φράτσια όσο κι από άλλα χωριά όπως για παράδειγμα ο πατήρ Κοσμάς Γ. Καλλίνικος, ο πατήρ Κοσμάς Γ. Λεονταράκης ή παπά-Σκονάκης, ο πατήρ Γεώργιος Κεντρωτής ή παπά-Κοδεσποτίνης γνωστός για την αυστηροτήτά του και για τα βαθιά πνευματικά του χαρίσματα, οι ιερείς πατέρας και γιος Μηνάς και Νικόλαος Μαρέντης, ο πατήρ Γεώργιος Λουράντος ή παπά-Χλάπας κι ο ανεπανάληπτος και ευλαβέστατος λευίτης της πίστεώς μας πατήρ Άνθιμος Βενέρης, ενώ το εκκλησιαστικό Συμβούλιο κοσμούσαν κυριολεκτικά με περίσσιο θείο ζήλο η κυρία Σταματική Ε. Μαρέντη, η κατά σάρκαν αδελφή της φιλαγία Κωνσταντίνα Μ. Πετροχείλου γνωστή σε όλους μας θεία Ντίνα που είχε πάντα ένα γλυκό λόγο κι ένα αστείρευτο χαμόγελο για όλους καθώς κι ο φιλακόλουθος κι αλησμόνητος συγχωριανός μας Παναγιώτης Γλυτσός. Σήμερα ο ναός αποτελεί ένα κόσμημα για το χωριό μας κι αξίζει προσκυνηματικής επισκέψεως.
Ο Άγιος Χαράλαμπος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καρδιά κάθε Φρατσιώτη όπου γης. Στον ιερό αυτό ναό μοιραστήκαμε όλες μας τις ανησυχίες, απολαύσαμε όλες μας τις χαρές, έχουμε αναμνήσεις από λαμπρά πανηγυράκια, παίξαμε, γελάσαμε, εναποθέσαμε τις ελπίδες μας, ενώ ταυτόχρονα στο προσκυνητάρι του Αγίου ικετεύσαμε, ταχτήκαμε, ενώ στην πόδια του βαφτιστήκαμε, πολλοί παντρεύτηκαν και όλοι μας σχεδόν δώσαμε τον τελευταίο χαιρετισμό σε πρόσωπα αγαπημένα.
Μπορεί φέτος να μην τιμήθηκε όπως του αρμόζει αλλά το διπλοκάμπανο* αντιλάλησε στα σοκάκια του χωριού μας και μας θύμισε πως η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ! Τον ικετεύσαμε να χαρίζει υγεία σε όλους σας ανεξαιρέτως και να κάνει το θαύμα του όπως πάντοτε να ανταμώσουμε σύντομα με χαρές! Μέσα στο μεθυστικό άρωμα από τα μανουσάκια και τις διατσέντες (που ήταν στολισμένος ο Άγιος) που αυτήν την εποχή μας θυμίζουν πόσο ανώτερη είναι η φύση από εμάς και σε συνδυασμό με το λιβάνι και τους ψαλμούς αναπέμψαμε από το μικρό χωριό μας προς όλους εσάς Χρόνια πολλά και πάντα καλά και τον παρακαλέσαμε του χρόνου να μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα χειμωνιάτικα Κύθηρα που "ενσαρκώνουν" εικόνες Παραδείσου!
Αγαπητοί μας Φρατσιώτες και Φρατσιώτισες και πάλι χρόνια πολλά, χρόνια καλά, που η υγεία θα υπερτερεί και το χαμόγελο θα λάμπει στα σπίτια σας!
Διπλοκάμπανο στην τοπική μας διάλεκτο είναι ο χαρμόσυνος συνδυασμός των ήχων από δύο καμπάνες πάντοτε χειροκίνητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου