Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αυτοδιοίκηση της ΕΕ συζητά για το Προσφυγικό



Η Αυτοδιοίκηση της ΕΕ συζητά για το Προσφυγικό
Στη ραγδαία εξέλιξη του προσφυγικού, του μεγαλύτερου ίσως θέματος που απασχολεί την Ευρώπη, αφιέρωσε ολόκληρη σχεδόν την συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Η κύρια συζήτηση αφορούσε τον ρόλο των Περιφερειών και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ και των κρατών μελών για το προσφυγικό. Από την εις βάθος ανάλυση του μεγάλου αυτού θέματος δεν έλειψαν και οι εντάσεις από την  υποστήριξη, ευτυχώς από λίγα  μέλη Εθνικών Αντιπροσωπειών, θέσεων που απείχαν αρκετά από αυτό που για τους πολίτες και τους λαούς σημαίνει  οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης.
Ο κος Σ. Σπυρίδων που  συμμετείχε στην συνεδρία αυτή, στην τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων :
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι,                                                                                        Διάβασα με προσοχή την πρόταση - γνωμοδότηση, κείμενο που μετά την έγκρισή μας θα αποτελέσει την επίσημη  θέση της Επιτροπής των Περιφερειών, και άκουσα επίσης τις τοποθετήσεις των αξιόλογων  Συναδέλφων για το μεγάλο αυτό θέμα, που κατά κοινή ομολογία είναι το σημαντικότερο για την ΕΕ την περίοδο αυτή.
Επιτρέψτε μου όμως να κάνω μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος από αυτήν των αγαπητών συναδέλφων που προηγήθησαν και να επισημάνω ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο  το πώς η ΕΕ θα διαχειριστεί αυτή την πολύπλευρη ανθρωπιστική κρίση, αλλά και το πώς ο ίδιος ο Θεσμός της ΕΕ θα βγει αλώβητος από τον κλονισμό που θα προκαλέσει το θέμα αυτό στα θεμέλιά του.
Φοβάμαι ότι με αφορμή το Προσφυγικό  πολλοί θα βρουν  την ευκαιρία να εκφράσουν Ευρωσκεπτικισμό, και αρκετές ακραίες πολιτικές ομάδες ή κόμματα θα βρουν λόγο να αμφισβητήσουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Θα πρέπει λοιπόν η ΕΕ που θεωρώ ότι αιφνιδιάστηκε,  να  εφαρμόσει άμεσα την πολιτική της, που ήδη έχει σχεδιάσει  ο Επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης  και Εσωτερικής ασφάλειας  κ. Αβραμόπουλος και έχει εγκρίνει η Commission, καθώς και ό,τι συμπληρωματικά απαιτηθεί,       με τρόπο όμως που οι αξίες και οι αρχές της  θα διαφυλαχθούν ακέραιες και  η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αποτελεί θύλακα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, που όλοι οι λαοί θα προσβλέπουν ως φάρο. 
Μέσα λοιπόν από αυτό το πνεύμα πρέπει να προχωρήσουμε, να πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται και κυρίως να επιδιώξουμε την δημιουργία συνεργασίας  και συνεννόησης με τις χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά σύνορά μας, τόσο μέσω διμερών συμφωνιών  όσο και με  συμφωνίες της ίδιας της ΕΕ με αυτά.                                      Τέλος είναι πλέον ανάγκη η Δύση να εγκύψει,  με ότι αυτό σημαίνει,  στην πηγή του προβλήματος, εκεί που ξεκινά η ανάγκη της  ανθρώπινης φυγής, της μετανάστευσης.»
Στην συνέχεια το σώμα προχώρησε στην τελική ψήφιση  κατ άρθρο  των θέσεων της Ευρωπαϊκής  Αυτοδιοίκησης  για το προσφυγικό, αφού πρώτα εξέτασε 65 τροπολογίες , ο αριθμός ο οποίος  δηλώνει την προσπάθεια που κατεβλήθη για να υπάρξει τελική σύγκληση.  Μετά την ενσωμάτωση των τροπολογιών στο τελικό κείμενο θα υπάρξει η ευκαιρία αυτό να δημοσιοποιηθεί ώστε να γίνει γνωστό στις Αυτοδιοικήσεις  της ΕΕ και στους πολίτες της.
Εκτός από τον κ. Σπυρίδωνα, την  Ελληνική Αντιπροσωπία στην συνεδρία αυτή, εκπροσώπησαν ο κ.Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο κ. Νίκος Χιωτάκης οι οποίοι και τοποθετήθηκαν  για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου