Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

"ΣΚΟΥΤΑΡΙ" ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ adelin fm [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

 Βρίσκεστε στο όμορφο λακωνικό χωριό Σκουτάρι! Κτισμένο αμφιθεατρικά σ’ ένα κατάφυτο λοφίσκο αγναντεύει τον πανέμορφο κόλπο του Σκουταρίου με τα καταγάλανα νερά του Λακωνικού κόλπου. Μέχρι τον 6ο αιώνα η περιοχή ονομάζονταν ακόμα Βορδώνη και περίπου τον 8ο αιώνα μετονομάστηκε σε Σκουτάρι από τους Βυζαντινούς και τη λατινική λέξη scutum, που σημαίνει ¨ασπίδα,¨ επειδή προστάτευε τον ομώνυμο όρμο, λόγω της φυσικής οχυρής θέσης του.
 Η ιστορία του κρατάει στο βάθος του χρόνου και φτάνει στην Προϊστορική εποχή περίπου στο 2.500 π.χ.! Στην περιοχή άκμασαν η αρχαία Ασίμη και η αρχαία Βορδώνη. Το χωριό αναπτύχθηκε πολύ στα μέσα του 18ου αιώνα. Σ’ αυτό τον ηρωικό τόπο έγινε η θυσία της οικογένειας των Καλκαντήδων, που το 1780 από το πύργο τους, συγκρούστηκαν με τις ορδές του Χατζή-Οσμάν, δίνοντας χρόνο στους Μανιάτες να οργανωθούν και να τον νικήσουν στα Τρικεφάλια.
 Σήμερα το Σκουτάρι είναι ένα ήσυχο Μανιάτικο χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με ελεγχόμενη και σεβασμό στον οικισμό τουριστική ανάπτυξη! Περπατώντας στα δρομάκια του χωριού μπορείτε να ανακαλύψετε τις βυζαντινές εκκλησιές και τους μανιάτικους πύργους που στέκουν αγέρωχα περιμένοντας ακόμα το πειρατικό σάλπισμα του Μπαρμπαρόσα που αγαπούσε ιδιαίτερα τη Μάνη.
πηγή  http://www.kavoulakos-studios.gr/
 Στο Σκουτάρι του Γυθείου θα συναντήσουμε τον ιστορικό Πύργο των Καλκαντήδων οι οποίοι θυσιάστηκαν εδώ το 1780, αντιμετωπίζοντας τις ορδές του Χατζή-Οσμάν, δίνοντας έτσι καιρό στους Μανιάτες να οργανωθούν και να τον νικήσουν στη θέση Τρικεφάλια.

Σύμφωνα με ιστορική έρευνα το δημοτικό αυτό διαμέρισμα έχει ιστορία που αρχίζει από το 2500 π.χ.
Οι δύο πόλεις που το πλαισίωναν ήταν η Ασίμη και η Βορδώνη που σήμερα είναι γνωστές ως Στενολάκομα και Αγία Βαρβάρα.


Οι δύο αυτές πόλεις, Ασίμη και Βορδώνη, καταποντίσθηκαν και όσοι από τους κατοίκους απέμειναν ανέβηκαν και δημιούργησαν το σημερινό Σκουτάρι, που το ονόμαζαν μέχρι το 595 π.χ. Boρδώνη.Οι βυζαντινοί το 785 μ.χ. έδωσαν το όνομα Σκουτάρι από την Λατινική λέξη scutum που σημαίνει ασπίδα γιατί από τον οικισμό επιτηρούσαν όλο τον όρμο του Σκουταριού.Στην παραλία Σκουταρίου, 1-15 Αυγούστου γιορτάζουμε τα Βορδώνια με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τραγούδι και μουσική.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου