Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 2/9/2015

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 01/09/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υπό την προεδρία του Προέδρου του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Προηγήθηκε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν 9 ενώ υπήρχαν και 4 θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Το Συμβούλιο ενέκρινε μεταξύ άλλων την 3η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2015 που αφορά κυρίως στην ανάγκη αντιμετώπισης δαπανών που προκύπτουν για το Δήμο σχετικά με τα νέα έργα που ενέταξε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ύψους 4,5 εκατομμυρίων Ευρώ για το έτος 2015. Συγκεκριμένα ο Δήμος, ως φορέας διαχείρισης και κύριος των έργων μετά την κατασκευή τους, οφείλει με δική του δαπάνη να επικαιροποιήσει τις μελέτες, να λάβει τις άδειες που απαιτούνται κατά περίπτωση (δασαρχείο, αρχαιολογία, πολεοδομία κ.λπ.), να εκπονήσει νέα τοπογραφικά και να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία των φακέλων πριν τη δημοπράτηση των έργων από την Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό έγινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και προβλέφθηκαν οι σχετικές δαπάνες. Επίσης αυξήθηκε κατά 20.000€ η πίστωση για την προμήθεια και εγκατάσταση φίλτρων στα Μητάτα καθώς η υπάρχουσα πίστωση δεν επαρκούσε (συνολική πίστωση 50.000€).
Το ΔΣ προχώρησε στον ορισμό μελών επιτροπών παραλαβών έργων που έχουν εκτελεστεί σε προηγούμενα χρόνια. Επίσης προχώρησε σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χώρα. Επισημαίνεται πως κάθε εισήγηση προς το Δ.Σ. που περιλαμβάνει νομικό σκέλος, τυγχάνει ενδελεχούς επεξεργασίας από τον Ειδικό Συνεργάτη του Δημάρχου (Νομικό) και δεν αποτελεί προσωπική επιλογή ή αυθαίρετη απόφαση αιρετού οργάνου, αλλά ακολουθεί κατά γράμμα το Νόμο. Τα καταστήματα οφείλουν να συμμορφώνονται στις προβλέψεις της Νομοθεσίας, τόσο για την προστασία των ιδίων των επαγγελματιών που δεν είναι δυνατόν να ζουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κάθε βάσιμης ή αβάσιμης καταγγελίας, όσο και για την προστασία των Δημοτικών Αρχών που έχουν σοβαρότατες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όταν παραβλέπουν έκνομες δραστηριότητες, γεγονός που ενέχει μεγάλους κινδύνους δικαστικών εμπλοκών όπως πολλές φορές έχουν αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν αιρετοί των Δήμων, και του Δήμου Κυθήρων. Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα καταστήματα είναι καλό να αποφεύγεται, ωστόσο είναι παράλογο να ζητείται (και μάλιστα έντονα) από το Δήμο να παραβεί το καθήκον του μη επιβάλλοντας τις υποχρεωτικές κυρώσεις του Νόμου και να μην ασκείται η ίδια πίεση προς τους επαγγελματίες να τηρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να δουλεύουν σύννομα ώστε να μην αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Το ΔΣ χορήγησε (κατά πλειοψηφία) εκ νέου παράταση ολοκλήρωσης για τα έργα "Συντήρηση-Ασφαλτόστρωση Οδού προς Παραλία Χαλκού" και "Ασφαλτόστρωση Οδών Οικισμού Διακόφτι", τα οποία - ως γνωστόν - ταλαιπωρούν το Δήμο επί σειρά μηνών λόγω σοβαρών διαδικαστικών λαθών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λάθη που ακύρωσαν την πληρωμή των έργων αυτών στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επισημαίνεται ότι η μη χορήγηση παράτασης των έργων αυτών δεν δικαιολογείται, δεν αποτελεί πράξη προάσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος ούτε μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη, καθώς θα δημιουργούσε κενό συμβάσεων (που δεν επιτρέπεται ούτε για μία ημέρα) και θα ακύρωνε οριστικά την εκτέλεση των έργων, αφού η παράταση δεν ζητείται με ευθύνη του εργολάβου ούτε λόγω καθυστέρησης εκτέλεσης των έργων με υπαιτιότητά του αλλά προκύπτει με σαφήνεια από σοβαρό διαδικαστικό λάθος του Δήμου επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η πληρωμή των δύο έργων θα κριθεί από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εάν η κρίση είναι θετική τα έργα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν άμεσα, εάν είναι αρνητική θα διαλυθούν οι συμβάσεις και θα υπάρξει δικαστική εμπλοκή καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο ανάδοχος θα διεκδικήσει δικαστικώς την πληρωμή των δεδουλευμένων και των εκτελεσθεισών εργασιών. Δυστυχώς η εμπλοκή των 2 αυτών έργων αποτελεί ακόμα ένα από τα τραγικά προβλήματα που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή και ταλαιπωρούν το Δήμο.
Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννη Σταθάτο και τους νέους εθελοντές που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτήν, εκπονείται ένα ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα λειτουργίας που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ετήσιο κύκλο ιστορικών και λαογραφικών διαλέξεων πάνω σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και άλλες δράσεις, ενώ η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τη σύνταξη μελέτης κτιριακής επέκτασης της Βιβλιοθήκης και περαιτέρω αξιοποίησης του οικοπέδου του αυλείου χώρου, με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των πολύτιμων υπηρεσιών που αυτή παρέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου