Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΝΕΑΠΟΛΗ.ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Την προσεχή Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 είναι η εορτή του Αγίου πνεύματος και γιορτάζει η πόλη μας δηλαδή όλοι εμείς .
Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Νεάπολη τελείται κάθε χρόνο με την ίδια ευλάβεια και χριστιανική πίστη το μεγαλύτερο τάμα κάθε Νεαπολίτη που συνδυάζει την πίστη του στη θρησκεία μας και την λατρεία του στην παράδοση της πόλης μας και της δικής του Αγίας Τριάδας .
Εφέτος το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 μετά από πολλά χρόνια παραδοσιακής παρακμής… ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος των Βατίκων φιλοδοξεί να αναβιώσει το πανηγύρι της πόλης μας στην πλατεία της παραλίας μπροστά από το Ηρώο , όμοιο πανηγύρι με εκείνο που ξέραμε από παιδιά και το περιμέναμε τότε σαν μια πολιτιστική όαση στον φτωχό τόπο μας μια φορά το χρόνο που γινόταν τότε σε όλα τα καφενεία της παραλίας .
Από αφηγήσεις μεγαλύτερων σε ηλικία συμπατριωτών μας μάθαμε ότι προπολεμικά το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας γινόταν ανήμερα στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας μετά το πέρας της θείας λειτουργίας .
Η εξέδρα , το πάλκο για την ζυγιά , για την ορχήστρα , στηνόταν κάτω από την μουριά με την μικρή καμπάνα στο δυτικό μέρος της πλατείας μπροστά από το σπίτι του έμπορα Γεωργίου Κουντούρη και στρώνονταν με πολύχρωμες κουρελούδες , γνωστοί οργανοπαίκτες της εποχής ήταν οι Λαχιώτες Γεώργιος Κοντραφούρης βιολί και Τάσσος Κοντραφούρης λαούτο , ο Βαγγελούνης , ο Κέζος και άλλοι πολλοί . Οι χορευτές χόρευαν με τη σειρά και πρώτος ξεκινούσε ο Τσακόγιαννης και οι άλλες οικογένειες που τα σπίτια τους ήταν δίπλα στην εκκλησία , εκεί γίνονταν και τα περισσότερα αρραβωνιάσματα των νέων .
Εφημέριος τότε στην Αγία Τριάδα ήταν ο π. Παναγιώτης Μαρούσης που και εγώ τον γνώρισα στην νηπιακή μου ηλικία , ένας σεμνός και γλυκός αλλά και πανέξυπνος και προχωρημένος λευίτης για την εποχή του που βοηθούσε στην οργάνωση του πανηγυριού και είναι ευκαιρία εδώ να αναρτήσουμε την φωτογραφία του και να γράψουμε λίγα λόγια γιαυτόν για να τον γνωρίσουν και οι νεότεροι συμπατριώτες μας γιατί αισθάνομαι ότι του το χρωστάω . 
Ο π. Παναγιώτης Μαρούσης ήταν καλοκάγαθος και Δημοκρατικός άνθρωπος και είχε οικογένεια με πολλά παιδιά , είχε τέσσερις γιούς , τον Μιχάλη , τον Διονύση τον Ήρωα που έπεσε από τους πρώτους Έλληνες Αξιωματικούς σε μάχη στο μέτωπο της Αλβανίας , τον Λάμπη που ήταν και για δεκαετίες δεξιός ψάλτης στην Αγία Τριάδα και τον Πέτρο , και τέσσερις κόρες που ήταν η Χαρίκλεια η Θεοδώρα η Ματούλα και η Κούλα η Μητέρα του Μπανάνα που έχει το café στην παραλία .
Στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης μας φαίνεται ο π.Παναγιώτης Μαρούσης όπως τον θυμάμαι εγώ και στην δεύτερη φωτογραφία σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία με τις εγγόνες του Χριστίνα Μαρούση Αριστερά του και Ελένη Μαρούση λίγο μεγαλύτερη δεξιά του μόλις που φαίνονται .
Θα τον θυμόμαστε πάντα .
Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού Συλλόγου αποτελείται από τους εξής συμπατριώτες μας :
Πρόεδρος Μηνάς Παπούλιας
Γραμματέας Άννα Τσιγκούνη
Ταμίας Παναγιώτα Τσάκου – Βλάχου
Μέλη 
Γεώργιος Χαραμής
Γεώργιος Πλουμιτσάκος
Σταυρούλα Γεωργουδή – Χαραμή
Ελένη Ραμάκη 
«Η ορχήστρα Οδηπόροι» με σολίστ στο βιολί τον Νίκο Σταθάκη θα μας διασκεδάσει μέχρι τις πρωινές ώρες και η βραδιά θα περιλαμβάνει και όμορφες εκπλήξεις . 
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η πλατεία του Ηρώου το Σάββατο θα στρωθεί με τα τραπέζια που διάθεσε δωρεάν ο πολιτιστικός Σύλλογος του Κάμπου , θα υπάρχει έτοιμο κύριο φαγητό ψητό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο και δίπλα στα τραπέζια θα υπάρχουν ψηστιέρες με κάρβουνα για ψητά της ώρας . 
Κανείς να μην λείψει από το πανηγύρι του προσεχούς Σαββάτου στην παραλία μας για να ανταμείψουμε τις προσπάθειες των παιδιών του πολιτιστικού Συλλόγου των Βατίκων να έλθουμε ξανά κοντά στις παραδόσεις μας που σήμερα είναι και επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου