Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πεζοπορίας τα μονοπάτια των Κυθήρων

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πεζοπορίας (World Trails Conference) το οποίο διεξάγεται από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου στο Τοτόρι της Ιαπωνίας, θα συμμετάσχει η Paths of Greece, η οποία θα παρουσιάσει τα μονοπάτια των Κυθήρων Kythera Hiking.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τα μονοπάτια αυτά θα αδελφοποιηθούν με μονοπάτι της Ιαπωνίας σε ειδική τελετή.
Η Paths of Greece θα παρουσιάσει επίσης την πεζοπορία στην Ελλάδα ως ένα απόλυτο ταξίδι στο χρόνο.
Το συνέδριο γίνεται στο πλαίσια του World Trails Network, του οποίου η Paths of Greece είναι μέλος.
 http://www.tornosnews.gr/

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ: ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΟΛΗ 2017

Ο Δήμος Ευρώτα και 
το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, Δ.Ε.Π.Α.Ν. 
συνδιοργανώνουν την Ημερίδα 
ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ: ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΟΛΗ 2017
την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 & ώρα από 11:30 έως 13:30
στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.
Θέματα Ημερίδας :
• Οι βασικές πτυχές της υποψηφιότητας του Δήμου Ευρώτα για την ανάδειξή του σε Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2017.
• Σημασία για τον Ευρώτα και τη Λακωνία το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Πόλης. 
Στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση της υποψηφιότητας του Δήμου Ευρώτα.
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη

Σάλος από το δημοσίευμα της Δημοτικής Αγοράς της Λακωνίας για το Λύκειο Κροκεών.

Μετά τις αποκαλύψεις για το κλείσιμο της Β` Λυκείου σε εφαρμογή της εγκυκλίου όπου προβλέπει ελάχιστο όριο παιδιών τα 8 ανά κατεύθυνση,έχει δημιουργηθεί αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ενημερώσει την σχολική κοινότητα,ακόμα και ο Δ/ντης και οι καθηγητές δεν γνωρίζουν το μέλλον της Β ` Λυκείου των Κροκεών.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς αρμόδιος από την Εκπαίδευση και τον Δήμο δεν έχει ενημερώσει ακόμα.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - "ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΝΓΚΟ"



Το πιο όμορφο τανγκό
από τον Σουγιούλ στον Γούναρη
Σάββατο 22 Οκτωβρίου – ώρα 20:30
Κυριακή 23 Οκτωβρίου – ώρα 19:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Η ορχήστρα ποικίλης μουσικής της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ για  δύο μοναδικές εμφανίσεις συμμετέχει πλαισιώνοντας το αφιέρωμα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»  στην  «χρυσή εποχή» του ελληνικού τανγκό σε μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση που θα ταξιδέψει το κοινό στη ρομαντική εποχή της παλιάς Αθήνας. Το ελληνικό τανγκό, με τις πλούσιες μελωδίες του και τον ερωτικό του στίχο, άνθησε στην αστική Αθήνα του Μεσοπολέμου, φέρνοντας άρωμα παριζιάνικου τανγκό μέσα από τα υπέροχα τραγούδια σπουδαίων ελλήνων συνθετών και στιχουργών.
Ποιος δε θυμάται τους στίχους και τη μουσική του σπουδαίου Γιώργου Μουζάκη...

«Το πιο όμορφο τανγκό, το τανγκό της Αθήνας,
τανγκό ερωτικό, το τανγκό της Αθήνας...»
Οι λυρικές φωνές της Τζίνας Φωτεινοπούλου και του Αντώνη Κορωναίου, θα ταξιδέψουν το αθηναϊκό κοινό στη ρομαντική εποχή του 1930-1955 με τα νοσταλγικά και αγαπημένα τραγούδια των Σουγιούλ, Αττίκ, Γιαννίδη, Χαιρόπουλου, Σπάρτακου, Καπνίση, Γούναρη, Πολυμέρη, Μαρούδα, Μουζάκη κ.ά. αναβιώνοντας τις σπουδαίες ερμηνείες της Δανάης, της Βέμπο, της Στέλλας Γκρέκα και άλλων μεγάλων ερμηνευτών της εποχής  σε ενορχήστρωση  και  μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Δ/ντή της Ε.Ε.Ε., μαέστρου  Παναγή Μπαρμπάτη.

Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες της παράστασης υπογράφει η Σοφία Σπυράτου που θα ζωντανέψει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τις ονειρικές εικόνες μιας ξεχασμένης Αθήνας, ντυμένες με τους ζεστούς φωτισμούς του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Τα κείμενα της παράστασης επιμελήθηκε ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης, με ερμηνευτές τους καταξιωμένους ηθοποιούς Γιάννη Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη. Μια πλειάδα χορευτών θα μας παρασύρει σε ρυθμούς tempo di tango, tango habanera, tango bolero, tango beguine, tango swing, foxtrot, charleston, tempo di valse που σφράγισαν την ιστορία του ελληνικού τανγκό, γνωστού και ως Tango Greco.

Έναρξη προπώλησης
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

Πληροφορίες – κρατήσεις
210 7282 333, www.megaron.gr
Oμαδικές κρατήσεις: 210 7282 367

Β’ Επαναληπτική Δημοπρασία μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Παλαιάς Μονεμβασίας

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής  της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου διακηρύσσει ότι επαναλαμβάνεται η δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Παλαιάς Μονεμβάσιας.Η Β’ επαναληπτική Δημοπρασία θα διεξαχθεί την 29η Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη και από ώρα 10.00 πμ έως 11.00 πμ στα γραφεία του Αυτοτελούς Γραφείου Ν. Λακωνίας στη Σπάρτη – οδός Όθωνος Αμαλίας 93.Για περισσότερη πληροφόρηση αναγνώσατε την Περίληψη της Διακήρυξης της δημοπρασίας.

Δημοτική Αγορά της Λακωνίας

Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων -ΦΩΤΟ



Σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τη βύθισή του, εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους.
Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου. Επιπροσθέτως οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του.
Ανεύρεση σκελετού κατά τη διάρκεια της έρευνας
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σημαντικό εύρημα θεωρείται και η ανεύρεση μιας μολύβδινης καταπειρατηρίας, βάρους 50 κιλών. Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλάσσιου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του. Το εργαλείο αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα.
Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ναυάγιο έχει βρεθεί μία ακόμα καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901.
http://arouraios.gr/

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Σπένσερ Νικόλαος Κουίκ στα Κύθηρα την Τρίτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέχεια της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αύριο Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί το νησί μας ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Σπένσερ Νικόλαος Κουίκ, προκειμένου να συνεργαστεί με τη Δημοτική Αρχή επί των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το νησί και τη νησιωτική αυτοδιοίκηση εν γένει. Ο κ. Υπουργός θα αναχωρήσει από το νησί το μεσημέρι της Τετάρτης 21/09.




Stratos Charchalakis

ΛΑΚΩΝΙΑ.Νέο κύμα κακοκαιρίας στο Γύθειο (ΦΩΤΟ)

Το νέο κύμα κακοκαιρίας χτύπησε το Γύθειο
Η Ε.Μ.Υ. με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων είχε προηδοποιήσει από την Παρασκευή για το νέο κύμα κακοκαιρίας που από χθές το βράδυ θα ''χτυπούσε'' τη χώρα μας από τα δυτικά. Η νέα επέλαση της κακοκαιρίας δεν θα άφηνε και την περιοχή μας ανεπιρέαστη.
Νωρίς το μεσημέρι μια ξαφνική νεροποντή σε συνδιασμό με δυνατό αέρα ''χτύπησε'' την ευρύτερη περιοχή του Γυθείου. 
Μόλις σταμάτησε η νεροποντή κάναμε μια βόλτα στο Γύθειο και σας μεταφέρουμε τις εικόνες, με τις παραλιακές επιχειρήσεις να έχουν πληγεί από το δυνατό άνεμο.
Ο καιρός τις επόμενες ώρες της ημέρας στο Γύθειο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ε.Μ.Υ. θα έχει ασθενής βροχή, με αισθητή την πτώση της θερμοκρασίας. 
 http://githio-click.gr/







Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο των Ντ. Κατάρο, Θαν. Κουτραφούρη και Οδ. Τζάννε*

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Στο μικρό οικισμό Σπηλίες**, στα ΝΑ των Κυθήρων, υπάρχει ένα σπήλαιο που έχει δώσει και το όνομα στην περιοχή. Είναι ένα από τα 88 καταγεγραμμένα σπήλαια του νησιού και ένα από τα τρία που φιλοξενούν ναούς της Αγίας Σοφίας. Έχει μήκος 135 μ. και σταθερή θερμοκρασία 17º Κελσίου. Μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιωάννη Πετρόχειλο. Ο Εμμανουήλ Π. Καλλίγερος αναφέρει στο βιβλίο του ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ (σελίδες 224-225) σχετικά με την ιστορία του τόπου:
Σπηλίες
Μικρός οικισμός, ο οποίος αναφέρεται πάντα μαζί με το Κάλαμο και ο οποίος βρίσκεται στο Ν άκρο του νησιού Α από το Καψάλι. Η κατοίκηση σ’ αυτόν τοποθετείται πολύ πρόσφατα, στον 19ο αι., από κατοίκους με το επώνυμο Σωτήρχος, οικογένεια με αδιάλειπτη παρουσία στα Κύθηρα από τον 15ο αι. και πιθανόν ενωρίτερα. Φαίνεται ότι ο μικρός αυτός οικισμός, με την πρόσφατη κατοίκησή του, αποτελεί το παλαιότερα κατοικημένο σημείο των Κυθήρων. […] Συγκεκριμένα, στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στις Σπηλίες, βεβαιώθηκε ανθρώπινη παρουσία στα Κύθηρα από το τέλος της ύστερης νεολιθικής-υπονεολιθικής περιόδου, δηλαδή κοντά στο 3000 π.Χ. Σύμφωνα δε με άλλες απόψεις, τα λείψανα στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη παλαιότερα και ανάγονται στη νεότερη νεολιθική εποχή, δηλαδή στην 5η χιλιετία π.Χ. Αυτό από μόνο του είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί εξαιρετικό ενδιαφέρον για την περιοχή που φιλοξένησε τους μακρινούς αυτούς προγόνους των Κυθηρίων. […] Ο οικισμός, και σήμερα ακόμη, παρόλο που βρίσκεται σε προνομιούχο θέση από πλευράς θέας προς τη θάλασσα, έχει περιορισμένο αριθμό οικιών και ακόμη πιο περιορισμένη μόνιμη κατοίκηση. Η ονομασία του οφείλεται ασφαλώς στις σπηλιές της περιοχής και ιδίως στη σημαντικότερη, αυτή της Αγίας Σοφίας.2016-09-17-1-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-1
ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Η εκκλησία αναφέρεται για πρώτη φορά ως εκκλησίδιο το 1824 ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές (κώδικας του επισκόπου Κυθήρων Νεκτάριου Βενιέρη) είναι καταγεγραμμένη ήδη από το 1697. Ιερείς έχουν διατελέσει παλαιότερα ο παπα-Σταύρος, ο παπα-Θοδωρής και πιο πρόσφατα ο παπα-Φρουμέντιος και ο παπα-Παναγιώτης. Ο ναός λειτουργείται ανήμερα της γιορτής στις 17 Σεπτεμβρίου. Την παραμονή τελείται (αρχιερατικός) Εσπερινός με αρτοκλασία, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος από όλο το νησί.
Η παλαιά κάτοικος του οικισμού μας, κυρία Ντίνα Σωτήρχου μάς αφηγήθηκε τα εξής:
Η Αγία Σοφία ζούσε σε σπήλαιο όπου μετά το μαρτύριό τους έθαψε τις κόρες της. Έτσι συνήθως εορτάζεται μέσα σε σπήλαια. Στα Κύθηρα υπάρχουν τρία σπήλαια με ναούς της Αγίας Σοφίας, στο Μυλοπόταμο, στον Κάλαμο και στην Αγία Πελαγία. Οι σπηλαιολόγοι υπολογίζουν την ηλικία τους στα 60.000 χρόνια. Το 1635 με 1660 βοσκοί της γύρω περιοχής ζούσαν στο σπήλαιο που τους πρόσφερε στέγη. Είδαν πέτρες και βρήκαν από κάτω ένα τάφο με όστρακα, αγγεία και με μια εικόνα της Αγίας Σοφίας. Μετά, άλλοι έκτισαν την εκκλησία και γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου. Η εικόνα στην εκκλησία, δώρο του Νικήτα Σωτήρχου το 1821, δεν υπάρχει πια γιατί την έκλεψαν. Αυτή η εκκλησία είναι των Σωτήρχων. Όταν ο πατέρας του κυρίου Σπύρου (Γιάννης Σωτήρχος) ήταν νεαρός (περίπου πριν 90 χρόνια) κτίστηκε ο τοίχος του κυρίως ναού. Ένας καλόγερος στο Άγιον Όρος είδε κάποτε στον ύπνο του ένα όνειρο, να πάει στα Κύθηρα, στις Σπηλίες και να προσκυνήσει. Ήρθε, λοιπόν, και είχε μια εικόνα της Αγίας Σοφίας και την έδωσε στον παπα-Σταύρο. Αυτή η εικόνα βρίσκεται και σήμερα μέσα στο ναό.
Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
Η Αγία Σοφία ήταν αρχοντικής καταγωγής, ευσεβής χριστιανή. Είχε τρεις κόρες που τους είχε δώσει ονόματα από την Αγία Γραφή: Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη. Όταν έμεινε χήρα πήγε στη Ρώμη. Ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές. Διέταξε να τις συλλάβουν και να τις φέρουν μπροστά του. Αφού χώρισε τη μητέρα από τις κόρες της άρχισε να ανακρίνει τη μεγαλύτερη, την Πίστη. Με δελεαστικά λόγια προσπάθησε να την κάνει να αρνηθεί το Χριστό αλλά εκείνη δεν λύγισε. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Ύστερα κάλεσε τη δεύτερη κόρη, την Ελπίδα. Ούτε κι αυτή αρνήθηκε την πίστη της. Το ίδιο συνέβη και με την τρίτη κόρη, την Αγάπη. Τότε η μητέρα Σοφία, υπερήφανη για τη δύναμη και την ευσέβεια των θυγατέρων της πήρε τα σώματά τους και τα έθαψε σε μια σπηλιά. Εκεί έμεινε για τρεις μέρες και τρεις νύχτες παρακαλώντας τον Θεό να την πάρει κοντά Του. Έτσι και έγινε και η Αγία Σοφία ξεψύχησε πάνω στον τάφο της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ
Σε κάθε εικόνα υπάρχει το ‘‘μόνιμο στοιχείο’’ και το ‘‘επεισοδιακό στοιχείο’’. Το μόνιμο στοιχείο της εικόνας (το περιεχόμενο της σύνθεσης) είναι εκείνο που εκφράζει το δόγμα της Εκκλησίας και είναι αμετάβλητο και απαραβίαστο. Το επεισοδιακό στοιχείο (π.χ. τα κτήρια, η στάση και η κίνηση των σωμάτων, οι πτυχές των ενδυμάτων, ο φωτισμός, η απόχρωση των πραγμάτων) μπορεί να αλλάξει, είναι το τρεπτό στοιχείο, και είναι εκείνο που κάνει μεγαλοφυείς τους επιδέξιους καλλιτέχνες. […] Το μόνιμο και επεισοδιακό στοιχείο είναι ένας βασικός νόμος-κανόνας της ορθόδοξης Βυζαντινής αγιογραφίας. Το επεισοδιακό, λοιπόν, στοιχείο μπορεί να τροποποιηθεί, να αλλάξει, ανάλογα με την προτίμηση και το καλλιτεχνικό γούστο του αγιογράφου, αλλά ποτέ δεν μπορεί να τροποποιηθεί το μόνιμο στοιχείο.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Τι ξέρεις εσύ για τις εικόνες;» εκδ. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 2000
Η αρχική εικόνα βρέθηκε από κάποιο βοσκό της οικογένειας Σωτήρχου πάνω σε δύο τάφους, σε μια μικρή κοιλότητα μέσα στο σπήλαιο, στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Η πρωτότυπη εικόνα δυστυχώς κλάπηκε γύρω στο 1940, όπως επίσης και μια εικόνα που έγραφε πάνω ‘‘αφιέρωμα Νικήτα Σωτήρχου 1821’’. Σήμερα, στο πέτρινο τέμπλο του ναού υπάρχουν λίγες φορητές εικόνες, τρεις από τις οποίες είναι αφιερωμένες στην Αγία Σοφία. Οι δύο ακολουθούν τον ίδιο εικονογραφικό τύπο ενώ η τρίτη, ιδιαίτερα πρωτότυπη, παρουσιάζει τη στιγμή του μαρτυρίου.
2016-09-17-1-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-3
Εικόνα στερεωμένη στο τέμπλο. Διαστάσεις: 52εκ. x 72εκ. Η μητέρα Σοφία ευλογεί κρατώντας στο δεξί της χέρι μικρό σταυρό. Μπροστά της οι τρεις θυγατέρες με σειρά από τα αριστερά: Ελπίς, Πίστις, Αγάπη κρατούν κι εκείνες το σταυρό που δηλώνει το μαρτύριό τους. Δια χειρός Β.Τσαρόγλου, χρονολογία δυσανάγνωστη. Δέηση οικογενείας Ιωάννου Νικολάου Σωτήρχου. Το φόντο είναι χρυσό. Τα ρούχα είναι πράσινα, πορφυρά και γαλάζια με πολλές πτυχώσεις.
2016-09-17-1-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-4
Τέμπερα σε ξύλο. Διαστάσεις: 38εκ x 48εκ. Ζωγραφίζονται φυσικά στοιχεία: ποταμάκι, χώμα με χορτάρι. Έντονα χρώματα. Γαλάζιο φόντο. Αναγράφονται τα ονόματα των θυγατέρων από αριστερά προς τα δεξιά: Πίστις (με το πρώτο γράμμα πεζό), Αγάπη, Ελπίς. Μετά τα ονόματα σημειώνεται τελεία. Στην πίσω πλευρά γράφει: «Α.[δελφός] Ευθύμιος Καυσοκαλυβίτης, Δάφνη Αγίου Όρους, [προς] πρωτοπρεσβύτερον κύριον Σταύρον Χάρον»***.
2016-09-17-1-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-5
Διαστάσεις: 31,5εκ. x 41εκ. Οι άκρες του ξύλου είχαν κοπεί και ξανακολληθεί. Στην κορυφή ο Παντοκράτωρ. Οι δύο θυγατέρες κείτονται νεκρές. Η μητέρα Σοφία και η τρίτη θυγατέρα της (Αγάπη;) εικονίζονται ήρεμες και καρτερικές. Αίμα τρέχει από τους λαιμούς των σφαγμένων κοριτσιών. Τα εικονιζόμενα πρόσωπα δεν ονομάζονται. Η εικόνα έχει τίτλο: «Η Αγία Σοφία μετά των τριών θυγατέρων της».

Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ

* Οι μαθητές Ντοριάν Κατάρο, Θανάσης Κουτραφούρης και Οδυσσέας Τζάννες συνέταξαν την παρούσα εργασία τον Δεκέμβριο του 2012 με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Φωτεινής Σαμίου.

** Στα Κύθηρα, την κατάληξη –ιά την προφέρουν [ασυνίζητα] –ία (π.χ. παιδία, φωτία, χαρτία). Με το όνομα Σπηλίες εννοούν τις σπηλιές που βρίσκονται σε μια περιοχή του Καλάμου.

*** Η επιγραφή στην οπίσθια όψη της εικόνας:
 http://dragonerarossa.gr/2016-09-17-1-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-9

Δυο συλλήψεις για μικροποσότητες ηρωίνης στο Γύθειο

Συνελήφθησαν, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, δύο Έλληνες, ηλικίας 55 και 59 ετών, αντίστοιχα, γιατί όπως προέκυψε, είχαν προμηθευτεί μικροποσότητες ηρωίνης. 

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του 59χρονου, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 δισκία και τμήμα δισκίου, που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, σπόροι κάνναβης και δύο δενδρύλλια κάνναβης, ενώ σε έρευνα που έγινε στην οικία του 55χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σπόροι κάνναβης. 

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου

 http://githio-click.gr/

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ.Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Με αφορμή τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων συντονιστών διευθυντών σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γρηγοράκος, αναφέροντας πως η κυβέρνηση “γυρίζει το ρολόι της στο 2007 για να επιλέξει από τις υποψηφιότητες που είχαν υποβληθεί εννιά χρόνια πριν τους συντονιστές διευθυντές στα νοσοκομεία της χώρας, εισάγει στην πολιτική ζωή μια νέα καινοτομία”. Μάλιστα ο βουλευτής, τονίζοντας πως “αν η παραδοξολογία αυτή δεν αφορούσε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η υγεία των πολιτών, μόνο ως ανέκδοτο θα εκλαμβανόταν”, υποστηρίζει πως “το χειρότερο είναι ότι αποκλείει νέες υποψηφιότητες, ενώ πιθανόν κάποιοι από τους προηγούμενους να έφυγαν από τη ζωή ή να μην ενδιαφέρονται”.
“Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι υπόλογη και για τις πρωτάκουστες διαδικασίες που επιλέγει, καθώς και για την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που επιβάλλει, προκειμένου να υπηρετήσει συγκεκριμένες πελατειακές σκοπιμότητες και την κομματοκρατία”, προσθέτει και ρωτά τον υπουργό:
“1. Ποιες οι προθέσεις του υπουργείου ως προς το θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα;
2. Προτίθεστε να διορθώσετε το κενό που παρατηρείται στη σύνθεση των πενταμελών συμβουλίων κρίσεων, ούτως ώστε να μην λαμβάνεται σαν διπλή ψήφος αυτή του διορισμένου διοικητού του νοσοκομείου;
3. Προτίθεται ο υπουργός να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, για την απεμπλοκή από τις παλαιές προκηρύξεις, ούτως ώστε να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων του ΕΣΥ;”.

Ανακοίνωση – δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Λακωνίας, γεωπόνου Σταύρου Χρυσαδάκου:

«Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα 19/9 προβλέπεται να συζητηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την τροποποίηση προγενέστερης απόφασης για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55,3 ΜW στις θέσεις Μακρυλάκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης των εταιρειών Αιολικό πάρκο Μακρυλάκωμα ΑΕ & Αιολικό Πάρκο Σαγιάς ΑΕ”.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, επιχειρείται να αποσπασθεί θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για τα παραπάνω αιολικά πάρκα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την απόρριψη των υπαρχουσών προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στο έργο, και για την άσκηση πίεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδότησης. Δεν είναι μια τυπική διαδικασία, μια διαδικασία δευτερεύουσας σημασίας. Επιχειρούν, μια οικονομική δραστηριότητα όπως αυτή της ανάπτυξης αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης, και η οποία είναι καταδικασμένη από τις τοπικές κοινωνίες, να νομιμοποιηθεί μέσα από την απόφαση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Δηλώνω ως λάκωνας περιφερειακός σύμβουλος ότι είμαι ριζικά αντίθετος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης. Δεν έχει νόημα καμία συζήτηση η οποία αναζητεί δήθεν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να σμικρυνθούν οι καταστροφικές συνέπειες από την ανάληψη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πρωτοβουλιών.
Θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις βιομηχανικών αιολικών πάρκων (ΒΑΠΕ) στα βουνά της Μάνης:
– παραβιάζουν το σπάνιο και ιδιόμορφο τοπίο της Μάνης,
– συγκρούονται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου,
– βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική και το πνεύμα της ανακήρυξης ολόκληρης της περιοχής του νότιου Ταϋγέτου σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του προγράμματος Natura 2000,
– παρεμβάλλονται και διακόπτουν με δραματικά αποτελέσματα την πορεία των μεταναστευτικών πουλιών,
– δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αντίθετα αλλοιώνουν την ταυτότητα της Μάνης και επιδρούν αρνητικά στην επισκεψιμότητα της περιοχής.
Οι “νέοι εισβολείς” στη Μάνη δεν έρχονται με τη δύναμη των “φουσάτων του Ιμπραήμ” αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα, με “χρυσόβουλα υπουργών” και αποφάσεις “δήθεν ανεξάρτητων αρχών”. Αφού κατέστρεψαν με την άναρχη δόμηση τον παραδοσιακό οικιστικό ιστό της περιοχής, αφού εισήγαγαν τα φοινικοειδή, τα γκαζόν και τις πισίνες, αφού σχεδίασαν και υλοποιούν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, τώρα επιχειρούν να δώσουν και το τελειωτικό χτύπημα.
Καλώ τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και ιδιαίτερα τους συμβούλους Λακωνίας και Μεσσηνίας να φράξουν το δρόμο στους επενδυτές – εισβολείς.
Καλώ τους συμπατριώτες, τους μανιάτες, όσους έχουν αναφορά στον ιδιαίτερο αυτό τόπο, όσους αγαπούν αυτόν τον τόπο, να συστρατευθούν, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε το βιασμό της Μάνης». 
 http://www.laconialive.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας στα Παπαδιάνικα

Τον καταξιωμένο πλαστικό χειρουργό Γιάννη Λύρα θα φιλοξενήσει η αίθουσα του δημοτικού καταστήματος στα Παπαδιάνικα, σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο 24/9 (19.30′) από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας με είσοδο ελεύθερη για όλους.
Το θέμα της ομιλίας του κ. Λύρα είναι “Η δύναμη της λακωνικής ομορφιάς μέσα από τα μάτια των φιλοσόφων”. Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί το βιβλίο του ομιλητή “Το μυστικό της βραζιλιάνικης ομορφιάς”.

Δήμος Κυθήρων - Πρόσκληση για την Συναυλία της μπάντας Πολεμικής Αεροπορίας

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τη συναυλία της Φιλαρμονικής της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα γίνει στη Χώρα Κυθήρων την Κυριακή 25/09/2016 και ώρα 21:00. Η εκδήλωση εντάσσεται στο 2οΔημοτικό Φεστιβάλ Κυθήρων «Ταξίδι στα Κύθηρα 2016» και μεγάλοι χορηγοί είναι η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και η Ν.Ε. Πορφυρούσα. Διευθύνει ο Αρχιμουσικός της Π.Α. Σμηναγός (ΜΣ) κ. Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. 



Δήμος Κυθήρων – Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου
Νήσος Κύθηρα, 80100, Χώρα
Τ: (0030) 27360 31213
F: (0030) 27360 31919
E: 
kythira@otenet.gr
URL: www.kythira.gr

Δελτίο Τύπου Νοσοκομείου Κυθήρων 18-9-2016