Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


Μετά την εγκατάσταση των καινούργιων κουφωμάτων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει αρχίσει επιτέλους το δύσκολο έργο της οριστικής ταξινόμησης των βιβλίων. Προηγήθηκε (και συνεχίζει ακόμα) το στάδιο αξιολόγησης των βιβλίων, με σκοπό να αφαιρεθούν από τα ράφια τα κατεστραμμένα, τα πολλαπλά, τα παρωχημένα, τα πλεονάζοντα και τα ακατάλληλα για τους σκοπούς και την αποστολή μιας δημοτικής βιβλιοθήκης – τέτοια είναι, λόγου χάριν, επιστημονικά συγγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες (βλέπε «Εγχειρίδιον Καρδιοχειρουργικής»). 

Μετά από μια πρώτη διαλογή, τα βιβλία συγκεντρώνονται σε κατηγορίες και τοποθετούνται σε συγκεκριμένα ράφια κατ’ αλφαβητική σειρά, συνήθως συγγραφέων.

Ήδη έχουν ταξινομηθεί οι κατηγορίες του σύγχρονου ελληνικού και του σύγχρονου μεταφρασμένου «ελαφρού» μυθιστορήματος, της παγκόσμιας πεζογραφίας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ έχει αρχίσει η ταξινόμηση αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, στο πρωτότυπο και σε μετάφραση.



Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών θα είναι μια πιο εύχρηστή και λειτουργική συλλογή βιβλίων, που θα διευκολύνει τόσο τον περιστασιακό αναγνώστη όσο και τον ερευνητή, καθώς φυσικά και το καθημερινό έργο των εργαζόμενων και εθελοντών.    
------------------------------------------
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων
------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου