Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε - Τα έθιμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Τσικνοπέμπτη, η μέρα που γιορτάζουν οι κρεατοφάγοι σε όλη τη χώρα. Πώς ξεκίνησε το έθιμο και πώς εορτάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (ή αλλιώς Κρεατινής) και το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη τη μέρα σε όλα τα σπίτια ψήνεται κρέας ή λιώνει λίπος χοιρινών και ο καπνός τους (η τσίκνα) «κατακλύζει» την ατμόσφαιρα. Δηλαδή, λόγω αυτής της τσίκνας η συγκεκριμένη Πέμπτη ονομάζεται Τσικνοπέμπτη.

Η προέλευση του αγαπημένου αυτού εθίμου δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο, εκτιμάται πως ίσως προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Την Τσικνοπέμπτη, μάλιστα, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τα Κούλουμα.

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται με διάφορα έθιμα σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Θήβα: Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» ο οποίος ξεκινάει με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζεται με τον γάμο τους και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με πορεία των προικιών της νύφης και γλέντι. Ο «βλάχικος γάμος» -η διαδικασία του οποίου χαρακτηρίζεται από σατυρική αθυροστομία γλέντι, κέφι και χορό- είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου. 

Πάτρα: Ο εορτασμός εκεί αποτελεί... ιδιαίτερη περίπτωση καθώς «πέφτει» μαζί με το πατρινό καρναβάλι, όπου εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν από νωρίς ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Επίσης, διεξάγονται και τοπικά δρώμενα όπως «ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη». Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και η πλατεία 25ης Μαρτίου.

Κέρκυρα: Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας διεξάγονται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα. Το «πετεγουλιό», όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Τα πετεγολέτσα διεξάγονται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε πλατείες ή στενά δρομάκια διάφορων χωριών. Αποκορύφωμα είναι τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια. Εκεί συμμετέχουν επίσης διάφορες νοικοκυρές από κοντινά σπίτια, οι οποίες στήνουν ένα πραγματικό, πετεγουλιό - κουτσομπολιό, στα παράθυρα των σπιτιών.

Κοζάνη: Την Τσικνοπέμπτη σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη της Αποκριάς στην κεντρική πλατεία ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές. Σημειώνεται ότι ο φανός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κοζανίτικης αποκριάτικης παράδοσης και πρόκειται για εορταστική πυρά σε κεντρικά σημεία της Κοζάνης, όπου όσοι συμμετέχουν χορεύουν γύρω της με «παρέα» το κρασί και το κοζανίτικο κιχί. 

Ξάνθη: Στην κεντρική πλατεία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων» όπου Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα και διασκεδάζουν με χορό και μουσική.

Φλώρινα: Στην περιοχή Ξινό Νερό διεξάγεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.

Σέρρες: Στις αλάνες ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού πρώτα ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω. 

Κομοτηνή: Οι ντόπιοι καψαλίζουν μία κότα που θα φάνε την επόμενη Κυριακή. Αυτή την ημέρα, αρραβωνιασμένοι ανταλλάζουν φαγώσιμα δώρα: Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά μια κότα και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα σχετίζονται με την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου