Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση – δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Λακωνίας, γεωπόνου Σταύρου Χρυσαδάκου:

«Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα 19/9 προβλέπεται να συζητηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την τροποποίηση προγενέστερης απόφασης για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55,3 ΜW στις θέσεις Μακρυλάκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης των εταιρειών Αιολικό πάρκο Μακρυλάκωμα ΑΕ & Αιολικό Πάρκο Σαγιάς ΑΕ”.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, επιχειρείται να αποσπασθεί θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για τα παραπάνω αιολικά πάρκα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την απόρριψη των υπαρχουσών προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στο έργο, και για την άσκηση πίεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδότησης. Δεν είναι μια τυπική διαδικασία, μια διαδικασία δευτερεύουσας σημασίας. Επιχειρούν, μια οικονομική δραστηριότητα όπως αυτή της ανάπτυξης αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης, και η οποία είναι καταδικασμένη από τις τοπικές κοινωνίες, να νομιμοποιηθεί μέσα από την απόφαση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Δηλώνω ως λάκωνας περιφερειακός σύμβουλος ότι είμαι ριζικά αντίθετος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης. Δεν έχει νόημα καμία συζήτηση η οποία αναζητεί δήθεν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να σμικρυνθούν οι καταστροφικές συνέπειες από την ανάληψη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πρωτοβουλιών.
Θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις βιομηχανικών αιολικών πάρκων (ΒΑΠΕ) στα βουνά της Μάνης:
– παραβιάζουν το σπάνιο και ιδιόμορφο τοπίο της Μάνης,
– συγκρούονται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου,
– βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική και το πνεύμα της ανακήρυξης ολόκληρης της περιοχής του νότιου Ταϋγέτου σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του προγράμματος Natura 2000,
– παρεμβάλλονται και διακόπτουν με δραματικά αποτελέσματα την πορεία των μεταναστευτικών πουλιών,
– δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αντίθετα αλλοιώνουν την ταυτότητα της Μάνης και επιδρούν αρνητικά στην επισκεψιμότητα της περιοχής.
Οι “νέοι εισβολείς” στη Μάνη δεν έρχονται με τη δύναμη των “φουσάτων του Ιμπραήμ” αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα, με “χρυσόβουλα υπουργών” και αποφάσεις “δήθεν ανεξάρτητων αρχών”. Αφού κατέστρεψαν με την άναρχη δόμηση τον παραδοσιακό οικιστικό ιστό της περιοχής, αφού εισήγαγαν τα φοινικοειδή, τα γκαζόν και τις πισίνες, αφού σχεδίασαν και υλοποιούν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, τώρα επιχειρούν να δώσουν και το τελειωτικό χτύπημα.
Καλώ τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και ιδιαίτερα τους συμβούλους Λακωνίας και Μεσσηνίας να φράξουν το δρόμο στους επενδυτές – εισβολείς.
Καλώ τους συμπατριώτες, τους μανιάτες, όσους έχουν αναφορά στον ιδιαίτερο αυτό τόπο, όσους αγαπούν αυτόν τον τόπο, να συστρατευθούν, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε το βιασμό της Μάνης». 
 http://www.laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου