Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Συνεχεια..... Το Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας.Αρθρα 151 - 180

151. Στις Νήσους Κέρκυρα, Αγ. Μαύρα, Κεφαλληνία, και Ζάκυνθο λειτουργούν Εμποροδικεία με αρμοδιότητα επί υποθέσεων εμπορικής ναυτιλίας. Στις ελάσσονες Νήσους λειτουργούν Εμποροδικεία με εκ του νόμου απονεμημένες αρμοδιότητες κατ’ αναλογίαν.
152. Τα Αρχοντεία της Υγείας υποκαθίστανται στη λειτουργία των Αστικών Δικαστών, σε περιπτώσεις αντιδικίας μεταξύ ατόμων σε προληπτικό υγειονομικό περιορισμό.[σ88]
[σ88] “[…] quando v’ insorgono controversie tra individui che sono in riserva”: εννοείται η (ιστορικά, 40ήμερη: “quarantina” ή καραντίνα) προληπτική παραμονή των επισκεπτών στα ανά τις Νήσους λοιμοκαθαρτήρια ή «Λαζαρέττα».
Εσφαλμένη η απόδοση του 2008: «…όπου εγείρονται αντιδικίες μεταξύ ατόμων που η εκδίκαση της υπόθεσής τους εκκρεμεί».

153. «Δικαστήρια» ονομάζονται τα ανά Νήσο λειτουργούντα Αστικά Πρωτοδικεία. Νόμος ορίζει τη συγκρότηση και την αρμοδιότητα, και τη δικονομία των Πρωτοδικείων.
Στην Κεφαλληνία, πρωτόδικα «Δικαστήρια» λειτουργούν στο Αργοστόλι και επιπλέον στο Ληξούρι. Εξαιρετικά, τούτο επιφορτίζεται με τις αρμοδιότητες του Εμποροδικείου σε δικαστικές υποθέσεις αμιγώς εμπορικού αντικειμένου στις οποίες αμφότεροι οι διάδικοι κατάγονται από το διαμέρισμα του Ληξουρίου.
154. Στις τέσσερις Νήσους Κέρκυρα, Αγία Μαύρα, Κεφαλληνία, και Ζάκυνθο λειτουργούν τα Αστικά Εφετεία. Νόμος ορίζει τη συγκρότησή τους, τη κατανομή σε αυτά του συνόλου των Νήσων κατά τοπική αρμοδιότητα,[σ89] και τη δικονομία τους.
Μετά τη συμπλήρωση του δέκατου έτους εφαρμογής του Συντάγματος, το Νομοθετικό Σώμα νομιμοποιείται να συστήσει Αστικά Εφετεία σε μία ή περισσότερες από ελάσσονες τις Νήσους Παξούς, Κύθηρα, και Ιθάκη, στις οποίες δεν λειτουργούν αυτοτελώς.
[σ89] “La legge determina… le attribuzioni di questo Tribunale nelle respettive isole”: εννοείται η υπαγωγή των 3 νήσων που δεν διαθέτουν Εφετεία στα 4 λειτουργούντα.
155. Τα Αστικά Εφετεία των τεσσάρων νήσων Κέρκυρα, Αγία Μαύρα, Κεφαλληνία, και Ζάκυνθος αποφαίνεται οριστικά επί υποθέσεων που παραπέμπονται από τα ομόλογά τους, σε περιπτώσεις που ορίζει ο Νόμος.
Ποινική και Επανορθωτική Δικαιοσύνη
156. Κανείς δεν επιτρέπεται να συλληφθεί, παρά μόνο για να προσαχθεί ενώπιον του Πρύτανη.
157. Ο Πρύτανης δεν νομιμοποιείται να θέσει υπό κράτηση άτομο που έχει συλληφθεί και προσαχθεί ή αυθορμήτως παρουσιαστεί ενώπιόν του, χωρίς πράξη προσαγωγής ή ένταλμα σύλληψης εκδοθέν από δημόσιο λειτουργό νόμιμα εξουσιοδοτημένο, ή χωρίς διάταγμα δίωξης εγκεκριμένο από το Νομοθετικό Σώμα ή τη Γερουσία, κατά τη περίπτωση του άρθρου 127.
158. Φρουρός ή δεσμοφύλακας δεν νομιμοποιείται να θέσει οποιονδήποτε υπό φρούρηση ή φυλάκιση χωρίς να του εγχειρισθεί η αντίστοιχη πράξη, ή ένταλμα ή διάταγμα, με τη θεώρηση του Πρύτανη.
159. Κάθε προσαγωγή επιβάλλεται να είναι αιτιολογημένη. Κάθε ένταλμα σύλληψης ή διάταγμα δίωξης πρέπει να μνημονεύει το νόμο δυνάμει του οποίου εκδίδεται. Αντίγραφό του πρέπει να επιδίδεται στο συλληφθέντα.
160. Ο φρουρός ή δεσμοφύλακας μεριμνά υποχρεωτικά ώστε να θεωρηθεί η πράξη προσαγωγής ή το ένταλμα σύλληψης από το λειτουργό στον οποίο παραδίδει το κρατούμενο προς ανάκριση, με ένδειξη ημερομηνίας και ώρας.
161. Ομοίως, ο φρουρός ή δεσμοφύλακας καταχωρίζει χωρίς χρονοτριβή σε μητρώο παράδοσης και ανάληψης κρατουμένων τη νομιμοποιούσα τη κράτηση πράξη προσαγωγής ή ένταλμα σύλληψης – και να παραθέτει σε αντικριστό φύλλο το χρόνο παράδοσης και τη ταυτότητα του ανακριτή που ανέλαβε, τον αύξοντα αριθμό ανάκρισης του συγκεκριμένου ατόμου, και τον τόπο κράτησης.
162. Η ανάκριση του κρατουμένου πρέπει να ολοκληρώνεται εντός είκοσι τεσσάρων ωρών από τη κήρυξή του υπό κράτηση με πράξη προσαγωγής, ή εντός τριάντα ωρών, σε περίπτωση εντάλματος σύλληψης ή διατάγματος δίωξης.
163. Μετά το νόμιμο πέρας της ανάκρισης, ο φρουρός ή δεσμοφύλακας δεν δικαιούται να εμποδίσει την επικοινωνία του κρατουμένου με επισκέπτες του, παρά σε συμμόρφωση και με εξουσιοδότηση ειδικής εντολής απαγόρευσης, υπογεγραμμένης από Δικαστή.
164. Κατάχρηση εξουσίας σε βάρος κρατουμένου υπό καθεστώς προσαγωγής ή σύλληψης, λογίζεται κακούργημα.
165. Υπαίτιοι για παράνομη διαταγή ή εκτέλεση προσαγωγής, σύλληψης ή κράτησης, χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση και αιτιολογία ή χωρίς νομιμοποιητική πράξη ή ένταλμα ή διάταγμα, και υπαίτιοι για κράτηση σε τόπο που δεν νομιμοποιείται ως δημόσιο κρατητήριο,[σ90] διαπράττουν το αδίκημα της αυθαίρετης κράτησης.
[σ90] “[…] in luoghi non stabiliti dal Governo”: εδώ λανθάνει η μνήμη των ιδιωτικών κρατητηρίων των φεουδαρχών.
Οργάνωση της Ποινικής και Επανορθωτικής Δικαιοσύνης
166. Κάθε Αστικός Δικαστής εκλέγει έναν Αναπληρωτή, για τον οποίο ευθύνεται.
167. Ο Αστικός Δικαστής εκδικάζει τελεσίδικα τα πλημελλήματα, κατά τις πρόνοιες του νόμου.
168. Επανορθωτικά Πταισματοδικεία δικάζουν ανά Νήσο τα αδικήματα που δεν επισύρουν ατιμωτικές ποινές.
Στη Κεφαλληνία ένα δεύτερο Επανορθωτικό Πταισματοδικαίο, εκτός εκείνου που εδρεύει στη πόλη του Αργοστολίου, εδρεύει στη πόλη του Ληξουρίου.
169. Ανά τις Νήσους εκλέγονται, από τις Συγκλήτους, Πρόεδροι του Κολλεγίου των Ενόρκων, των οποίων τις δικαστικές αρμοδιότητες ορίζει ο Νόμος.
170. Το Επανορθωτικό Πταισματοδικείο συγκροτείται από τον Αστικό Δικαστή, δύο Παρέδρους από τους κόλπους του Κολλεγίου των Ενόρκων, και έναν Δημόσιο Κατήγορο. Νόμος ορίζει τη δικονομία.
171. Στο Επανορθωτικό Πταισματοδικείο πρόσκειται ένας Αρχειοφύλακας που εκλέγεται σε μυστική ψηφοφορία από τους τοπικούς Τιμητές εν συμβουλίω με τον Αστικό Δικαστή και το Πρόεδρο του Κολλεγίου των Ενόρκων, από ψηφοδέλτιο με τρεις υποψηφιότητες που συγκροτεί το Πρυτανείο.
172. Στις Νήσους όπου υπηρετούν περισσότεροι του ενός Αστικοί Δικαστές, οι λειτουργίες του Επανορθωτικού Πταισματοδικείου ασκούνται εκ περιτροπής ανά τριμηνία.
173. Η εκδίκαση αδικημάτων που επισύρουν σωματικές ή ατιμωτικές ποινή, απόκειται στους Ενόρκους.
174. Στις περιπτώσεις αδικημάτων που επισύρουν σωματικές ή ατιμωτικές ποινές, το Κολλέγιο των Ενόρκων αποφαίνεται με μία πρώτη σύνθεσή, εάν πρέπει να απαγγελθεί ή να απορριφθεί η κατηγορία. Με δεύτερη, διαφοροποιημένη σύνθεση, υπεισέρχεται στο νομικό χαρακτηρισμό των πραγματικών περιστατικών ως εγκληματικής πράξης.[σ91]
Στο Ποινικό Δικαστήριο[σ92] απόκειται η επιμέτρηση της ποινής κατά τις πρόνοιες του νόμου.
[σ91] “Un primo Collegio di Giurati riconosce se vi e luogo all’ accusa o no. Un secondo Collegio di Giurati riconosce il fatto e la delinquenza.”
[σ92] “Tribunale Criminale”
175. Οι Ένορκοι δύνανται να επαναδιοριστούν απεριόριστα.[σ93] Είναι ανακλητοί από το Κολλέγιο των Τιμητών.
[σ93] “[…] possono essere riconfermati indefinitamente”: το νόημα διαφέρει από την απόδοση του 2008, «διατηρούν το αξίωμά τους χωρίς χρονικό περιορισμό».
176. Ποινικά Δικαστήρια λειτουργούν ανά Νήσο. Συγκροτούνται από τρεις Δικαστές, συν δύο Πάρεδρους που εκλεγονται από τη Τάξη των Νομικών.
Οι δικάζουσες συνθέσεις του Ποινικού Δικαστηρίου σχηματίζονται πάντα από τρία μέλη, εκ των οποίων το ένα είναι Πάρεδρος. Τα αργούντα μέλη αντικαθιστούν τα εν συνθέσει μέλη που εξαιρούνται δια νόμου.
177. Στο Ποινικό Δικαστήριο πρόσκειται ένας Δημόσιος Κατήγορος.
178. Ο Δημόσιος Κατήγορος διευθύνει την ακροαματική διαδικασία, υποστηρίζει το κατηγορητήριο, και αιτιολογεί τη σύμφωνα με το νόμο επιμετρημένη ποινή.
179. Οι αποφάσεις του Επανορθωτικού Πταισματοδικείου εφεσιβάλλονται ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου σε περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος. Για την εκδίκαση τέτοιων εφέσεων συνέρχεται σε ολομέλεια το Ποινικό Δικαστήριο.
180. Σε περίπτωση κωλύματος ή εξαίρεσης ενός ή περισσότερων μελών του Ποινικού Δικαστηρίου που εμποδίζει τη νόμιμη συγκρότησή του, καθήκοντα αναπληρωτή δύναται να ασκήσει οποιοσδήποτε Αστικός Δικαστής.
Συνεχιζεται......

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου