Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

 


Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Το επείγον θέμα του εμβολιασμού των αλλοδαπών και των Ελλήνων μονίμων κατοίκων εξωτερικού όχι μόνον δεν έχει λυθεί, αλλά βυθίζεται όλο και περισσότερο στους καφκικούς δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας. Και να πούμε πρώτα-πρώτα ότι ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής δεν είναι μόνον θέμα προσωπικό δικό της, αλλά θέμα όλων των κατοίκων του νησιού. Γιατί είναι αυτονόητο ότι ο μη εμβολιασμός ευπαθούς ομάδας (η μεγάλη πλειοψηφία είναι άνω των 65!) εν μέσω πανδημίας είναι αυτοκαταστροφική κίνηση.

Το πρόβλημα άρχισε με την επιλογή του υπουργείου υγείας να βασίσει τους καταλόγους εμβολιασμού αποκλειστικά στο ΑΜΚΑ: όπερ σημαίνει πως ο μη διαθέτων ΑΜΚΑ απλώς δεν υπάρχει για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού. Η πρώτη διαδικτυακή Αίτηση Εξέτασης Στοιχείων για εμβολιασμό ζητούσε βέβαια ΑΜΚΑ, αλλά με την υποσημείωση «Συμπληρώστε το ΑΜΚΑ σας εφόσον υπάρχει». Πολύ ωραία! Οι αλλοδαποί των Κυθήρων συμπλήρωσαν την αίτηση, για να λάβουν έκπληκτοι στα τέλη Ιανουαρίου email που τους πληροφορούσε πως «Ο αριθμός ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό σας...» και τους παρέπεμπε (πάλι!) στην ίδια ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr, όπου βρήκαν την ίδια ακριβώς αίτηση (αυτή που έγραφε «Συμπληρώστε το ΑΜΚΑ σας εφόσον υπάρχει»).

Λίγε μέρες αργότερα εμφανίζεται ελαφρώς αναθεωρημένη Αίτηση Εξέτασης Στοιχείων, αυτή τη φορά με τη διαφορά ότι μπορούσε ο αιτών να προσθέσει ως απάντηση στο ερώτημα «Αιτία προβλήματος» την απάντηση «Δεν έχω ΑΜΚΑ», αλλά και να προσθέσει τον αριθμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, εφόσον διέθετε τέτοια. Ακόμα καλύτερα! Και πάλι συμπλήρωσαν οι αλλοδαποί των Κυθήρων την καινούργια αίτηση, και περίμεναν απάντηση…

Στις 19 Φεβρουαρίου, έτι καλύτερα νέα! Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων ανακοίνωσε πως «όλοι οι αλλοδαποί-υπήκοοι ξένων χωρών που βρίσκονται ή διαμένουν στα Κύθηρα, και δεν έχουν ΑΜΚΑ, μπορούν να συμμετάσχουν στην καταγραφή των εμβολιασμών με ονοματεπώνυμο και αρ. διαβατηρίου. Η δήλωση-καταγραφή θα γίνεται στα τηλέφωνα του νοσοκομείου». Φυσικά, έσπευσαν οι ενδιαφερόμενοι να συμμορφωθούν.

Και τώρα, η ωραία αυτή πρωτοβουλία τινάχτηκε στον αέρα, αφού καινούργια ανακοίνωση του ΓΝΚ ενημερώνει του μη έχοντας ΑΜΚΑ πως «σύμφωνα με νέες οδηγίες» απαιτείται η έκδοση «προσωρινού ΑΜΚΑ». Πόθεν; Μα από που αλλού παρά από τη γνωστή μας ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr, κάνοντας κλικ στην επιλογή «Αν δεν διαθέτετε ΑΜΚΑ παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ». Και που οδηγεί το κλικ αυτό; ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ! Και στην οποία, φυσικά, δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση.

Και το κερασάκι στη τούρτα; Παρά το γεγονός ότι οι «νέες οδηγίες» επιμένουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΕΠ για την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ, ακόμα και χθες το ΚΕΠ Κυθήρων ισχυριζόταν (και ουδείς

αμφισβητεί τη δήλωση αυτή) πως ΑΜΚΑ μόνο στην Αθήνα μπορεί να εκδοθεί, και μάλιστα κατόπιν ραντεβού. Ωραία προοπτική εν μέσω πανδημίας!

Κανείς από τους εδώ εγκατεστημένους ξένους δεν έχει παράπονα, ούτε από το Νοσοκομείο Κυθήρων, ούτε από τον Δήμο, ούτε από καμία τοπική υπηρεσία, αφού είναι προφανές πως όλοι κάνουν ότι μπορούν για να βρεθεί λύση. Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου την ανεύθυνη και αδιοργάνωτη κρατική υπηρεσία, η οποία προφανώς δεν ξέρει που της παν τα τέσσερα. Και εάν το φαινόμενο πολλαπλασιαστεί και στην υπόλοιπη επικράτεια, και οι ενδιαφερόμενοι ξένοι υπήκοοι αρχίσουν να αναρτούν σε facebook, blogs και άλλες ιστοσελίδες το χρονικό της παράλογης αυτής ταλαιπωρίας, να δούμε πως θα προχωρήσει η διαφημιστική καμπάνια “Ελάτε στα σίγουρα και ασφαλή Ελληνικά νησιά!”.

Kythera Group

https://www.facebook.com/KytheraGroup

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου