Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σπαρτιάτης από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με μια σεμνή τελετή στο δημοτικό πνευματικό κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» η Αυτού Εξοχότης Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμος δημότης Σπάρτης, βάσει ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις των «Παλαιολογείων», παρουσία επισήμων, αντιπροσωπείας από την Κύπρο και πλήθους κόσμου. Με την άφιξή του στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης ο ΠτΔ ξεναγήθηκε στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ανεβαίνοντας λίγο αργότερα στο βήμα, ο ΠτΔ ευχαρίστησε για την τιμή που του επεφύλαξε ο τόπος, αναφερόμενος στους δεσμούς που τον συνδέουν με τη Λακεδαίμονα ιδίως από την πλευρά της μητέρας του, στις παιδικές – εφηβικές μνήμες του από την περιοχή και στον Ταΰγετο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μαγικό βουνό», που, όπως είπε, δεν τον είδε ποτέ ως τείχος που χωρίζει τη Μεσσηνία από τη Λακωνία.
«Η ιστορία της Σπάρτης εκπέμπει διαχρονικά το μήνυμα της αυτοθυσίας», σημείωσε στη συνέχεια, για να μνημονεύσει τα ιστορικά παραδείγματα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Κωνσταντινούπολη, συνδέοντάς τα με το σήμερα και τονίζοντας πως «ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία, την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν σταματάει ποτέ».
Ο ΠτΔ δεσμεύτηκε ότι η τιμή που του γίνεται θα αποτελεί εφεξής για κείνον «πυξίδα, αλλά και μονόδρομο συμπεριφοράς, θεσμικής και πολιτικής». «Δεσμεύομαι να υπερασπίζομαι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας θέματα. Θέματα γενικά όλου του Ελληνισμού, νοούμενου ως ενιαίου και αδιαίρετου συνόλου, που περιλαμβάνει τον απανταχού Ελληνισμό και τη μαρτυρική Κύπρο», είπε σε μια βαρυσήμαντη αποστροφή προς τον δήμαρχο Σπάρτης, για να δεσμευθεί επίσης πως θα προασπίσει «την πορεία της Ελλάδας μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία είναι η μοίρα και το μέλλον μας (…) γιατί μέσα ακριβώς από αυτήν την πορεία μπορεί και πρέπει να υπάρξει η καταξίωση των Ελλήνων και του Ελληνισμού στο μέλλον. Αλλά τούτο σημαίνει πως σ’ αυτήν την Ευρώπη θα αγωνιστούμε όλοι μαζί, οι άνθρωποι και οι λαοί, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις πανανθρώπινες αξίες που θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και που πρέπει να την καθοδηγούν στο μέλλον: τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».
Ο ΠτΔ ολοκλήρωσε το λόγο του διαβεβαιώνοντας πως η σημερινή ημέρα θα τον ακολουθεί ως το τέλος της θητείας του ως ημέρα μνήμης μα πάνω απ’ όλα ως ημέρα χρέους, διότι όπως υπογράμμισε «το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πριν απ’ όλα χρέος, κι όλα τα άλλα έρχονται στη συνέχεια».
Νωρίτερα τον είχε καλωσορίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας, μεταφέροντάς του την αγάπη και το σεβασμό του Σώματος προς το πρόσωπό του, καθώς και τη χαρά για την παρουσία του στην εκδήλωση μνήμης των «Παλαιολογείων», στην οποία σημειωτέον παρέστη για πρώτη φορά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της Ελλάδας. Εν συνεχεία ο κ. Μοιράγιας ανέγνωσε το ψήφισμα με το οποίο αποφασίστηκε η ομόφωνη ανακήρυξη του ΠτΔ ως επίτιμου δημότη Σπάρτης, το οποίο τού επέδωσαν από κοινού με το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Βαλιώτη.


Στην προσφώνησή του ο κ. Βαλιώτης είχε σημειώσει τη σημασία των συμβολισμών της σημερινής επετείου ως μηνύματος επίκαιρου, περισυλλογής και αυτογνωσίας, προκειμένου να διαφυλαχθούν από όλους μας οι σύγχρονες «Θερμοπύλες». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανάγκη ο ελληνικός λαός να μελετά την ιστορία του και να διατηρεί ζωντανή την ιστορική του μνήμη, ενώ διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι ο ΠτΔ, με τις γνώσεις, το συνετό και δίκαιο λόγο του, θα συμβάλει ώστε οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα και ο λαός να αποτελέσουν στο μέλλον μια κακή ανάμνηση.Πηγή http://laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου