Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Ξεκινά η διανομή τωνself tests στα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας, ώστε να αρχίζει η δωρεάν διάθεσή τους την Τετάρτη 7 Απριλίου


Με την παραλαβή της πρώτης παρτίδας από τα 10 εκατ. των self tests να έχει ολοκληρωθεί χθες, ξεκινά η διανομή τους στα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας, ώστε να αρχίζει η δωρεάν διάθεσή τους την Τετάρτη 7 Απριλίου και να καταστεί εφικτή η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Αργότερα, προς το καλοκαίρι, τα self test θα χρησιμοποιηθούν και για την επιστροφή σε δραστηριότητες που έχουμε στερηθεί, όπως είναι τα ομαδικά αθλήματα.
Η νέα αυτή κανονικότητα έχει αρκετές λεπτομέρειες, με κάποιες να διασαφηνίζονται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δύο ειδικούς -τον καθηγητή επιδημιολογίας Ε.Κ.Π.Α. Γκίκα Μαγιορκίνη και τον καθηγητή πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιο Λουκίδη- να φωτίζουν τα επιμέρους σημεία, απαντώντας σε όλες τις απορίες.
- Ποιοι δικαιούνται να πάρουν self- test, πόσα ανά μήνα και με ποια διαδικασία;
Από την Τετάρτη 7 Απριλίου, που θα αρχίσει η διάθεση των πρώτων self-test από τα περίπου 11.000 φαρμακεία της χώρας, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να προμηθευτούν δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα και ένα για κάθε παιδί της οικογένειας, με προτεραιότητα να έχουν οι μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Οι δύο αυτές κατηγορίες θα εξυπηρετηθούν πρώτες γιατί επίκειται η επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις τάξεις τους από τις 12 Απριλίου και μετά.
Κάθε γονιός με παιδί αυτής της ηλικίας θα μπορεί να παραλαμβάνει ένα τεστ την εβδομάδα επιδεικνύοντας τον Α.Μ.Κ.Α. του παιδιού, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει κάθε ενήλικος για τον εαυτό του, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν πρώτοι σειρά.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων με όλη την ποσότητα των 10 εκατομμυρίων τεστ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οπότε αρχικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραλαμβάνουν το τεστ για την τρέχουσα εβδομάδα και όχι για όλο το μήνα, ώστε να μην κινδυνέψει να εξαντληθεί το απόθεμα των φαρμακείων.
Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο «κύμα» μαθητών Λυκείου κι εκπαιδευτικών θα πάρουν σειρά οι άνθρωποι ηλικίας 18-67 ετών (που είναι σπουδαστές φοιτητές κι εργαζόμενοι) και στο τέλος θα πάρουν σειρά οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών.
Οι μαθητές γυμνασίου και δημοτικού δε θα χρειαστεί να κάνουν self- test.
- Πώς θα κάνει κάποιος μόνος του το self test (βήμα – βήμα η διαδικασία;
Μετά τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ξεκάθαρο πως οι φαρμακοποιοί θα διαθέτουν μόνο τα self-test, δε θα συμβάλλουν στη διαδικασία.
Μαζί με το τεστ κάθε πολίτης /δικαιούχος θα λαμβάνει ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο, ώστε να κάνει τη διαδικασία αφού το διαβάσει και δει και τα σχετικά video. Επειδή τα τεστ είναι δύο ειδών, σιέλου και ρινικά, η διαδικασία για το ρινικό τεστ έχει ως εξής:
Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα.
Εισχωρούμε τη «μπατονέτα» γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση).
Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα.
Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ.
Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.
Σε 15 περίπου λεπτά βγαίνει το αποτέλεσμα του self test.
Το τεστ σιέλου γίνεται με αντίστοιχη διαδικασία. Ο χρήστης του self-test εισάγει μια ποσότητα σάλιου σε δοκιμαστικό σωλήνα στον οποίο προστίθεται το ειδικό διάλυμα / αντιδραστήριο και ακολουθεί καλή ανάμιξη.
Στη συνέχεια λαμβάνονται τρεις σταγόνες από το μείγμα και τοποθετούνται στην ειδική κασετίνα διάγνωσης, με το αποτέλεσμα να εμφανίζεται εντός 15 λεπτών.
- Τι ποσοστά αποτελεσματικότητας έχουν τα self-tests;
Η διανομή και χρήση των self-test γίνεται για να εντοπιστούν έγκαιρα τα ασυμπτωματικά άτομα, ώστε να αυτοπεριοριστούν και να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις μελέτες ένα στα τρία άτομα που έχουν κολλήσει κορονοϊό είναι ασυμπτωματικά. Σύμφωνα όμως πάλι με μελέτες, η ειδικότητα των self-test είναι στο 70%, που σημαίνει ότι στα 10 περιστατικά covid, χάνουν τα τρία. Συνεπώς πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πιάνουν το 100% των θετικών ατόμων.
- Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν το self- test βγει θετικό;
«Το self-test για τον κορονοϊό μοιάζει πολύ με το οικιακό τεστ εγκυμοσύνης.
Αν στην κασετίνα του κιτ βγει μια γραμμή είναι αρνητικό.
Αν εμφανιστούν δύο οι γραμμές, είναι θετικό.
Σε περίπτωση θετικού κάνουμε επιβεβαίωση με 2ο τεστ rapid αντιγόνου ή μοριακό τεστ PCR με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιο Λουκίδη να είναι ξεκάθαρα υπέρ του μοριακού ελέγχου, λέγοντας:
«Αν το self -test βγει θετικό και το rapid test βγει αρνητικό, πρέπει να κάνουμε μοριακό έλεγχο. Οπότε ας τον κάνουμε εξαρχής, να ξεμπερδεύουμε».
Από την μεριά του ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί ότι το άτομο με το θετικό τεστ πρέπει να αυτοπεριοριστεί σε ένα δωμάτιο του σπιτιού.
Δεν πρέπει να μοιράζεται πράγματα ούτε να χρησιμοποιεί την κουζίνα.
Το φαγητό του μπορούν να το φέρνουν τα άλλα μέλη του σπιτιού έξω από το δωμάτιό του.
Τα ατομικά του είδη υγιεινής θα πρέπει να τα έχει μαζί του και να τα πηγαίνει στο μπάνιο και να τα ξαναπαίρνει όταν τελειώνει. Πρέπει να φορά οπωσδήποτε ενισχυμένη μάσκα στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται διαρκώς καλά και μετά την λήξη του αυτοπεριορισμού θα πρέπει το δωμάτιο αυτό να καθαριστεί πολύ καλά και να απολυμανθεί.
- Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν το selftest βγει αρνητικό;
Μια και η αποτελεσματικότητά των self test όπως ειπώθηκε παραπάνω είναι στο 70%, το αρνητικό αποτέλεσμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει εφησυχασμός.
Γι αυτό συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα εκεί που πρέπει, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, σαν να ήμασταν φορείς του ιού.
- Πώς ανακοινώνεται και πού το αποτέλεσμα του self test;
Κάθε άτομο με τεστ που θα βγαίνει θετικό πρέπει με τον Α.Μ.Κ.Α. του να μπαίνει στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr και να το δηλώνει.
Επίσης, πρέπει σε σύντομο διάστημα να κάνει το 2ο τεστ (επιβεβαίωσης) γιατί αυτό απαιτείται για τη δικαιολόγηση της απουσίας από τη δουλειά ή το σχολείο.
Αντίστοιχα αν το τεστ βγει αρνητικό ο γονέας του παιδιού και ο εκπαιδευτικός πρέπει να φέρουν υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο ότι βγήκε αρνητικό. Για τον μαθητή η υπεύθυνη δήλωση είναι απαραίτητη για να μπει στην τάξη του.
- Αν κάποιος έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει ήδη νοσήσει από κορονοϊό θα πρέπει να κάνει self -test;
Φυσικά. Είναι άλλωστε γνωστό ότι και τα εμβολιασμένα άτομα και όσα έχουν νοσήσει μπορούν να επαναμολυνθούν.
Στην πράξη όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί (δηλαδή οι πιο προχωρημένες ηλικίες) θα είναι δικαιούχοι τελευταίοι να πάρουν τα self-test, κάτι απολύτως λογικό καθώς έχουν προτεραιότητα οι μαθητές οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο.
Θα ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση που ωστόσο δύσκολα θα ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους πριν τον Μάιο, γιατί στην εστίαση καθόμαστε να φάμε και να πιούμε, βγάζουμε τη μάσκα κι επιπλέον από όλες τις δραστηριότητες είναι αυτή κατά την οποία συνήθως συγχρωτιζόμαστε κάθε βράδυ με διαφορετική παρέα, δε διατηρείται δηλαδή η έννοια της «κοινωνικής φούσκας».
- Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η συμβολή των self tests στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Τα self -test συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανάλογα με τα rapid test, καθώς προσφέρουν επιδημιολογική επιτήρηση.
Είναι, δε, περισσότερο χρήσιμα όταν χρησιμοποιούνται στοχευμένα σε πληθυσμιακές ομάδες, όπως μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους τομείς.
Πηγή: Αλεξία Σβώλου, Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου