Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΝΕΑΠΟΛΗ ! ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


Αγαπητά μου παιδιά, σε πολύ λίγο θα καταθέσετε στα τετράδια σας τους κόπους από τα διαβάσματά σας και τις γνώσεις που αποκτήσατε κατά την προετοιμασία σας για τις Εξετάσεις. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι η τοπική μας Εκκλησία και προσωπικά, βρίσκονται κοντά σας. Προσευχόμαστε για σας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την δύναμη του Θεού ο καθένας και η καθεμιά από σας θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας.
Ξέρω ότι πολλοί από εσάς, τις εξετάσεις τις βλέπετε ως μια στιγμή κρίσης της όλης πορείας της ζωής σας. Ο περίγυρος σας επίσης θεωρεί ότι στα γραπτά σας θα αποτυπωθεί η ικανότητα σας να ανταποκρίνεστε στις δυσκολίες της ζωής και να ανοίγετε δρόμους για το μέλλον σας, ενώ οι γονείς σας και οι οικείοι σας μέσα τους θα θεωρήσουν την όποια επιτυχία σας ως και δική τους καταξίωση. Ανθρώπινες οι σκέψεις και κατανοητές.


Μην μένετε όμως σ’ αυτές. Διότι κι εσείς διαπιστώνετε ότι ολόκληρη η ζωή μας, όπως και η κοινωνία μας διέρχονται κρίση. Και δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κυρίως κρίση αξιών, ιδανικών, οραματισμών. Μόνο που η κοινωνία μας μοιάζει να έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι δηλαδή έχει ηττηθεί. Ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Και περιμένει από τον κόσμο και τον πολιτισμό μας, όπως επίσης και από όσους ελέγχουν την Ιστορία, να δώσουν λύσεις και κατευθύνσεις.
Εσείς όμως δεν έχετε ηττηθεί. Αυτό θα θέλαμε να το πιστέψετε μέσα στην καρδιά σας. Κρίνεστε για τις γνώσεις σας, όχι όμως για τα οράματα, τις ιδέες και τις αξίες σας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος και οι εσφαλμένες νοοτροπίες έχουν μετέτρεψαν αυτὲς τις εξετάσεις από μια πρόκληση σε μια αγχώδη δοκιμασία για τους νέους ανθρώπους, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.
Το άγχος των εξετάσεων εκφράζει το άγχος του παιδιού και της οικογένειας του εξαιτίας της αυξημένης σημασίας, που έχουμε δώσει στην έννοια της σχολικής επίδοσης και της επιτυχίας ή αποτυχίας του παιδιού αντίστοιχα. Από μικρὸ το παιδὶ νιώθει ότι η σχολικὴ επίδοσή του θα καθορίσει την αξία του ή όχι με αποκορύφωμα τις επιδόσεις, που θα επιδείξει στις προαγωγικὲς ή πανελλαδικὲς εξετάσεις.
Γι’ αυτὸ σας παρακαλώ θερμὰ, να μην θαμπωθείτε απὸ την επιτυχία των εξετάσεων γιατί δεν καθορίζουν μόνο αυτὲς το μέλλον σας. Να μην απογοητευτείτε απὸ την ενδεχόμενη αποτυχία κουρασμένοι και εξαντλημένοι απὸ το τρέξιμό σας σ’ αυτό το «κατοστάρι» της πρώτης δύσκολης φάσης της ζωής σας, γιατί η ζωή είναι ένας μαραθώνιος που απλώνεται μπροστὰ σας γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες πολλές.
Δεν υπάρχουν μαγικὲς συνταγὲς επιτυχίας, ούτε βέβαια εύκολες συμβουλές διαχείρισης αποτυχίας που φαντάζει «βουνό» μπροστὰ σας.
Η Εκκλησία σε πείσμα της προκατάληψης του κόσμου μας λέει ότι η χριστιανική διδασκαλία και πίστη είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Είναι εφόδιο, που δίνει την βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρετε. Είναι ελπίδα, ότι θα κάνετε ὅτι καλύτερο. Είναι αγάπη, που σος εμπιστεύεται ὅτι και να γίνει, ώστε να αξιοποιήσετε τα θετικὰ ή αρνητικὰ αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων την κατάλληλη στιγμή.
Κι εδώ σας ζητούμε πατρικώς να στρέψετε το βλέμμα σας προς τον Αναστημένο Κύριο μας. Να Του ζητήσετε αυτή την ώρα της κρίσης σας δύναμη και φωτισμό. Όχι μόνο για να πετύχετε και να προοδεύσετε. Αλλά για να παραμείνετε ακέραιοι και δυνατοί και να μην συμβιβασθείτε με το πνεύμα της ηττοπάθειας, της κακίας, της αμαρτίας, του θανάτου, το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε χάσει και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη ζωή μας.
Εύχομαι η ευλογία του Θεού να σας ενισχύει και να αποφορτίζει τις αγωνίες και τους φόβους σας, τις ανησυχίες και τα άγχη σας σε αυτὲς αλλά και σε άλλες σημαντικότερες εξετάσεις στα μεγάλα και δύσκολα μαθήματα της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου