Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

189 χρόνια από την ηρωική Μάχη του Διρού

afisa
Ο δήμος Ανατολικής Μάνης καλεί όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της 189ης επετείου της ηρωικής μάχης, όπου οι μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά, στο ακρογιάλι του Διρού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα τελεστούν στις 27 και τις 28 Ιουνίου, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη ο κ. Καμμένος είχε υιοθετήσει εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης για ανακήρυξη της 23ης Ιουνίου (μάχης Διρού) σε Ημέρα Παλλαϊκής Άμυνας.
Σάββατο 27 Ιουνίου

Στις 19.30′ στην παραλία Χαλικιάς, στον όρμο Διρού, θα γίνει η αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες γυναίκες.
Στις 21.00′ θα γίνουν οι απονομές στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης “Το Ταίναρο”, την Αστυνομική Ακαδημία, τον ΑΟ Μάνης “Ο Νίκανδρος”, το Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου. Ακολουθούν μουσικό πρόγραμμα και δεξίωση επίσημων καλεσμένων.
Kυριακή 28 Ιουνίου
Στις 8.00′ θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.
Στις 10.30′ προγραμματίζονται απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί. Ακολουθεί θεατρική δραματοποίηση από παιδιά δημοτικού σχολείου της απόκρουσης του Ιμπραήμ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μανιάτικη λαογραφία με τίτλο “Η Δραπανηφόρος Μανιάτισσα”.
Στις 12.00′ στον ενοριακό ναό Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
Στις 12.30′ ακολουθεί η μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
Πηγή  http://laconialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου