Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συνεχεια.......... Το Συνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας.Αρθρα 31 - 60

31. Οι ψηφοφορίες αυτές και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αρμοδιότητας της Συγκλήτου καταχωρίζονται σε Ημερήσια Διάταξη,[σ19] συντεταγμένη και υπογεγραμμένη από τον Πρόβουλο, τον Πρύτανη, και τον Πρόεδρο του τοπικού Τιμητειακού Κολλεγίου, και ανθυπογεγραμμένη από τους Γραμματείς.
Η Ημερήσια Διάταξη αναρτάται από τη προηγουμένη της κάθε συνέλευσης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων, και αναγιγνώσκεται κατά την έναρξη της – έπειτα από τη καταμέτρηση των παρισταμένων Ευγενών και την ανάγνωση των Πρακτικών της προηγούμενης συνέλευσης. Απόφαση επί οιουδήποτε αντικειμένου που δεν συμπεριλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη θεωρείται αντισυνταγματική και λογίζεται ανυπόστατη.
[σ19] “Questo numero [ενν.: delle elezioni] e ogni altro argomento… si riportano in un indice compilato e segnato…”: αχρείαστα σχολαστική η μετάφραση του 2008 «αναγράφεται καθημερινά σε έναν Πίνακα».
32. Οι Σύγκλητοι εκλέγουν:
(1) Τους Αντιπροσώπους του Νομοθετικού Σώματος και τα μέλη της Εκτελεστικής Εξουσίας, ή άλλως Γερουσίας, κατά τις ακόλουθες αναλογίες σε αντιστοιχία προς τις Νήσους.
Νομοθετικό Σώμα
Κέρκυρα Αριθμ. 10.
Κεφαλληνία » 10.
Ζάκυνθος » 10.
Αγία Μαύρα » 4.
Κύθηρα » 2.
Ιθάκη » 2.
Παξοί » 2.
____

Αντιπρόσωποι Αριθμ. 40.
Γερουσία
Κέρκυρα Αριθμ. 4.
Κεφαλληνία » 4.
Ζάκυνθος » 4.
Αγία Μαύρα » 2.
Κύθηρα » 1.
Ιθάκη » 1.
Παξοί » 1.
____
Γερουσιαστές Αριθμ. 17.
Τα μέλη αυτά των δύο Εξουσιών, δεν θεωρούνται ως Αντιπρόσωποι ή Βουλευτές της κάθε Νήσου χωριστά, αλλά ως Αντιπρόσωποι και Βουλευτές της ολότητας του Έθνους.[σ20]
(2) Τρία Μέλη και το Γραμματέα του τοπικού Κολλεγίου Τιμητών.
(3) Δύο Εκλέκτορες προς συγκρότηση καταλόγου υποψηφίων για την εκλογή καθενός από τους επτά Πρυτάνεις.[σ21] Οι κατάλογοι αυτοί υποβάλλονται από τις επτά Συγκλήτους στο Νομοθετικό Σώμα, στο οποίο επαφίεται και η εκλογή των Πρυτάνεων από τους επτά καταλόγους.
(4) Δύο Εκλέκτορες προς συγκρότηση καταλόγου υποψηφίων για την εκλογή καθενός από τα επτά Μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία επαφίεται στο Νομοθετικό Σώμα ως ανωτέρω.
(5) Τα μέλη των Πρυτανειών, των Αρχοντείων, και των τοπικών Δικαστηρίων, σε αριθμούς που ορίζει ο Νόμος – και δεν επιτρέπεται να υπερβούν τους τρεις ανά Αρχοντείο.
(6) Τους Δημοτικούς Δικαστές, σε αριθμούς που ορίζει ο Νόμος.
(7) Τους Δημόσιους Κατήγορους ανά Νήσο.
(8) Τους διευθυντές των Συμβουλίων των Ενόρκων.
(9) Τα μέλη των Αστικών και των Ποινικών Δικαστηρίων.[σ22]
[σ20] “[…] o Deputati dell’ intera Nazione”: αξιοπρόσεκτη (και όχι μεμονωμένη) διατύπωση, που εντούτοις δεν διαχωρίζει εθνολογικά τους Επτανήσιους από την εθνική ολότητα των Ελλήνων, αλλά κινείται στη κατεύθυνση οικοδόμησης μίας «πολιτειακής εθνότητας».
[σ21] Προτιμάται εδώ, και στη συνέχεια, η απόδοση «Δύο Εκλέκτορες», αντί της αχρείαστα σχολαστικής μετάφρασης του 2008: «Τα δύο ονόματα που οφείλουν [sic] να συγκροτούν τον κατάλογο [των υποψηφίων] της κάθε Νήσου…».
[σ22] Οι δικαστές είναι πολιτικοί αξιωματούχοι αιρετοί από τις Συγκλήτους, και όχι διακεκριμένη επαγγελματική ιεραρχία.
33. Κατά τη διετή θητεία της Νομοθετούσας Αρχής[σ23] στην οποία έχουν εκλεγεί, τα Μέλη του Νομοθετικού Σώματος είναι εκλέξιμα σε όλα τα γενικά αξιώματα του Κράτους, αλλά όχι στα τοπικά ανά τις Νήσους αξιώματα ή στα δικαστικά λειτουργήματα. Εφόσον εκλεγούν σε τέτοιο αξίωμα, αντικαθίστανται αμελλητί από τη Σύγκλητο. Μέλη της Γερουσίας είναι εκλέξιμα σε θέσεις των Πρώτων των Πρυτανειών, αν εκείνες χηρεύσουν.
[σ23] «Νομοθετούσα Αρχή» σε διαστολή προς το Νομοθετικό Σώμα, αποδίδουμε τους παράλληλους όρους “Legislatura”, “Corpo Legislativo”.
34. Ουδείς άλλος[σ24] δημόσιος λειτουργός δεν αποξενώνεται από το λειτούργημά του, παρά μόνο έπειτα από παραίτηση η απόλυσή του.
[σ24] Εννοεί: αυτόματη και αυτοδίκαιη παύση όπως του άρθρου 33 δεν νοείται στα άλλα αξιώματα.
35. Η θητεία του συνόλου των αιρετών από τις Συγκλήτους δημόσιων λειτουργών δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ούτε παρατείνεται πέρα από αυτό το όριο – εξαιρουμένων των κατά Νόμο οριζόμενων θητειών του Πρωθυπουργού,[σ25] Πρέσβεων στις Αυλές του εξωτερικού, Πρόξενων, και αξιωματικών του Στρατού ή του Ναυτικού.[σ26] Είναι εντούτοις δυνατή η επανεκλογή τους μετά διετία, ή η σταδιοδρομία τους σε σειρά διαφορετικών αξιωμάτων.[σ27]
Μόνοι οι τοπικοί Δικαστές επανεκλέγονται απεριόριστα.
Αντικαταστάτης λειτουργού θανόντος, παραιτηθέντος, ή απολυθέντος, θητεύει μόνο κατά το διάστημα που απέμενε για τη συμπλήρωση της θητείας του αντικατασταθέντος. Για το διάστημα έως τη σύγκληση της Συγκλήτου, τα ανά Νήσους Πρυτανεία και Αρχοντεία αντικαθιστούν τη χηρεύουσα θέση εκ των ενόντων.[σ28]
[σ25] “[…] i Ministri principali del Senato”: οι «πρώτιστοι Υπουργοί της Γερουσίας», δηλαδή οι επικεφαλής των συλλογικών Υπουργείων. Εξαιρείται ο Επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας ή «Πρίγκηπας», που εκλέγεται για διετή θητεία με πρόσθετους περιορισμούς.
[σ26] “[…] i Militari de terra o di mare.”
[σ27] Για την Επτανησιακή σταδιοδρομία, βλέπε σημείωση 31 στο μεθεπόμενο άρθρο 37.
[σ28] “[…] la Reggenza ed i Magistrati locali rimpiazzano con interina elezione esso funzionario.”
36. Συγγενείς έως και τετάρτου βαθμού[σ29] δεν επιτρέπεται να συνεκλέγονται[σ30] σε Δικαστήριο, Αρχοντείο, ή οποιοδήποτε συλλογικό σώμα. Κατά τη διενέργεια ψηφοφορίας επί ορισμένης υποψηφιότητας σε δημόσιο λειτούργημα που πληρούται με εκλογή από τη Σύγκλητο ή άλλο εκλεκτορικό σώμα, ο υποψήφιος και οι έως και τετάρτου βαθμού συγγενείς του, αποσύρονται σε χωριστό διαμέρισμα.
[σ29] “[…] fino al quarto grado civile”: το όριο αυτό, που αθροίζει τους εκατέρωθεν αναβαθμούς προς τον κοινό πρόγονο των δύο συγγενών, αποκλείει έως και τους πρώτους εξαδέλφους.
[σ30] Το νόημα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σαφές στη μετάφραση του 2008: «δεν επιτρέπεται να εκλέγονται συγχρόνως στη Δικαστική και την Επιχώρια Αρχή ή άλλο συλλογικό σώμα.»
37. [σ31] Από το έτος 1810 κανείς δεν θα θεωρείται εκλόγιμος στα ανά τις Νήσους Αρχοντεία, αν προηγουμένως δεν έχει θητεύσει σε Αρχοντείο ή Δικαστήριο.
Ομοίως, ουδείς δύναται να εκλεγεί, ή να προβληθεί σε ψηφοδέλτια για Πρύτανης, ή Μέλος Πρυτανείου[σ32] ή του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αν προηγουμένως δεν έχει διατελέσει Πρωθυπουργός, ή Πρύτανης, ή Μέλος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου ή Πρυτανείου ή τοπικού Αρχοντείου.
Ομοίως, ουδείς δύναται να εκλεγεί Νομοθέτης, αν δεν έχει προηγουμένως διατελέσει Πρύτανης, ή Μέλος Πρυτανείου ή του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Ομοίως, ουδείς δύναται να εκλεγεί Γερουσιαστής, αν δεν έχει διατελέσει Νομοθέτης ή Γερουσιαστής ή Υπουργός του Κράτους ή Πρέσβης στις Αυλές του Εξωτερικού, ή Τιμητής της Πολιτείας ή Πρύτανης.
Για την εκλογιμότητα στο σύνολο των παραπάνω αξιωμάτων, απαιτείται συμπλήρωση ηλικίας τριάντα ετών.
Παλιννοστούντες Επτανήσιοι Ευγενείς είναι απεριόριστα εκλόγιμοι στα δημόσια αξιώματα, μετά από αναγνωριστική της εκλογιμότητάς τους πράξη της Γενικής Τιμητείας. Αναλόγως, απεριόριστα εκλόγιμοι είναι ετερόχθονες που έχουν πολιτογραφηθεί, με αναγνωριστική της εκλογιμότητάς τους πράξη της Τιμητείας. Γενικά,[σ33] όλοι όσοι θήτευσαν σε ορισμένα δημόσια αξιώματα στο παρελθόν, ή θητεύουν κατά το ισχύον σήμερα προσωρινό καθεστώς, ή και θα θητεύσουν στο μέλλον ως το 1810, δύνανται να επανεκλεγούν στα ίδια κατά περίπτωση αξιώματα.
Εκλόγιμος στις Δικαστικές Αρχές είναι οποιοσδήποτε Ευγενής έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του, ανεξαρτήτως του πολιτικού δικαιώματος συμμετοχής του στη Σύγκλητο.
[σ31] Στο άρθρο 37 καθιερώνεται, με επιρροή από το αριστοκρατικό Ρωμαϊκό πολίτευμα των χρόνων πριν την Αυτοκρατορία (510-31 π.Χ.), ένας “cursus honorum”: μία προκαθορισμένη «σταδιοδρομία» στα δημόσια αξιώματα, που διέπεται από τον κανόνα της κλιμάκωσης. Ο Επτανησιακός “cursus honorum” που προβλέπεται να εφαρμοστεί (με 7ετή περίοδο χάριτος) αρχομένου του έτους 1810 emoticon smile “Dall’ anno 1810” – αντί της διατύπωσης “dopo l’ anno” που σημαίνει «μετά το έτος», μετά το τέλος του έτους), έχει ως εξής:
“Cursus Honorum” κατά το Επτανησιακό Σύνταγμα του 1803
Τάξη 5η: Δικαστικά Αξιώματα emoticon smile “qualche… Tribunale”)
Προηγούμενα αξιώματα: κανένα (αρχή του “cursus honorum”) / Απαιτούμενη ηλικία (ρητά στο Σύνταγμα): 25 έτη
Τάξη 4η: Τοπικά Αρχοντεία emoticon smile Magistrature locali)
Προηγούμενα αξιώματα: 5ης Τάξης τουλάχιστον / Απαιτούμενη ηλικία (ρητά στο Σύνταγμα): 30 έτη
Τάξη 3η: Πρύτανης, Μέλος Πρυτανείου ή Ακυρωτικού Δικαστηρίου emoticon smile Pritano, Reggente, Membro di Tribunale di Cassazione)
Προηγούμενα αξιώματα: 4ης Τάξης τουλάχιστον / Ελάχιστη ηλικία, αθροιστικά με προηγούμενα: 32 έτη
Τάξη 2η: Νομοθέτης emoticon smile Legislatore – δηλαδή βουλευτής)
Προηγούμενα αξιώματα: 3ης Τάξης τουλάχιστον / Ελάχιστη ηλικία, αθροιστικά με προηγούμενα: 34 έτη
Τάξη 1η: Γερουσιαστής emoticon smile Senatore – δηλαδή μέλος της Κυβέρνησης)
Προηγούμενα αξιώματα: 2ης Τάξης τουλάχιστον / Ελάχιστη ηλικία, αθροιστικά με προηγούμενα: 36 έτη
[σ32] «Πρυτανείο» μεταφράζουμε γενικά τη “Reggenza” emoticon smile «Κυβέρνηση» στη μετάφραση του 1804, «Επαρχείο» στη μετάφραση του 2008), η οποία προεδρεύεται από τον «Πρύτανη», και συμπληρώνεται από δύο Μέλη ή «Πρυτανικούς».
[σ33] Η προνομιακή αυτή ρύθμιση κάμπτει σε εύλογο βαθμό τα προαπαιτούμενα εισόδου στην Επτανησιακή ιεραρχία προς ώφελος όσων ήδη επανδρώνουν τη πολιτειακή ιεραρχία. Υπενθυμίζεται το παράδειγμα του junior Καποδίστρια, που είναι 27 ετών το 1803.
38. Στις εκλογές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Συγκλήτων, η έκθεση υποψηφιοτήτων δεν είναι ανοιχτή. Προς ανάδειξη εκλεκτόρων τοποθετούνται σε κάλπη λευκά σφαιρίδια ισάριθμα με τα παριστάμενα στη συνέλευση μελών που διετέλεσαν Δημόσιοι Λειτουργοί στην προηγούμενη συνταγματική (ή την παρούσα συντακτική) Κυβέρνηση, αφαιρουμένων επτά που αντικαθίστανται από κίτρινα σφαιρίδια.[σ34]
Οι δικαιούμενοι να αναδειχτούν ως εκλέκτορες (αναλυτικά: οι διατελέσαντες Δικαστές, Άρχοντες, Τιμητές, Γερουσιαστές, Νομοθέτες, Πρυτάνεις ή Μέλη Πρυτανείου και Πρόβουλοι), κατευθύνονται στο Βήμα του Προεδρείου και αποσπούν στη τύχη από ένα σφαιρίδιο.
Όποιος αποσπά κίτρινο σφαιρίδιο αποσύρεται αμέσως σε χωριστή και αποκλεισμένη αίθουσα, όπου δεν δύναται να εισέλθει κανείς εξαιρουμένων όσων αποσπούν στη συνέχεια κίτρινο σφαιρίδιο.
Το εκλεκτορικό σώμα που συγκροτείται έτσι συντάσσει ψηφοδέλτιο τεσσάρων υποψηφίων για το πρώτο αξίωμα. Πέμπτη υποψηφιότητα προσθέτουν, αφού συνέλθουν εν συμβουλίω, ο Πρύτανης, ο Πρόβουλος, και οι τοπικοί Τιμητές. Από τον συμπληρωμένο αυτό κατάλογο πέντε υποψηφίων, εκλέγει η Σύγκλητος. Με την ίδια διαδικασία προς ανάδειξη νέων εκλεκτόρων για ένα προς ένα τα αιρετά αξιώματα, εξελίσσεται η διαδικασία. Τόσο οι εξ εκλογής όσο και οι δυνάμει αξιώματος εκλέκτορες[σ35] συμβάλλουν στη συγκρότηση του καταλόγου των υποψηφίων με μυστική ψηφοφορία και κατά την αρχή της πλειοψηφίας.
[σ34] Στην «εραλδική» σημειολογία, το λευκό και το κίτρινο συμβολίζουν το αργυρό και το χρυσό.
[σ35] “[…] come i secondi”, δηλαδή οι: Πρύτανης, Πρόβουλος, και τοπικοί Τιμητές.
39. Στη Σύγκλητο της Κεφαλληνίας οι εκλέκτορες πρέπει να αντιπροσωπεύουν ισομερώς, κατά το δυνατόν, τα τρία διαμερίσματα της Νήσου, δηλαδή την Άσσο,[σ36] το Αργοστόλι, και το Ληξούρι. Ομοίως, ισομερώς πρέπει να αντιπροσωπεύονται κατά το δυνατόν τα τρία διαμερίσματα στον αριθμό των Μελών των Δικαστηρίων και Αρχοντείων. Σε εφαρμογή του ίδιου κανόνα, στις διπλές υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Πρυτάνεων και των Μελών του Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να προτείνονται ονόματα Ευγενών από τα τρία διαμερίσματα εκ περιτροπής και κάθε φορά από δύο διαφορετικά διαμερίσματα.[σ37]
[σ36] “[…] dalla fortezza”: όπως προκύπτει από άλλες ρυθμίσεις, το φρούριο της Άσσου. Μόνη η Κεφαλληνία υποδιαιρείται συνταγματικά σε διαμερίσματα, με εγγυημένο (αλλά μάλλον εύλογο) μέρισμα στις δημόσιες αρχές της Νήσου.
[σ37] “[…] in numero possibilmente eguale… tolti in turno I nomi… da due differenti riparti.”
40. Κατά κανόνα οι Σύγκλητοι ενημερώνονται κατά την έναρξη των τακτικών συνόδων τους από τα ανά Νήσο Πρυτανεία, και αποφασίζουν επί των προτεινόμενων σχεδίων των τελευταίων, με αντικείμενο τη βελτίωση και συμπλήρωση των τοπικών λειτουργιών του Δημοσίου. Ο Πρύτανης υποβάλλει τα εγκεκριμένα σχέδια στη Γερουσία και εκείνη εισηγείται στο Νομοθετικό Σώμα, που επικυρώνει κατά την κρίση του.
41. Τα Πρακτικά των τακτικών ή έκτακτων συνόδων των Συγκλήτων υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Γερουσία υπ’ ευθύνη των Πρυτάνεων, στο Νομοθετικό Σώμα υπ’ ευθύνη των Προβούλων, και στη Γενική Τιμητεία της Πολιτείας υπ’ ευθύνη των Προέδρων των Τιμητειακών Κολλεγίων.
42. Οποιοσδήποτε καταδικαστεί ενώπιον του Κολλεγίου των Τιμητών για ενεργητικό ή παθητικό χρηματισμό επί της άσκησης δικαιώματος ψήφου στη Σύγκλητο, ή και για άσκηση του ίδιου δικαιώματος βάσει συνδιαλλαγής που αποσκοπεί στη κατάληψη αξιώματος, εκπίπτει ισόβια από την εν ενεργεία Ευγένεια.
ΤΙΤΛΟΣ 3. – Νομοθετική Εξουσία
43. Οι Σύγκλητοι των Επτά Νήσων νομιμοποιούν για την άσκηση της Νομοθετικής Εξουσίας μία Εθνοσυνέλευση από Αντιπρόσωπους,[σ38] εκλεγμένους από αυτές με διετή θητεία. Αυτή ονομάζεται Νομοθετικό Σώμα της Πολιτείας.
[σ38] “[…] un’ Assemblea di Rappresentanti della Nazione”, κατά λέξη: Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Έθνους.
44. Το Νομοθετικό Σώμα συνέρχεται αυτοδικαίως ανά διετία, στη Κέρκυρα, τη 1η Απριλίου.
45. Η διάρκεια των Συνόδων του Νομοθετικού Σώματος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δύο μήνες. Η Σύνοδος της 1ης Νομοθετικής Περιόδου θα εξακολουθήσει έως και το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 1804.
46. Οι Αντιπρόσωποι του Έθνους είναι απαραβίαστοι και ακαταδίωκτοι. Απαγορεύεται να κατηγορηθούν ή να δικαστούν οποτεδήποτε, για ό,τι είπαν ή έγραψαν ως Νομοθέτες. Επιτρέπεται εντούτοις να συλληφθούν σε περίπτωση αυτοφώρου αδικήματος είτε δυνάμει εντάλματος σύλληψης. Στις περιπτώσεις αυτές η κίνηση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους προϋποθέτει ρητή πράξη του Νομοθετικού Σώματος, δια της οποίας νομιμοποιείται το κατηγορητήριο. Η Γενική Τιμητεία υποκαθίσταται στην άσκηση του δικαιώματος αποδοχής του κατηγορητηρίου, εφόσον το Νομοθετικό Σώμα δεν βρίσκεται σε Σύνοδο.
47. Αντιπρόσωποι οι οποίοι δίχως πρόδηλο και ανυπέρβλητο εμπόδιο που αναγνωρίζει η απόλυτη πλειονότητα του Νομοθετικού Σώματος, δεν μεταβαίνουν στη Κέρκυρα κατά το χρόνο των τακτικών Συνόδων της Εθνοσυνέλευσης (ή σε περίπτωση έκτακτης σύγκλησής της για λόγους δημοσίου συμφέροντος, από τον Πρωθυπουργό είτε τους Γενικούς Τιμητές, βάσει των συνταγματικών ρυθμίσεων) καταβάλλουν στο Εθνικό Θησαυροφυλάκιο πρόστιμο που προσδιορίζεται σε ύψος τριπλάσιο της βουλευτικής τους αντιμισθίας.
48. Αναλόγως, σε Αντιπρόσωπους οι οποίοι δίχως εμπόδιο όπως το ανωτέρω απουσιάζουν από συνεδριάσεις, καταλογίζεται κάθε φορά πρόστιμο ύψους σαράντα Επτανησιακών δουκάτων.
49. Χρέη προσωρινής προεδρίας κατά την πρώτη συνεδρίαση κάθε Νομοθετικής Περιόδου εκτελεί ο πρεσβύτερος των παρόντων μελών. Ομοίως, το νεότερο μέλος εκτελεί χρέη προσωρινού Γραμματέα.
50. Υπό το προσωρινό αυτό προεδρείο το Νομοθετικό Σώμα προχωρεί στον έλεγχο νομιμότητας των Αντιπροσώπων. Πιστοποιητικά της υπό κρίση νομιμότητας συνιστούν οι πράξεις των Πρυτανείων, των τοπικών Τιμητειών, και των Προβούλων των ανά τις Νήσους Συγκλήτων.
51. Ακολουθεί η τυπική συγκρότηση του Νομοθετικού Σώματος με την εκλογή Προέδρου, δύο Γραμματέων και των δύο Συμβουλευτικών Επιτροπών.[σ39]
[σ39] “[…] e di due Consigli”: είναι η πρώτη αναφορά στις (δύο, 5μελείς) επιτροπές της Βουλής, η σύσταση και λειτουργία των οποίων προβλέπεται περιεκτικά στο άρθρο 55.
Το πρωτότυπο, άρθρο 55, αναφέρονται “due Consigli del Corpo Legislativo” emoticon smile δύο Συμβούλια του Νομοθετικού Σώματος), το “Consiglio Legislativo” emoticon smile Νομοθετικό) και το “Consiglio de’ sussidj” emoticon smile των Επικουριών). Στη μετάφραση του 1804 καταγράφονται ως τα «δύω Συμβούλια του Νομοθετικού Σώματος», «Συμβούλιον Νομοθετικόν» και «Συμβούλιον των Επικουριών», αντίστοιχα. Στη μετάφραση του 2008 προτιμάται επίσης ο όρος «Συμβούλια»: «Νομοθετικό», και «των Αρωγών».
Εδώ υιοθετύμε την ονομασία «Συμβουλευτικές Επιτροπές», που αποδίδει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τα μεγέθη τους. Κατά το ίδιο σκεπτικό η πρώτη επιτροπή περιγράφεται και εδώ ως «Νομοθετική». Ομοίως και η δεύτερη (με αρμοδιότητα επί των πολεμικών προπαρασκευών του Κράτους) ανατρέχει στην, νοούμενη με στρατιωτική έννοια, αρχική μετάφραση «των Επικουριών».
52. Για καθένα από αυτά τα αξιώματα, κατά σειρά, τοποθετείται σε κάλπη αριθμός λευκών σφαιρίδων ίσος με τα παρόντα μέλη, εξαιρουμένων τριών που αντικαθίστανται από κίτρινα σφαιρίδια. Κάθε μέλος κατευθύνεται στο Βήμα του Προεδρείου και αποσπά ένα σφαιρίδιο από τη κάλπη. Όσοι αποσπάσουν κίτρινο σφαιρίδιο αποσύρονται αμέσως σε χωριστό, αποκλειστικό διαμέρισμα και σχηματίζουν, ως εκλέκτορες, ψηφοδέλτιο με δύο υποψηφιότητες. Το Νομοθετικό Σώμα εκλέγει με σύστημα καλπών και σφαιριδίων[σ40] βάσει της αρχής της πλειοψηφίας.
[σ40] Εννοεί εδώ: όχι πλέον με τα λευκά και κίτρινα σφαιρίδια, αλλά με τα άσπρα-μαύρα σφαιρίδια και μία κάλπη ανά υποψήφιο. Το σύστημα αυτό εκμαιεύει επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία (το «μαύρο») εκ μέρους όλων των ψηφοφόρων, για τα πρόσωπα όλων των υποψηφίων.
53. Κεφαλή του Νομοθετικού Σώματος είναι ο εκλεγμένος του Πρόεδρος. Σε αυτόν απευθύνονται όλες οι υπηρεσίες, και αυτός αποκρίνεται εν ονόματι και κατά τα δόγματα του Σώματος. Υπογράφει το σύνολο τον πράξεων που έχουν
έχουν εξεταστεί και υιοθετηθεί από το Νομοθετικό Σώμα. Δίνει το λόγο στους Αγορητές, αφαιρεί το λόγο, και δικαιούται να παρεμβαίνει κατά τη κρίση του. Ειδικά στη περίπτωση αφαίρεσης του λόγου, η ενέργεια του Προέδρου πρέπει να αιτιολογηθεί και το Σώμα να αποφανθεί εφόσον ενίσταται ο Αγορητής – ο οποίος υποστηρίζει τη θέση του χωρίς, όπως και στο σύνολο των θεμάτων, δικαίωμα δευτερολογίας.[σ41]
Ο Πρόεδρος θέτει σε ψηφοφορία το σύνολο των υπό συζήτηση θεμάτων, και των νομοθετικών πράξεων ή νομοσχεδίων που προωθούν οι δύο Συμβουλευτικές Επιτροπές. Άρνησή του να προτείνει προς ψήφιση εισήγηση Επιτροπής, αιτιολογείται από τον ίδιο και εγκρίνεται από το Σώμα αν ενίσταται η Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος επαγρυπνεί για τη διαγωγή των Αντιπροσώπων και τη τήρηση της ευταξίας των Συνόδων κατά τους κανονισμούς του Νομοθετικού Σώματος.
[σ41] Εννοεί: χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας επί της διαδικαστικής ενστάσεως που διατυπώνει εν προκειμένω.
54. Οι Γραμματείς καταλαμβάνουν με σειρά ηλικίας[σ42] τα δύο άκρα του Βήματος του Προεδρείου. Ο πρεσβύτερος συντάσσει τα Πρακτικά, και τηρεί την αλληλογραφία και πρωτόκολλο κατάθεσης νομοθετικών πράξεων και νόμων. Με το πέρας της ετήσιας Συνόδου συγκεντρώνει τα έγγραφα και πρωτόκολλα του Νομοθετικού Σώματος και τα παραδίδει με απόδειξη παραλαβής στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκείνος διαβιβάζει αντίγραφα στη Γενική Τιμητεία.
Ο πρεσβύτερος Γραμματέας του Νομοθετικού Σώματος έχει το αξίωμα του Προέδρου[σ43] της Νομοπθετικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, ενώ ο νεώτερος το αξίωμα του Εφόρου της επί των Επικουριών Συμβουλευτικής Επιτροπής. Έκαστος των Γραμματέων δύναται να λάβει τρεις φορές το λόγο προκειμένου να υποστηρίξει τις προτάσεις της προσκείμενης σε αυτόν Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ως Έφορος της Συμβουλευτικής Επιτροπής συντάσσει τις εισηγήσεις αρμοδιότητάς της επί νομοθετικών πράξεων και νομοσχεδίων, και ανθυπογράφει μετά τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Σώματος τα επικυρωμένα κείμενα.
[σ42] Εννοείται ότι ο πρεσβύτερος είναι ο «καθεζόμενος εκ δεξιών», κατά την αξιολογική κλίμακα του “ancient regime”.
[σ43] Στο πρωτότυπο “Ministro”, κατά λέξη: υπουργός – όπως μεταφράζεται τόσο το 1804, όσο και (πιο απρόσμενα) το 2008. Η μετάφραση «Πρόεδρος» αποδίδει πλήρως τα καθήκοντα των 2 γραμματέων που προεδρεύουν στις αντίστοιχες επιτροπές. Κρίνεται αναγκαίο να διακρίνουμε σαφώς το κυβερνητικό αξίωμα των υπουργών από τη λειτουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
55. Έκαστη των δύο Συμβουλευτικών Επιτροπών του Νομοθετικού Σώματος συγκροτείται από πέντε μέλη. Οι δύο Επιτροπές, η λειτουργία των οποίων ρυθμίζεται από κανονισμό ψηφισμένο από τις ίδιες, επεξεργάζονται προβουλευτικά τα ζητήματα ώστε να τεθούν υπό την κρίση της Ολομέλειας[σ43] από τον Πρόεδρο.
Η πρώτη Συμβουλευτική Επιτροπή ονομάζεται Νομοπαρασκευαστική, και εξοπλίζεται με ανάλογες αρμοδιότητες.[σ45]
Ειδικά στη διαρκούσα Σύνοδο της πρώτης Νομοθετούσας Αρχής, η Νομοθετική ταυτίζεται με τη Συντακτική του Συντάγματος Επιτροπή, και αποφαίνεται επιπροσθέτως σε ζητήματα Εξωτερικών και Εσωτερικών υποθέσεων, Εμπορίου, Αστικής και Ποινικής Νομοθεσίας.
Η δεύτερη Προβουλευτική Επιτροπή είναι η επί των Ελέγχων[σ46] και Επικουριών με αντίστοιχες αρμοδιότητες επί των Οικονομικών και Πολεμικών υποθέσεων. Στη διαρκούσα Σύνοδο απαρτίζεται κανονικά από αιρετά μέλη.
Έκαστη των Επιτροπών εκλέγει από τους κόλπους της έναν Ειδικό Αγορητή που πρώτος λαμβάνει τον λόγο για να εισηγηθεί στο Νομοθετικό Σώμα τα προτεινόμενα από την οικεία Επιτροπή νομοσχέδια.
[σ44] “[…] alle deliberazioni della Legislatura”: εννοείται, στην Ολομέλεια, στην οποία δεν επισημαίνεται κώλυμα ψήφου των μελών των εισηγούμενων κατά περίπτωση Συμβουλευτικών Επιτροπών.
[σ45-46] Αναφέρονται ονομαστικά οι έκτακτες αρμοδιότητες της πρώτης Επιτροπής (που ταυτίζεται με τη Συντακτική) – στις οποίες αντιδιαστέλλονται, σε αποστροφή του λόγου, “oltre gli attributi di questa”, οι άλλες (κανονικές;) αρμοδιότητές της. Ποιές όμως; Κατά τη φιλοσοφία του Επτανησιακού συνταγματικού συστήματος του 1803 – που μνημονεύει την Αμερικανική, αστικοδημοκρατική αρχή των “checks and balances” emoticon smile ελέγχων και εξισορροπήσεων) στο ακροτελεύτιο Πρόσθετο Άρθρο, του σε κρυστάλλινη συνάφεια με την αρχή της διάκρισης των Εξουσιών (“la divisione, distinzione e sopravveglianza reciproca dei tre Poteri ”) – ο δυϊσμός των Επιτροπών υπαινίσσεται μάλλον δυναμικές παρά στατικές ισορροπίες.
Καθώς πουθενά στο Συνταγματικό κείμενο δεν συνάγεται «μερισμός», «τοπολογική» κατανομή των αρμοδιοτήτων σε «τομείς», υποθέτουμε ότι η «νομοθετική» Επιτροπή ονομάζεται έτσι έχει γενικευμένη (συμβουλευτικού χαρακτήρα) αρμοδιότητα. Ενώ η πληρέστερη τιτλοφόρηση της δεύτερης Επιτροπής, «επί των Ελέγχων και των Επικουριών», στοιχισμένη στα οικονομικά και τα στρατιωτικά, δηλώνει εξελεγκτικές αρμοδιότητες που συμπληρώνουν την αμιγώς νομοθετικού προσανατολισμού δραστηριότητα της πρώτης Επιτροπής.
56. Η θητεία των αιρετών αξιωματούχων του Νομοθετικού Σώματος, του Πρόεδρου, των Γραμματέων, και των Επιτρόπων, ταυτίζεται με τη διάρκεια των τακτικών Συνόδων για τις οποίες εκλέγονται.[σ47]
[σ47] Η διάταξη αποδυναμώνει τη Νομοθετική εξουσία που δεν νομιμοποιείται να εκφραστεί κατά τη (δεκάμηνη) αργία της.
57. Το Νομοθετικό Σώμα δεν νομιμοποιείται να διεκπεραιώνει υποθέσεις που δεν έχουν προπαρασκευαστεί από τις Συμβουλευτικές Επιτροπές, και δεν έχουν ενταχθεί στην Ημερήσια Διάταξη. Αντίγραφα της Ημερήσιας Διάταξης διαβιβάζονται οπωσδήποτε στη Γερουσία, τη Τιμητεία και τη Προβουλευτική Αρχή,[σ48] προκειμένου να επιλαμβάνονται ζητημάτων της αρμοδιότητάς τους. Νόμος ορίζει το νόμιμο τρόπο συγκρότησης της Ημερήσιας Διάταξης και το νόμιμο τρόπο σύνταξης, έγκρισης και δημοσίευσης των Πρακτικών.
[σ48] “[…] ed alla Consulta Legislativa”: πρώτη αναφορά στην αρχή αυτή, που έχει προβουλευτικά καθήκοντα. Μεταφράζεται ως (η) «Νομοθετική Συμβουλία» το 1804, και «Νομοθετικό Συμβουλευτικό Όργανο» το 2008.
58. Η συζήτηση θέματος που εισάγεται αυτοτελώς στο Νομοθετικό Σώμα αναβάλλεται για την προσεχή συνεδρίασή του, εκτός προταχθεί ως κατεπείγον προτάσει του Προέδρου και με έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των δύο τρίτων.[σ49] Προτάσει της πλειονότητας των Συμβούλων η συζήτηση μπορεί να αναβληθεί εκ νέου δεύτερη και τρίτη φορά.
Εκλογική διαδικασία δεν επιτρέπεται να αναβληθεί.
[σ49] “[…] a pluralita assoluta di due terzi”, κατά λέξη: «απόλυτη» πλειοψηφία.
59. Το Νομοθετικό Σώμα, στη πρώτη τακτική συνεδρίασή του, εκλέγει τον Επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας, [σ50]. Τοποθετούνται σε κάλπες διακεκριμένες κατά Νήσους λευκά σφαιρίδια ισάριθμα με τους Αντιπροσώπους ανά Νήσο, αφαιρουμένου ενός που αντικαθίσταται από κίτρινο. Αφού οι ανά Νήσο Αντιπρόσωποι αποσπούν από ένα σφαιρίδιο, συγκροτείται 7μελές εκλεκτορικό σώμα που καταρτίζει ψηφοδέλτιο δύο υποψηφίων εκ της ενεργούς Ευγενείας. Τούτοι μπορούν να προέρχονται απεριόριστα από οποιαδήποτε Νήσο, από τη Γερουσία είτε εκτός. Αποκλείονται τα μέλη του εκλέγοντος Νομοθετικό Σώματος.
Οι υποψήφιοι πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους. Μετά το 1810, μπορούν να προταθούν μόνο εν ενεργεία ή διατελέσαντες Γερουσιαστές.[σ51]
Το ψηφοδέλτιο με τα δύο ονόματα παραδίδεται σφραγισμένο στον Πρόεδρο του Νομοθετικού Σώματος.
Σε δεύτερη φάση, αφού αποκλειστούν οι πρώτοι επτά Εκλέκτορες και οι δύο μικρότερες Νήσοι,[σ52] η διαδικασία επαναλαμβάνεται με πέντε κάλπες διακεκριμένες κατά τις πέντε μεγαλύτερες Νήσους. Το πρόσθετο 5μελές εκλεκτορικό σώμα καταρτίζει ομοίως ψηφοδέλτιο δύο ονομάτων που παραδίδεται σφραγισμένο.
Σε τρίτη φάση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται περιορισμένη στις τρεις μεγαλύτερες Νήσους. Το πρόσθετο 3μελές εκλεκτορικό σώμα καταρτίζει ψηφοδέλτιο ενός ονόματος που παραδίδεται σφραγισμένο.
Τελικώς, ο Πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος αποσφραγίζει διαδοχικά τους τρεις καταλόγους και κοινολογεί τους υποψήφιους, από τον ενοποιημένο κατάλογο των οποίων εκλέγει το Νομοθετικό Σώμα τον Επικεφαλής.
Η Νήσος από την οποία κατάγεται ο εκλεγείς «Πρίγκηπας» αποκλείεται από το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας των Ευγενών της για το ίδιο αξίωμα επί τέσσερα έτη μετά το πέρας της θητείας του ιδίου.
[σ50] “[…] il Capo de Potere esecutivo”.
[σ51] Η ρύθμιση προσθέτει μία κατηγορία στον Επτανησιακό “Cursus Honorum”: οι εκλόγιμοι ως Επικεφαλής της Γερουσίας, αναγκαστικά (ως διατελέσαντες Γερουσιαστές σε ελάχιστη ηλικία 36 ετών και μετά από διετή θητεία) έχουν συμπληρώσει το 38ο έτος.
[σ52] Βάσει του άρθρου 32 τρία ελάσσονα νησιά εξισώνονται ως προς την αντιπροσώπευση: τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί. Κατά τη σειρά κατάταξης, φαίνεται ότι τα δύο τελευταία θεωρούνται τα μικρότερα και εξαιρούνται από το 5μελές πρόσθετο εκλεκτορικό σώμα. Με το ίδιο σκεπτικό η Αγία Μαύρα, τέταρτη στη σειρά, εξαιρείται από το 3μελές πρόσθετο εκλεκτορικό σώμα από κοινού με τα Κύθηρα.
60. Το Νομοθετικό Σώμα εκλέγει τρεις Τιμητές της Πολιτείας και τον προσκείμενο στη Τιμητεία Γραμματέα βάσει τριπλών υποψηφιοτήτων ανά αξίωμα που καταρτίζουν 5μελή εκλεκτορικά σώματα, επιλεγμένα με το σύστημα των κίτρινων σφαιριδίων. Η τριανδρία των Τιμητών ανακηρύσσεται εις τρόπον ώστε οι προτιμώμενοι να κατάγονται από τρεις διαφορετικές Νήσους,[σ53] ενώ ο Γραμματέας μπορεί να κατάγεται από οποιαδήποτε Νήσο.
Οι Τιμητές πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τριάντα πέντε ετών.[σ54]
Από το έτος 1810 εκλόγιμοι στα αξιώματα αυτά θεωρούνται μόνο όσοι είναι εκλόγιμοι ως Νομοθέτες.
Η θητεία των εκλεγέντων Τιμητών διαρκεί, εναρμονισμένη με το γενικό κανόνα, δύο έτη. Επανεκλογή τους αποκλείεται πριν την πάροδο δύο ετών.
Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης, ή απόλυσης από τον Πρωθυπουργού είτε Τιμητού της Πολιτείας ή του Γραμματέα τους κατά τους μήνες αργίας του Νομοθετικού Σώματος, εκλέγεται αντικαταστάτης από τη Γερουσία.
Ανάλογη εκλογή παραμένει προσωρινά εν ισχύει, ως τη σύγκληση του Νομοθετικού Σώματος. Το Νομοθετικό Σώμα εκλέγει οριστικό αντικαταστάτη, η θητεία του οποίου λήγει εξάπαντος στον κανονικό χρόνο λήξης της θητείας του αντικατασταθέντος.
Αναλόγως αναπληρώνεται από τη Γερουσία οποιαδήποτε χηρεύουσα θέση δημόσιου λειτουργού, η πλήρωση της οποίας ανήκει κανονικά στην αρμοδιότητα της Νομοθετούσας Αρχής ή των Συγκλήτων, έως ότου οι αρμόδιες αυτές αρχές επαναλάβουν τη Σύνοδό τους.
[σ53] Οι επιδιώξεις του Συντάγματος δεν είναι απόλυτα συμβατές με το εκλογικό σύστημα. Η πλειοψηφική αρχή ισχύει απεριόριστα μόνο για τον πλειοψηφούντα στο πρώτο ζεύγος υποψηφίων κατά τη σειρά των διαδοχικών εκλογών. Ο πλειοψηφών του δεύτερου ζεύγους ενδέχεται να μην εκλέγεται αν κατάγεται από τη Νήσο καταγωγής του πρώτου εκλεγέντος – έστω και αν λάβει ευρύτερη επιδοκιμασία από εκείνον. Η τρίτη ψηφοφορία ενδέχεται να περιττέυει αν οι 2 υποψήφιοι κατάγονται από τις Νήσους των εκλεγέντων στις προηγούμενες.
[σ54] Η Τιμητεία διαφοροποιείται από τον Cursus Honorum.
Συνεχιζεται.......................

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου