Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ!

 

ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ!


Αλλάζει η λειτουργία των λαικών αγορών με νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας για άλλη μια φορά την πανδημία.
Οι αγρότες-πωλητές και οι αυταπασχολούμενοι στις λαικές μπαίνουν στο στόχαστρο σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της  ΕΕ που προβλέπει τα εξής:
Τη διαχείριση των λαικών αγορών αναλαμβάνουν ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Με απελευθέρωση του τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαικών για να κυριαρχεί ο μεγαλέμπορας.

Πράσινο φως ανοίγει στις εταιρείες ώστε να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στους πάγκους της λαικής.
Καταργείται η έννοια της άδειας του πωλητή λαικών αγορών. Ορίζει πληστηριασμό των θέσεων και βγαίνουν στο σφυρί κάθε 3 χρόνια.

Κατάργηση των επιτροπών λαικών αγορών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.
Ο στόχος λοιπόν είναι,οι μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν κουμάντο στις λαικές. Να τις ελέγχουν έχοντας ταυτόχρονα τους κεντρικούς και μεγαλύτερους πάγκους.
   Ενα κομμάτι των μικρών παραγωγών βγάζει το ψωμί του στις λαικές αγορές,και οι οποίοι εαν εφαρμοστούν τα παραπάνω θα το χάσουν.

  Οι ίδιοι,μέσα στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και την πανδημία,τα τρία lockdowns,πλήττονται από τα χρέη και την αναδουλειά. Από υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν.

ΩΣ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητούμε:
Το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την αντιθεσή του στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για τις λαικές και το υπαίθριο εμπόριο. Ταυτόχρονα να ζητήσει να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα των μικρών αγροτοπαραγωγών και των αυταπασχολούμενων επαγγελματιών στις λαικές αγορές.

Να δοθεί σ' αυτούς αλλά και στις πληττόμενες επιχειρήσεις το επίδομα ειδικού σκοπού των 1000 ευρώ κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς εφορία και τράπεζες.

Να διαγραφούν τόκοι,πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

 Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ,από το οικονομικό έτος 2019.
Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος.
Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυταπασχολούμενων για όσο διάστημα ισχύουν μέτρα περιορισμού,χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες,ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα.
Φθηνότερο τιμολόγιο σε φώς,νερό,τηλέφωνο χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

Αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυταπασχολούμενους.

  Πρόταση προς την Περιφέρεια να μειωθεί  το ετήσιο τέλος  των πωλητών του πλανόδιου εμπορίου ανα άδεια, με δεδομένο το χαμένο εισόδημα,λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

  Δήμος και Περιφέρεια να αναλάβουν τον εφοδιασμό των αυταπασχολούμενων στις λαικές με τα αναγκαία είδη προφύλαξης( μάσκες γάντια, αντισηπτικά κ.λ.π) αξιοποιώντας το ανταποδοτικό τέλος που έχουν ήδη καταβάλλει.

       ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ
       ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

       ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου