Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΚΥΘΗΡΑ: ΤΣΙΡΙΓΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΓΕΥΣΕΙΣ & ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Τα Κύθηρα γνωστά και ως Τσιρίλο, διαθέτουν σημαντικό φυσικό πλούτο συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο. πολυμορφικό μωσαϊκό. Ποικιλία εναλλασσόμενων τοπίων, μέσα σε μικρή σχετικά έκταση. Πευκοδάση, φρύγανα και θυμάρι τα οποία δίνουν την θέση τους σε ελαιώνες, καταπράσινα φαράγγια, ρεματιές. Βράχια άγρια γυμνά και πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Η ίδια η ζωή των ανθρώπων του νησιού, είναι μία μαγική συνύπαρξη της παλιάς με την σύγχρονη παράδοση.
Πολλά πράγματα θαρρείς πως έχουν μείνει στο χθες χωρίς καμία πρόθεση να έρθουν στο σήμερα. Το νησί έχει κρατήσει αναλλοίωτα πολλά στοιχεία της παράδοσής του. Κάθε Αύγουστο στο νησί, γίνονται πολλά πανηγύρια, (διατηρώντας τις παραδόσεις). Στο χωριό Μητάτα διοργανώνεται κάθε χρόνο η Γιορτή του κρασιού. Στην Πλατεία του χωριού στήνονται τραπέζια και προσφέρεται δωρεάν κρασί από ντόπιους παραγωγούς με χορούς και τραγούδια.
Στο Ποταμό, Αμβλέμονα, Καραβά, Λογοθετιάνικα πανηγύρια με ζωντανή νησιώτικη μουσική, τοπικά προϊόντα, κρασί, φαγητό και χορό ως το πρωί. Ενώ η μεγάλη γεωργοκτηνοτροφική έκθεση, γίνεται στο χωριό Φράνσια, εκθέτονται τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Χαρείτε το γιορταστικό κλίμα του νησιού. Γευθείτε τα τοπικά εδέσματα με συνοδεία ντόπιου κρασιού και τσιπούρα και φατουράδα.
Το κρασί που παράγεται στα Κύθηρα προορίζεται κυρίως για τις ανάγκες του σπιτιού, καθώς η παραγωγή δεν είναι μεγάλη. Καλλιεργούνται κυρίως δυο ποικιλίες ο αρικαράς που είναι κόκκινο σταφύλι και ο πετρελανός που είναι λευκό σταφύλι. Άλλες ποικιλίες είναι το το Κουμάκι και ο Ροδίτης. Από τα στέμφυλα των σταφυλιών παράγεται η ντόπια τριπούρα που είναι καλής ποιότητας και παραδοσιακό ποτό των Κυθήρων.


Το πλούσιο Τσιριγιώτικο τραπέζι γεμάτο με τα αγαθά του νησιού ψάρια, κρέατα, χορταρικά. Πεντανόστιμη κακαβιά με πολλά ψάρια και πηχτό ζουμί. Γαύρο στο λάδι με πιπεριά και κόκκινο πιπέρι, σκόρδο και μαϊντανό. Μαρίδες σκορδάτες, καπνιστές, μαριναρισμένες σε κρασί. Το χταπόδι ψήνετε στο φούρνο με δάφνη και ακαθάριστο σκόρδο. Ψητοί οι σαργοί και τα μελανούρια. Οι αστακοί γίνονται υπέροχες αστακομακαρονάδες.
Τα ντόπια κρέατα, αρνιά και κατσίκια μαγειρεύονται κρασάτα, λαδορίγανη και ψητά. Ο κόκορας γίνεται κρασάτος και ο λαγός στιφάδο. Τα σαλιγκάρια μαγειρεύονται με μπόλικο κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο και σέλινο, ενώ ένα παλιό και δύσκολο φαγητό είναι τα μπομπόλια με καβούρια, κρεμμύδια, κάρυ, πιπέρι, ντομάτα και προαιρετικά ρύζι.
Νηστίσιμο και πολύ παλιό φαγητό τα κουκιά στιφάδο, με πολλά κρεμμύδια. Τα κουκιά ή λουβιά γίνονται ακόμα τηγανιτά αφού περαστούν σε χυλό. Οι αγκινάρες ψητές στα κάρβουνα με λάδι και σερβιρισμένες με μπόλικο λεμόνι. Παραδοσιακό φαγητό οι μελιτζάνες με ξινόχοντρο καθώς και οι ραγανάτες μελιτζάνες με σάλτσα μπόλικα κρεμμύδια και τυρί.
Αλάτι: Χοντρό θαλασσινό καθαρό κρυστάλλινο κάτασπρο ανεπεξέργαστο φυσικό προϊόν από τα άγρια βράχια του νησιού που σχηματίζουν κοιλώματα και ονομάζονται αλατορές. Τα μαζεύουν με τα χέρια την περίοδο του καλοκαιριού.
Ανθογάλερα: Κουλουράκια στα οποία κυριαρχεί η γεύση και το άρωμα του ανθογάλακτος. Πολύ εκλεκτά και σπάνια σήμερα.
Αχλαδάκι: Λέγεται και απιδάκι. Γλύκισμα. αμυγδαλωτό σε σχήμα αχλαδιού αποκλειστικότητα στης χώρας και σπάνιο.
Βενετσιάνικο παστίτσιο: Ένα εντυπωσιακό πιάτο που κατάγεται από τους Ενετούς. Φτιάχνεται με χοντρά μακαρόνια, κιμά, τυρί και συκωτάκια που ψήνεται μέσα σε ημίγλυκη ζύμη.
Βότανα: Γεμίζουν το νησί που θεωρείται παράδεισος για τους Βοτανολόγους. βαλσαμόχορτο, φασκόμηλο, λοΐζα, θρούμπι, ρίγανι, θυμάρι, είναι μόνο μερικά.
Βουτυροτσίκουδο: Πικάντικο και πολύ μαλακό τυρί σαν κρέμα. Γίνεται από ανθόγαλα.
Βρεχτόλαδεια: Παξιμάδια Κυθήρων με τριμμένη ντομάτα και λάδι.
Ελιές & Ελαιόλαδο: Υπάρχουν οι λαδολιές, ποικιλία κορωνεική που δίνουν εξαιρετικό σε ποιότητα ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το έδαφος, το κλίμα και τον τρόπο παραγωγής και συλλογής του.
Κούμαρα: Γλυκό μεγέθους μπουκιά.
Λαδοπαξίμαδο: Χαρακτηριστικό προϊόν της Τσιριγιώτικης παράδοσης. Παρασκευάζεται με μπόλικο ελαιόλαδο.
Λαδοτύρι & Ανθότυρο: Τα τυριά των Κυθήρων γίνονται από αιγοπρόβειο γάλα και μόνο στην εποχή τους.
Λουκάνικο Τσιριγιώτικο: Πολύ γευστικό, λεπτό λουκάνικο που είναι αρκετά πικάντικο . Μεζές πρώτης κατηγορίας.
Μαστός της Αφροδίτης: Ποικιλία ροδάκινου πολύ ιδιαίτερου και αρωματικού που βγαίνει πλέον σε πολύ μικρές ποσότητες. Γίνεται υπέροχο γλυκό του κουταλιού.
Μπαμπάκια: Κυθηραϊκή ιδιαιτερότητα. Απότιστες καλλιέργειες ντοματών, καρπουζιών, πεπονιών, κολοκυθιών, μπιζελιών, καλαμποκιού. Όλα νόστιμα και αρωματικά.
Μπούντινο: Είναι είδος γλυκού ψωμιού που έχει τις ρίζες του στην Αγγλοκρατία. Φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένο σε γάλα, άφθονο τριμμένο λεμόνι, κανέλα, ζάχαρη, καβουρδισμένο αμύγδαλο, βούτυρο, αυγά, κονιάκ και σταφίδες. Σερβίρεται παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς κυρίως στην Χώρα.
Ξεροτήγανα: Θυμίζουν λουλούδια. Αλεύρι, αυγό, ελάχιστη ζάχαρη, αποτελούν το σώμα του. Θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και σουσάμι τα απαραίτητα συνοδευτικά.
Πάστα Μύλου: Ιδιαίτερο, νόστιμο γλυκό των αστικών σπιτιών που γίνεται με αμύγδαλο γάλα. σιμιγδάλι, αυγά, βανίλια, πικραμύγδαλο και άσπρο γλάσσο από πάνω.
Παστιτσέτο: Γλυκό με αρχοντικές καταβολές που απαιτεί άφθονη βανίλια, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα, βερίκοκο.
Πίτες: Γλυκές ή αλμυρές, με κολοκύθες, χόρτα, ξινόχοντρο ανθότυρο, μέλι συμπληρώνουν το τραπέζι.
Ροζέδες: Παραδοσιακό γλυκό με μέλι, αμύγδαλο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανελογαρύφαλο.
Φατουράδα: Γευστικό ηδύποτο από τσίπουρο και κανελογαρύφαλλα στην κυρίαρχη μορφή της . Γίνεται και με άρωμα φρούτων όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο, μετά από χρονοβόρα επεξεργασία της φλούδας ή του κουκουτσιού (οι λιαστές φατουράδες).
Φεύγοντας από το νησί μαζί με τις εικόνες του (νησιού) παίρνετε και τα παραδοσιακά προϊόντα με πρώτο στις επιλογές σας το ονομαστό μέλι Κυθήρων που κλείνει μέσα του τα αρώματα του νησιού με κυρίαρχο το άρωμα θυμαριού. Τα παξιμάδια Κυθήρων, την φατουράδα. Φυσικά την σεμπρεβίβα το λουλούδι που κλείνει μέσα του τα Κύθηρα και φέρνει καλοτυχία.
Αυτά είναι τα Κύθηρα που θα κάνετε τα πάντα και θα τα θυμόσαστε για πάντα. Θα γίνετε φίλοι με όλο το νησί εδώ, θα γευτείτε την ελευθερία, θα νοιώσετε ευδαιμονία. Μην αναρωτιέστε γιατί, δεν υπάρχει απάντηση. Ένα μωσαϊκό συναισθημάτων, γεύσεων και περιπέτειας είναι ο τόπος τούτος.πηγή gastrotourismos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου